, 2022/4/29

Hogyan termesszünk mikrozöldségeket - plusz 10 egészségügyi előny! Egyszerű útmutató a saját egészséges Microgreens beltéri termesztéséhez, speciális felszerelés nélkül. A mikrozöldségek- különösen a brokkolimagok óriási egészségügyi előnyökkel rendelkeznek!

microgreens how to grow

A szíved tele van termékeny magvakkal, amelyek arra várnak, hogy kicsírázzanak. ~Morihei Ueshiba

Nehéz nem mosolyogni, amikor látod, hogy az első adag boldog mikrozöldséged a nap felé nyúlik, különösen a tél közepén. Mindannyian vágyunk a napfényre, és nincs varázslatosabb, mint látni, ahogy ezek a kis fickók a nap felé fordítják az arcukat. Ilyen egyszerű dolog, de mindig feldobja a kedvemet.

A mikrozöldségek rengeteg tápanyagot tartalmaznak - sokkal többet, mint kifejlett társaik. Egyszer olvastam valahol, hogy az "élő" élelmiszerek fogyasztása éveket ad az életünkhöz, míg a "halott" élelmiszerek fogyasztása éveket vesz el az életünkből. Mindig erre gondolok, amikor eszem őket. Ezek olyan élőek, amennyire csak lehet! Ráadásul annyira aranyosak.

Ugye? Mindent jobbá tesznek. Add őket a már elkészített dolgokhoz - salátákhoz, pakolásokhoz, szendvicsekhez, buddha-tálakhoz. Egészítsd ki velük a leveseket vagy főételeket, adj hozzá gyümölcslevekhez és turmixokhoz. Nem csak rendkívül táplálóak - nagyon ízletesek is!

Mik azok a mikrozöldségek?

A "zöldségkonfetti" néven is ismert mikrozöldségeket néha összetévesztik a csírákkal - csírázott magvakkal, amelyeket gyökérből, magból és hajtásból fogyasztanak. A mikrozöldségek azonban különféle ehető, éretlen zöldeket foglalnak magukban, amelyeket ollóval szednek le kevesebb mint egy hónappal a csírázás után, amikor a növények legfeljebb 2 hüvelyk magasak. A szár, a sziklevelek (vagy maglevelek) és az első valódi levelek mind ehetőek.

Melyik vetőmag a legmegfelelőbb?

Salátazöldségek, leveles zöldségek, fűszernövények és még ehető virágok is termeszthetők mikrozöldségként, bár egyes fajták jobban alkalmasak erre, mint mások. A kezdők gyakran azzal kezdik, hogy egyféle magot, például brokkolit, karfiolt, káposztát, mustárt, chiát, napraforgót vagy hajdinát - a mikrozöldségek legkönnyebben termeszthető fajtái közül - termesztenek egyetlen edényben. (Könnyedén termeszthetsz különböző magokat több edényben is, és a betakarítás után keverheted a mikrozöldségeket).

Találhatsz magokat salátakeverékekhez és speciálisan kiválasztott mikrozöldségkeverékekhez is, amelyek hasonló növekedési sebességű, kompatibilis ízű és gyönyörű színű, többek között vörös, lila és zöld színű zöldeket kombinálnak. Mivel ezeket a termesztők sikerét szem előtt tartva hozták létre, kezdőknek is jó választásnak bizonyulnak.

Ha az éghajlatod megfelelő, a mikrozöldségek a szabadban, a kertben, árnyékban is termeszthetők. Mint minden törékeny palántát, ezeket is védeni kell az időjárási szélsőségektől és a szárító széltől, nem beszélve az éhes kerti kártevőkről.

Hol kezdjem?

Kezd egy meleg, napos ablakpárkánnyal (a déli fekvésű ablak közvetlen napfénye ideális) és egy kis, tiszta edénnyel. Jól működnek a műanyag tálak és az eldobható pitetányérok, valamint az átlátszó gyümölcs- vagy salátásdobozok. Ha a kiválasztott edénynek nincs beépített vízelvezetője, szúrj néhány vízelvezető lyukat az aljára. Ezután készülj fel az ültetésre:

Lépések:

Olvasd el a vetőmagok csomagját, hogy lásd, van-e rajta valamilyen különleges utasítás.

Fedd be a tartály alját egy-két centiméternyi nedves virágfölddel vagy keverékkel. Lapítsd el és egyenesítsd ki kézzel vagy egy kis kartondarabbal, ügyelve arra, hogy ne nyomd túlságosan össze a földet.

Szórd a magokat egyenletesen a talaj tetejére. Finoman nyomd bele a talajba a kezeddel vagy a kartonpapírral.

Fedd be a magokat egy vékony réteg földdel. Nedvesítsd meg a felületet porlasztóval. Ha szeretnéd, kihagyhatod ezt a lépést, és ehelyett letakarhatod az edényt egy átlátszó fedéllel vagy műanyag fóliával, amíg a magok ki nem csíráznak.

Amíg a csírák megjelenésére vársz, ami általában három-hét napon belül bekövetkezik, naponta egyszer vagy kétszer használd a porlasztót, hogy a talaj nedves maradjon, de ne legyen vizes.

Amint a magok kicsíráztak, vedd le a fedelet (ha használtál), és továbbra is ködösíts naponta egyszer vagy kétszer.

A mikrozöldségeknek naponta körülbelül négy óra közvetlen napfényre van szükségük a virágzáshoz. A téli hónapokban némelyiknek még többre lehet szüksége. A lábatlan, sápadt zöldek az elégtelen napfény jelei. A fényszükségletet növekedési lámpával is ki lehet elégíteni.

Mikor kell betakarítani?

A kiválasztott magok típusától függően a mikrozöldség körülbelül két-három héttel az ültetés után lesz szüretelhető. A készenlét jeleként keresse az első "valódi levelek" megjelenését. Ezután ragadd meg az ollót, és vágd le a zöldeket közvetlenül a talajvonal felett.

Tálaláshoz mosd meg a mikrozöldségeket vízzel, és szárítsd meg papírtörlővel vagy salátaforgatóval. A legfrissebb íz érdekében szedd le és tálald azonnal, és add hozzá levesekhez, salátákhoz, szendvicsekhez vagy főzelékekhez. A maradék levágott mikrozöldséget műanyag zacskóban tárold a hűtőszekrényben.

Egyszerű útmutató a mikrozöldségek termesztéséhez

Hogyan kell termeszteni a mikrozöldségeket - 4 lépéses útmutató

A mikrozöldségek magról gyorsan termeszthetők jó fényviszonyok között, megfelelő nedvesség mellett. Általában földes közegbe vagy pótlásba vetik őket, és még a teljes méret elérése előtt betakarítják őket. Minden egyes magnak elegendő "személyes térre" van szüksége a növekedéshez.

A mikrozöldségeket egyszerűen le kell vágni a talaj szintjén, miután a növény első két "valódi" levele kibújik a sziklevélből (a magon belüli embrionális levél/levelek).

Anyagok

Tálca/tárolóedény

Minősített bio/gombaölőszermentes vetőmagok

Permetező palack

Hínároldat

Vetőmagkeverék termesztőközeg

Papírtörlő/kendő a tálca kibéleléséhez

Növénycímke vagy toll a dátum és a fajta megjelöléséhez

Szeretem újra felhasználni a kis gyümölcs- vagy zöldségtartókat - ezek tökéletes mini üvegházak a mikrozöldségek termesztéséhez!

LÉPÉS 1. Készítsd elő a magokat

A gyors csírázás elősegítése érdekében a nagyobb magokat (pl. mungóbab, búza, borsó, cékla és napraforgó) néhány órára vagy egy éjszakára áztasd be meleg vízbe.

Az előáztatás után csöpögtesd le és öblítsd le a nagy magokat. A kisebb magvak esetében azonban nem vesződöm ezzel a lépéssel!

Az előáztatás után a nagy magokat lecsepegtetjük és leöblítjük.

A kisebb magvak esetében ezzel a lépéssel nem kell bajlódni!

2. LÉPÉS. Készítsd elő a tárolóedényt és a magnevelő keveréket

Ha tálcát használsz, tegyél az aljára néhány megnedvesített papírtörlőkendőt vagy selyemkendőt, hogy a keverék ne essen át. Töltsd meg a tárolóedényt körülbelül 3/4-ig nedves termesztőközeggel, körülbelül 2-3 cm mélyen.

Én magam készítem a saját magnevelő keverékemet, mert ezek tartalmazzák a magok csírázását elősegítő kulcsfontosságú összetevőket. Miután a magok kicsíráznak, a saját magnevelő keverékemben használt összetevők további tápanyagokat biztosítanak az egészséges mikrozöld levelek és az egészséget fokozó ásványi anyagok növekedéséhez. Így tudom, hogy a lehető legtápanyagdúsabb táplálékot fogyasztom.

Hogyan készítsünk otthon palántanevelő keveréket útmutató

Vásárolj most - Virágcserépkeverék és magnevelő keverék receptek

A Hogyan készítsünk otthon virágkeveréket útmutatómban 5 egyszerű bio vetőmagnevelő keverék receptet osztok meg. Sokkal olcsóbb elkészíteni, mint megvenni, és tudod, mi van benne! Nincsenek kémiai összetevők.

TIPP: A tálcában lévő magnevelő keveréknek olyan érzetűnek kell lennie, mint egy nedves szivacs - nem túl száraznak vagy nedvesnek!

Használhatsz minősített bio vetőmag-nevelő keveréket is (keresd a megfelelő logót).

Terítsd el egyenletesen a magnevelő keveréket. Én egy lapátos pattintópálcát vagy vonalzót használok, hogy szép egyenletes legyen a felület.

3. LÉPÉS: Vesd el a magokat

Bőven szórd el a magjaidat a keverékre, és nyomd be enyhén. Nem kötelező: A kisebb magvak esetében egy vékony réteg magnövelő keveréket vagy szitált komposztot is egyenletesen eloszlathat (kb. 0,5 cm vagy 1/5 in) a tetején, hogy minden magot beborítson.

Óvatosan nyomkodd le a magokat további vetőmagnövelő keverékkel, hogy befedje a magokat

Könnyen öntözd meg egy szórófejes palackkal. Ez megakadályozza, hogy elmozdítsa a magokat.

Helyezd egy vízelvezető tálcára vagy csészealjra egy meleg helyre, például a konyhapadjára.

Szükség szerint naponta rendszeresen öntözd. Ellenőrizd a talaj nedvességét először az ujjaiddal történő érintéssel.

A magok soha nem száradhatnak ki. Kerüld azonban a túlöntözést, mert megfojtod a magokat!

Ahhoz, hogy meleg, nedves környezetet teremts a magok csírázásához, fedd le a magokat a cserepek fedelével. Vagy tegyél egy átlátszó műanyag zacskót a tálca tetejére, amelynek a tetejére lyukakat vágtál a levegő áramlása érdekében.

Amint a magok kicsíráznak, áthelyezheted őket egy védett, napos helyre, például egy ablakpárkányra vagy üvegházba.

4. LÉPÉS: Szedd le a hajtásokat

Miután kicsíráztak, a magok a növekedéshez felhasználták a belső táplálékraktárukat. Ezért ezen a ponton hínároldatot alkalmazok, hogy nyomelemekkel tápláljam a növényeket. Ez javítja az ízt és fokozza a tápanyagellátást.

Amikor a palánták 2,5-10 cm (1-3 in) magasak - a választott fajtától függően -, a finom mikrozöldségek készen állnak a betakarításra! Én ollóval vágom le a szárakat közvetlenül a talaj felett, amikor a tányérra akarom tenni őket.

A frusztrált leendő fodrászok számára a mikrozöldségek betakarítása lehetőséget ad arra, hogy gyakorolja az ollóval való bánásmódot a hajtások levágásában!

Minden frusztrált leendő fodrásznak odakint, a mikrozöldségek betakarítása lehetőséget ad arra, hogy gyakorolja az ollós készségeit a hajtások levágásában!