, 2021/7/3
A salsa szósz [ejtsd: szalsza] egy latin-amerikai mártás-, vagy szósz féle. Ezt kínálják a tortilla chips mellé mártogatni, de töltelékként is használják a különféle ételekhez.
Rengeteg ízben készítik, alapja általában nagyon kicsi darabkákra aprított zöldség (tomatillo, paradicsom, avokádó stb.), ezt a keveréket ízesítik sóval, borssal és más fűszerekkel. Kedvelt alkotóeleme a lime (zöld citrom), ami egy picit pikánssá teszi az ízeket.
Adalékmentes salsa szósz.
Hozzávalók:
25 dkg hámozott paradicsom
1 kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
1 chili paprika
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
r1 teáskanál oregánó
1 mokkáskanál bors
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
Vágd kis kockákra a vöröshagymát, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. A chilit karikázd fel. Melegíts olajat, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát, közben dobd hozzá a zúzott fokhagymát is. Add hozzá a zöldségeket, majd fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és chilivel.
Főzd tíz percig lefedve közepes lángon.Tedd bele a cukrot és kevergesd meg. Ha szükséges, önts hozzá kevés vizet is. Mindenképp kóstold meg, ha kell, még fűszerezd. Légy óvatos a csípős ízekkel, inkább többször tégy hozzá chilit. Ha marad belőle, zárható dobozban tárold a hűtőben.
Házi salsa szósz
Hozzávalók:
4 érett paradicsom kibelezve, negyedekbe vágva
1 lila hagyma, felkockázva
3 gerezd fokhagyma
3 jalapeno paprika kimagozva
1/3 csésze friss koriander
3 e.k. frissen facsart citromlé
1 e.k. római kömény
2-3 t.k. cukor
másfél t.k. só
400 g konzerv paradicsom
125 g konzerv zöld chilipaprika
Elkészítés:
Turmixban vagy aprítógépben darabold össze a friss paradicsomot, hagymát, jalapenot és a fűszereket. Öntsd hozzá a konzerv paradicsomot és a zöld chilit.
Alaposan keverd össze. Mielőtt tálalni akarod pár órára tedd a hűtőbe. A maradékot 10-12 napig tárolható.
Könnyed nyári salsa grillhúsokhoz
Hozzávaló:
6 darab érett paradicsom
1 darab jalapeno
1 kis fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 darab lime/citrom
1 marék koriander ízlés szerint só
Elkészítés:
Mosd meg a paradicsomot és vágd negyedekbe. Vágd félbe a jalapenot, szedd ki a magját és darabold össze. Pucold meg a hagymát, fokhagymát vágjuk apróra. A lime-nak facsarjuk ki a levét, a koriandert aprítsuk össze. Tedd egy aprítógépbe és dolgozd össze az alapanyagot. Ne aprítsd teljesen pépesre, akkor az igazi, ha picit még darabos marad. Ízlés szerint sózzuk. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Zöld salsa szósz.
Hozzávalók
4 db mexikói földicseresznye (tomatillo)
1 db hegyes erős paprika
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
0.5 dl víz
Elkészítés
A tomatilokat rakd serpenyőbe a paprikával.Pirítod minden oldalát amíg barnás színe lesz. Húzd ki a paprika szárát, különben sütés közben szétrobban.
Ha kicsit átlátszó a héja akkor jó a tomatillo. Amikor megvan tedd egy turmixgépbe, tedd bele a fokhagymát is sózd önts vizet hozzá és turmixold össze.Egynemű nek kell lennie. Tegg egy edénybe és tálalható.
Mexikói salsa recept
1 db sárga pritamin paprika
1 db zöld pritamin paprika
1 db piros pritamin paprika
2 db paradicsom
1 fej hagyma
3 - 4 e.k olívaolaj
2 - 4 csapott tk só
1 púpozott e.k egész római kömény
1 t.k őrölt római kömény
1 t.k szárított oregánó
½ e.k őrölt koriandermag
2 konzerv darabolt paradicsom
1 db lime
2 e.k fehérborecet
1 kis csokor friss koriander
A paprikákat és a paradicsomot 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre. Ez idő alatt szinte teljesen feketék lesznek, majd egy dobozba tesszük, és 15 percre lefedjük őket. Itt felpuhul a héja és meg tudjuk hámozni.
A paprikák magját is eltávolítjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk a paradicsomokat, a hagymát és a paprikákat is. Egy edénybe olajon 1-2 perc alatt pirítsuk le a fűszereket, majd tedd rá az összes hozzávalót is. Potyogtasd 5 percig, apríts bele a friss koriandert. Hagyd kihűlni.és jöhet is a mozis este egy kis tortilla chipsszel, vagy tacora is tehetjük.
Taco mártás
hozzávalók:
1 kisebb piros, összevágott csípős paprika
1 kisebb összevágott zöldpaprika
1 nagyobb érett, összevágott paradicsom
½ kiskanál kristálycukor
1 evőkanál olaj
1 kisebb fej összevágott vöröshagyma
1 kiskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
½ kiskanál chilipor
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
Párold meg a hagymát olajon egy serpenyőben 2 perc alatt, tedd bele a fűszereket és meg további egy percig kevergetni kell a tűzön. A fokhagymát és a kétféle paprikát hozzáadva, 1 percig kevergetve sütjük.
Öntsd bele a paradicsomot is, fedő nélkül időnként kevergetve párold 15 percig. Szórd bele a cukrot,sózd, borsozd. Jól záródó edényben a hűtőszekrényben 3 napig is eltartható. Kínálhatjuk különféle fűszeres chipsekhez.
Salsa szósz
Hozzávalók:
2 db paradicsom
2 dl paradicsomszósz
0.5 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1db csilipaprika
só (ízlés szerint)
1 csip cukor
1db lime
Elkészítés:
Vágd apróra a paradicsomokat és keverd össze a paradicsomszósszal. A hagymát vágd nagyon apróra, és add a paradicsomokhoz. Nyomd a szószba a fokhagymát, és tedd bele az összetört chilit.. Sózd meg, adj hozzá egy kevés cukrot, majd csavard bele a lime levél.
Salsa szósz nachoshoz
A szószhoz
3 gerezd fokhagyma
0.5 kis fej vöröshagyma
2 kávéskanál csípős paprikakrém
5 e.k ketchup (púpozott)
A nachoshoz
25 dkg tortilla chips
Elkészítés
A szószhoz
Öntsd egy tálba a ketchupot, keverd hozzá a csípős paprika krémet. Pucolj meg egy kicsi vöröshagymát, felét vágd apró kockára. Tedd hozzá a ketchuphoz. Pucolj három nagy gerezd fokhagymát, és préseld a szószba.keverd el nagyon alaposan.
Salsa szósz (mártogatós )
Hozzávalók
3 db paradicsom
2 e.k ketchup
0.5 db vöröshagyma
2 db chili (vagy 1db jalapeno paprika)
1 lime-ból nyert limelé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
koriander ízlés szerint
0.5 teáskanál porcukor
0.5 teáskanál méz
Elkészítés
Keverd össze a hozzávalókat alaposan. Próbáld meg apróra kockázni a paprikát. Ha nem szeretjük annyira csípősen, helyettesíthetjük erős paprikával is. A fűszereket ízlés szerint adagoljuk. Chipsszel vagy nachosszal tálaljuk.
Salsa szósz 5 perc alatt
Hozzávalók
150 ml sűrű paradicsomlé
2 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
1/2 kápia paprika
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2-3 bazsalikom levél
Ízlés szerint chili
1 csipet bors
Elkészítés
Vágd apró kockára az összes zöldséget, a fokhagymát zúzd össze.
Keverd össze egy tálban az egészet és tedd legalább 2 órára a hűtőbe.
Pico de gallo
Hozzávalók
1 db jalapeño
1 közepes db paradicsom (kockára vágva)
1 közepes db vöröshagyma (kockára vágva)
2 szál koriander (finomra vágva)
1 közepes db újhagyma (karikára vágva)
1 gerezd fokhagyma (finomra vágva)
2 csipet só
fekete bors ízlés szerint (frissen darált)
1 teáskanál lime lé (frissen facsart, ízlés szerint)
Elkészítés
Vágd ki a paprika ereit, szedd ki a magokat is és vágd finomra. Dolgozd össze a többi alapanyaggal alaposan.
Legalább 30 percig tedd a hűtőbe, ez alatt az ízek összeérnek.
A legfinomabb házi salsa szósz
Hozzávalók:
4 érett paradicsom kibelezve, negyedekbe vágva
1 lila hagyma, felkockázva
3 gerezd fokhagyma
3 jalapeno paprika kimagozva
1/3 csésze friss koriander
3 e.k. frissen facsart citromlé
1 e.k. római kömény
2-3 t.k. cukor
másfél t.k. só
400 g konzerv paradicsom
125 g konzerv zöld chilipaprika
Elkészítés:
A paradicsomot, a jalapenot, a hagymát a fűszerekkel turmixgépbe jól dolgozd össze. Tedd hozzá a konzerv paradicsomot és a zöld chilit
Keverd alaposan össze. Tálalás előtt pár órára tedd be a hűtőbe. A maradékot 10-12 napig tárolható
Mexikói Taco szósz
Hozzávalók
1 (16 uncia) paradicsomszósz
1 (8 uncia) kockára vágott paradicsom és zöld chili
1 (4 uncia) kockára rakható jalapeno
2 evőkanál ecet (fehér vagy almabor)
1 evőkanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 evőkanál fokhagyma (darált)
1 teáskanál só
1 teáskanál chili por
1/4 teáskanál cayenne por
1 teáskanál paprika
1 teáskanál fehér cukor
1/2 csésze víz
Lépések
Gyűjtsük össze az összetevőket. Add hozzá az összes összetevőt egy nagy sebességű turmixgéphez. Addig keverd, amíg teljesen sima nem lesz. Adj hozzá még vizet, ha a szósz túl vastag. Tedd a mártást egy serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten melegítsd 10–15 percig.
Rendszeresen kevergetve, hogy elkerüljük az égést az edény alján. Adj hozzá további sót ízlés szerint. Hagyja kihűlni a mártást, tedd üvegbe vagy üvegedénybe és tárold a hűtőszekrényben. Tálald tacoson, nachón vagy bármi máson, amire szükség van taco szószra.
Salsa szósz Detki Kexchips-szel.
Hozzávalók :
2-3 konzerv paradicsom
friss koriander
1 db kisebb lila hagyma
1 lime
jalapeno paprika
1 gerezd fokhagyma
só
bors
őrölt köménymag
Detki Kexchips
Elkészítés:
Minden hozzávalót tégy egy aprító gépbe és addig keverd amíg megfelelő lesz a saláta állaga. Ne nem szereted a hagyma, fokhagyma intenzív ízét, akkor előtte dinszteld meg. Jó étvágyat hozzá.
Frissítő Salsa szósz
Hozzávalók (2 személyre):
4db szép nagy érett paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 t.k oreganó
2ek extra szűz olívaolaj
Fél lime leve
chili paprika, annak, aki szereti a csípőset (elhagyható)
1 t.k koriander
Rózsabors
Só
A jó érett paradicsom héját könnyen le tudod húzni. Mosd meg jól a paradicsomokat, húzd le a héját és vágd csíkokra. Úgy is csinálhatod, hogy csíkozod és utána húzod le a héját. Utána majd apró kockákra vágod. Minél apróbb, annál jobb.
Kockázd fel a hagymát, fokhagymát is és add hozzá. Majd jöhetnek a fűszerek, az olíva olaj és finoman dolgozd össze. Pirítós tetejére púpozva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Salsa szósz recept
Hozzávalók:
2 paradicsom apróra vágva
1 gerezd fokhagyma szintén apróra vágva
2 közepes fej lila hagyma, vékonyra szeletelve
2 e.k felaprított koriander levél vagy, ha nincs szárított bogyó is megteszi
3 e.k citromlé
2 t.k reszelt citromhéj
só
1 e.k cukor
1 nagyobb paradicsomkonzerv vagy ugyanennyi ketchup illetve e kettő keveréke is lehet, kevés olaj és víz továbbá, aki csípősen szereti tehet bele 1-2 jalapeno vagy egyéb csípős paprikát szeletelve és vagy chili szószt vagy port.
Elkészítése:
Az egyik hagymát fonnyad meg 2 evőkanál olajon, önts rá kevés vizet és rövid idő múlva zárd el. Jöhet az 1 db. paradicsom, fokhagyma, só, citromlé, cukor és a paradicsomszósz. Lehet ketchupot is használni. Jól összekevered. A koriander bogyó is mehet bele, ha szereted.Kicsit forgasd át turmix gépben.
Kész az alap, tedd bele a másik kockázott paradicsomot és a szeletelt hagymát. Ha szereted jöhet paprika és csípős fűszer hozzá.
Frissen tortilla chipssel fogyasztjuk vagy hűtőben fóliával letakarva és lehűtve, hidegen is fogyasztható.
Búza tortilla avokádós salsa szósszal
A salsa szószhoz:
2 db nagy, ízletes paradicsom, felkockázva
1 db kis, lágy gerezd fokhagyma, félbevágva
1 db felvágott mogyoróhagyma
1 db felkockázott avokádó
2 evőkanál aprított koriander levél
1 db friss, apróra vágott piros chili paprika
4 evőkanál semleges növényi olaj
Kb. 3 evőkanál limelé
1 púpos teáskanál barna nádcukor
Só, egy kevés tabasco-szósz
A tortillához:
½ teáskanál koriandermag
5 db szegfűbors
5 db fekete szemes bors
125 ml víz
1 csipet só
200 g liszt
50 g polenta
1 evőkanál olaj
A bevonóhoz:
1 konzerv vesebab (240 g töltőtömeg)
50 g durvára reszelt Gouda sajt
4 evőkanál tejföl
4 db közepes méretű tojás
Só, bors
A tálaláshoz:
1 db negyedekre vágott lime, Több korianderlevél.
Pirítsd meg a koriander leveleket, a szegfűborsot, a szemes borsot egy száraz serpenyőben. Addig pirítod amíg nem kezded érezni az illatát.
Utána apróra őrölt egy mozsárral és törővel. Öntsd össze a tészta összes hozzávalóját az összenyomott fűszerekkel, egy kicsit dagasztod, majd hagyd állni 10 percig. Formázz 4 golyót a tésztából és hagyd állni további 45 percet. A pizzakövet az 1. polcra tedd, majd a sütőt 275°C-ra elő melegíted a pizzasütő beállításon. A követ 20 percig melegíted. A salsa összes hozzávalóját felvágod és összekevered. Ízlés szerint hozzáadod a tabasco-t.
A salsa szószt tedd a hűtőbe. Enyhén lisztezett felületen a kitekerjük a tésztát úgy, hogy egy 4 rendkívül vékony méretű kör alakú tortilla jöjjön létre. Az egyik tortillát egy lisztezett fa pizzalapát-ra teszed,és a tetejére ráteszed a leöntött vesebab negyedét és a tejfölt.
Törj fel egy tojást, majd tedd a tortilla közepére. A tortillát sóval és borssal ízesítsd, majd leöntjük egy kevés salsával. Szórd rá a reszelt Gouda sajtot.
Mindegyik tortillát 4-5 percig kövön sütjük egészen addig, amíg ropogósak nem lesznek. A megmaradt avokádós salsával, a negyed zöld citromokkal és a korianderlevelekkel tálaljuk.