Szalsza szósz

#szalsza-szosz

By , 2021/7/3

A salsa szósz [ejtsd: szalsza] egy latin-amerikai mártás-, vagy szósz féle. Ezt kínálják a tortilla chips mellé mártogatni, de töltelékként is használják a különféle ételekhez.

Rengeteg ízben készítik, alapja általában nagyon kicsi darabkákra aprított zöldség (tomatillo, paradicsom, avokádó stb.), ezt a keveréket ízesítik sóval, borssal és más fűszerekkel. Kedvelt alkotóeleme a lime (zöld citrom), ami egy picit pikánssá teszi az ízeket.

Adalékmentes salsa szósz.

Hozzávalók:

25 dkg hámozott paradicsom

1 kaliforniai paprika

1 vöröshagyma

1 chili paprika

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál cukor

r1 teáskanál oregánó

1 mokkáskanál bors

1 mokkáskanál só

Elkészítés:

Vágd kis kockákra a vöröshagymát, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. A chilit karikázd fel. Melegíts olajat, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát, közben dobd hozzá a zúzott fokhagymát is. Add hozzá a zöldségeket, majd fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és chilivel.

Főzd tíz percig lefedve közepes lángon.Tedd bele a cukrot és kevergesd meg. Ha szükséges, önts hozzá kevés vizet is. Mindenképp kóstold meg, ha kell, még fűszerezd. Légy óvatos a csípős ízekkel, inkább többször tégy hozzá chilit. Ha marad belőle, zárható dobozban tárold a hűtőben.

Házi salsa szósz

Hozzávalók:

4 érett paradicsom kibelezve, negyedekbe vágva

1 lila hagyma, felkockázva

3 gerezd fokhagyma

3 jalapeno paprika kimagozva

1/3 csésze friss koriander

3 e.k. frissen facsart citromlé

1 e.k. római kömény

2-3 t.k. cukor

másfél t.k. só

400 g konzerv paradicsom

125 g konzerv zöld chilipaprika

Elkészítés:

Turmixban vagy aprítógépben darabold össze a friss paradicsomot, hagymát, jalapenot és a fűszereket. Öntsd hozzá a konzerv paradicsomot és a zöld chilit.

Alaposan keverd össze. Mielőtt tálalni akarod pár órára tedd a hűtőbe. A maradékot 10-12 napig tárolható.

Könnyed nyári salsa grillhúsokhoz

Hozzávaló:

6 darab érett paradicsom

1 darab jalapeno

1 kis fej lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

1 darab lime/citrom

1 marék koriander ízlés szerint só

Elkészítés:

Mosd meg a paradicsomot és vágd negyedekbe. Vágd félbe a jalapenot, szedd ki a magját és darabold össze. Pucold meg a hagymát, fokhagymát vágjuk apróra. A lime-nak facsarjuk ki a levét, a koriandert aprítsuk össze. Tedd egy aprítógépbe és dolgozd össze az alapanyagot. Ne aprítsd teljesen pépesre, akkor az igazi, ha picit még darabos marad. Ízlés szerint sózzuk. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek. 

Zöld salsa szósz.

Hozzávalók

4 db mexikói földicseresznye (tomatillo)

1 db hegyes erős paprika

1 gerezd fokhagyma

1 csipet só

0.5 dl víz

Elkészítés

A tomatilokat rakd serpenyőbe a paprikával.Pirítod minden oldalát amíg barnás színe lesz. Húzd ki a paprika szárát, különben sütés közben szétrobban.

Ha kicsit átlátszó a héja akkor jó a tomatillo. Amikor megvan tedd egy turmixgépbe, tedd bele a fokhagymát is sózd önts vizet hozzá és turmixold össze.Egynemű nek kell lennie. Tegg egy edénybe és tálalható.

Mexikói salsa recept

1 db sárga pritamin paprika

1 db zöld pritamin paprika

1 db piros pritamin paprika

2 db paradicsom

1 fej hagyma

3 - 4 e.k olívaolaj

2 - 4 csapott tk só

1 púpozott e.k egész római kömény

1 t.k őrölt római kömény

1 t.k szárított oregánó

½ e.k őrölt koriandermag

2 konzerv darabolt paradicsom

1 db lime

2 e.k fehérborecet

1 kis csokor friss koriander

A paprikákat és a paradicsomot 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre. Ez idő alatt szinte teljesen feketék  lesznek, majd egy dobozba tesszük, és 15 percre lefedjük őket. Itt felpuhul  a héja és meg tudjuk hámozni.

A  paprikák magját is eltávolítjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk a paradicsomokat, a hagymát és a paprikákat is. Egy edénybe olajon 1-2 perc alatt pirítsuk le a fűszereket, majd tedd rá az összes hozzávalót is. Potyogtasd 5 percig, apríts bele  a friss koriandert. Hagyd kihűlni.és jöhet is a mozis este egy kis tortilla chipsszel, vagy tacora is tehetjük.

Taco mártás

hozzávalók:

1 kisebb piros, összevágott csípős paprika

1 kisebb összevágott zöldpaprika

1 nagyobb érett, összevágott paradicsom

½ kiskanál kristálycukor

1 evőkanál olaj

1 kisebb fej összevágott vöröshagyma

1 kiskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt kömény

½ kiskanál chilipor

1 gerezd zúzott fokhagyma

ízlés szerint őrölt bors

ízlés szerint só

Elkészítés:

Párold meg a hagymát olajon egy serpenyőben 2 perc alatt, tedd  bele a fűszereket és meg további egy percig kevergetni kell a tűzön. A fokhagymát és a kétféle paprikát hozzáadva, 1 percig kevergetve sütjük.

Öntsd bele a paradicsomot is, fedő nélkül időnként kevergetve párold 15 percig. Szórd bele a cukrot,sózd, borsozd. Jól záródó edényben a hűtőszekrényben 3 napig is eltartható. Kínálhatjuk különféle fűszeres chipsekhez.

Salsa szósz

Hozzávalók:

2 db paradicsom   

2 dl paradicsomszósz   

0.5 fej  hagyma   

2 gerezd fokhagyma   

1db csilipaprika   

só (ízlés szerint)   

1 csip    cukor   

1db    lime

Elkészítés:

Vágd apróra a paradicsomokat és keverd össze a paradicsomszósszal. A hagymát vágd  nagyon apróra, és add  a paradicsomokhoz. Nyomd a szószba  a fokhagymát, és tedd bele  az összetört chilit..  Sózd meg, adj hozzá egy kevés cukrot, majd  csavard bele a lime levél.

Salsa szósz nachoshoz

A szószhoz

3 gerezd fokhagyma

0.5 kis fej vöröshagyma

2 kávéskanál csípős paprikakrém

5 e.k ketchup (púpozott)

A nachoshoz

25 dkg tortilla chips

Elkészítés

A szószhoz

Öntsd egy tálba a ketchupot, keverd hozzá a csípős paprika krémet. Pucolj meg egy kicsi vöröshagymát, felét vágd apró kockára. Tedd hozzá a ketchuphoz. Pucolj három nagy gerezd fokhagymát, és préseld a szószba.keverd el nagyon alaposan.

Salsa szósz (mártogatós )

Hozzávalók

3 db paradicsom

2 e.k ketchup

0.5 db vöröshagyma

2 db chili (vagy 1db jalapeno paprika)

1 lime-ból nyert limelé

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

kakukkfű ízlés szerint

koriander ízlés szerint

0.5 teáskanál porcukor

0.5 teáskanál méz

Elkészítés

Keverd össze a hozzávalókat alaposan. Próbáld meg apróra kockázni a paprikát. Ha nem szeretjük annyira csípősen, helyettesíthetjük erős paprikával is. A fűszereket ízlés szerint adagoljuk. Chipsszel vagy nachosszal tálaljuk.

Salsa szósz 5 perc alatt

Hozzávalók

150 ml sűrű paradicsomlé

2 paradicsom

1 gerezd fokhagyma

1/2 fej vöröshagyma

1/2 kápia paprika

1 kávéskanál só

1 teáskanál cukor

2-3 bazsalikom levél

Ízlés szerint chili

1 csipet bors

Elkészítés

Vágd apró kockára az összes zöldséget, a fokhagymát zúzd össze.

Keverd össze egy tálban az egészet és tedd legalább 2 órára a hűtőbe.

Pico de gallo

Hozzávalók

1 db jalapeño

1 közepes db paradicsom (kockára vágva)

1 közepes db vöröshagyma (kockára vágva)

2 szál koriander (finomra vágva)

1 közepes db újhagyma (karikára vágva)

1 gerezd fokhagyma (finomra vágva)

2 csipet só

fekete bors ízlés szerint (frissen darált)

1 teáskanál lime lé (frissen facsart, ízlés szerint)

Elkészítés

Vágd ki a paprika ereit, szedd ki a magokat is és vágd finomra. Dolgozd össze a többi alapanyaggal alaposan.

Legalább 30 percig tedd a hűtőbe, ez alatt az ízek összeérnek.

A legfinomabb házi salsa szósz 

Hozzávalók:

4 érett paradicsom kibelezve, negyedekbe vágva

1 lila hagyma, felkockázva

3 gerezd fokhagyma

3 jalapeno paprika kimagozva

1/3 csésze friss koriander

3 e.k. frissen facsart citromlé

1 e.k. római kömény

2-3 t.k. cukor

másfél t.k. só

400 g konzerv paradicsom

125 g konzerv zöld chilipaprika

Elkészítés:

A paradicsomot, a jalapenot, a hagymát a fűszerekkel turmixgépbe jól dolgozd össze. Tedd hozzá a konzerv paradicsomot és a zöld chilit

Keverd alaposan össze. Tálalás előtt pár órára tedd be a hűtőbe. A maradékot 10-12 napig tárolható

Mexikói Taco szósz 

Hozzávalók

1 (16 uncia) paradicsomszósz

1 (8 uncia) kockára vágott paradicsom és zöld chili

1 (4 uncia) kockára rakható jalapeno

2 evőkanál ecet (fehér vagy almabor)

1 evőkanál őrölt kömény

1 teáskanál őrölt koriander

1 evőkanál fokhagyma (darált)

1 teáskanál só

1 teáskanál chili por

1/4 teáskanál cayenne por

1 teáskanál paprika

1 teáskanál fehér cukor

1/2 csésze víz

Lépések

Gyűjtsük össze az összetevőket. Add   hozzá az összes összetevőt egy nagy sebességű turmixgéphez. Addig keverd, amíg teljesen sima nem lesz. Adj hozzá még vizet, ha a szósz túl vastag. Tedd a mártást egy serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten melegítsd  10–15 percig.

Rendszeresen kevergetve, hogy elkerüljük az égést az edény alján. Adj  hozzá további sót ízlés szerint. Hagyja kihűlni a mártást, tedd  üvegbe vagy üvegedénybe és tárold  a hűtőszekrényben. Tálald  tacoson, nachón vagy bármi máson, amire szükség van taco szószra.

Salsa szósz Detki Kexchips-szel.

Hozzávalók :

2-3 konzerv paradicsom

friss koriander

1 db kisebb lila hagyma

1 lime

jalapeno paprika

1 gerezd fokhagyma

bors

őrölt köménymag

Detki Kexchips

Elkészítés:

Minden hozzávalót tégy egy aprító gépbe és addig keverd amíg megfelelő lesz a saláta állaga. Ne nem szereted a hagyma, fokhagyma intenzív ízét, akkor előtte dinszteld meg. Jó étvágyat hozzá.

Frissítő Salsa szósz

Hozzávalók (2 személyre):

4db szép nagy érett paradicsom

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 t.k oreganó

2ek extra szűz olívaolaj

Fél lime leve

chili paprika, annak, aki szereti a csípőset (elhagyható)

1 t.k koriander

Rózsabors

A jó érett paradicsom héját könnyen le tudod húzni. Mosd meg jól a paradicsomokat, húzd le a héját és vágd csíkokra. Úgy is csinálhatod, hogy csíkozod és utána húzod le a héját. Utána majd apró kockákra vágod. Minél apróbb, annál jobb.

Kockázd fel a hagymát, fokhagymát is és add hozzá. Majd jöhetnek a fűszerek, az olíva olaj és finoman dolgozd össze. Pirítós tetejére púpozva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Salsa szósz recept

Hozzávalók:

2 paradicsom apróra vágva

1 gerezd fokhagyma szintén apróra vágva

2 közepes fej lila hagyma, vékonyra szeletelve

2 e.k felaprított koriander levél vagy, ha nincs szárított bogyó is megteszi

3 e.k citromlé

2 t.k reszelt citromhéj

1 e.k cukor

1 nagyobb paradicsomkonzerv vagy ugyanennyi ketchup illetve e kettő keveréke is lehet, kevés olaj és víz továbbá, aki csípősen szereti tehet bele 1-2 jalapeno vagy egyéb csípős paprikát szeletelve és vagy chili szószt vagy port.

Elkészítése:

Az egyik hagymát fonnyad meg 2 evőkanál olajon, önts rá kevés vizet és rövid idő múlva zárd el. Jöhet az 1 db. paradicsom, fokhagyma, só, citromlé, cukor és a paradicsomszósz. Lehet ketchupot is használni. Jól összekevered. A koriander bogyó is mehet bele, ha szereted.Kicsit forgasd át turmix gépben.

Kész az alap, tedd bele a másik kockázott paradicsomot és a szeletelt hagymát. Ha szereted jöhet paprika és csípős fűszer hozzá.

Frissen tortilla chipssel  fogyasztjuk vagy hűtőben fóliával letakarva és lehűtve, hidegen is fogyasztható.

Búza tortilla avokádós salsa szósszal

A salsa szószhoz:

2 db nagy, ízletes paradicsom, felkockázva

1 db kis, lágy gerezd fokhagyma, félbevágva

1 db felvágott mogyoróhagyma

1 db felkockázott avokádó

2 evőkanál aprított koriander levél

1 db friss, apróra vágott piros chili paprika

4 evőkanál semleges növényi olaj

Kb. 3 evőkanál limelé

1 púpos teáskanál barna nádcukor

Só, egy kevés tabasco-szósz

A tortillához:

½ teáskanál koriandermag

5 db szegfűbors

5 db fekete szemes bors

125 ml víz

1 csipet só

200 g liszt

50 g polenta

1 evőkanál olaj

A bevonóhoz:

1 konzerv vesebab (240 g töltőtömeg)

50 g durvára reszelt Gouda sajt

4 evőkanál tejföl

4 db közepes méretű tojás

Só, bors

A tálaláshoz:

1 db negyedekre vágott lime, Több korianderlevél.

Pirítsd  meg a koriander leveleket, a szegfűborsot, a szemes borsot egy száraz serpenyőben. Addig pirítod amíg nem kezded érezni az illatát.

Utána apróra őrölt  egy mozsárral és törővel. Öntsd össze  a tészta összes hozzávalóját az összenyomott fűszerekkel, egy kicsit dagasztod, majd hagyd  állni 10 percig. Formázz 4 golyót a tésztából és hagyd állni további 45 percet. A pizzakövet az 1. polcra tedd, majd a sütőt 275°C-ra elő melegíted  a pizzasütő beállításon. A követ 20 percig melegíted. A salsa összes hozzávalóját felvágod  és összekevered. Ízlés szerint hozzáadod  a tabasco-t.

A salsa szószt tedd a hűtőbe. Enyhén lisztezett felületen a kitekerjük a tésztát úgy, hogy egy 4 rendkívül vékony méretű kör alakú tortilla jöjjön létre. Az egyik tortillát egy lisztezett fa pizzalapát-ra  teszed,és a tetejére ráteszed  a leöntött vesebab negyedét és a tejfölt.

Törj fel egy tojást, majd tedd  a tortilla közepére. A tortillát sóval és borssal ízesítsd, majd leöntjük egy kevés salsával. Szórd rá  a reszelt Gouda sajtot.

Mindegyik tortillát 4-5 percig kövön sütjük egészen addig, amíg ropogósak nem lesznek. A megmaradt avokádós salsával, a negyed zöld citromokkal és a korianderlevelekkel tálaljuk.