Szejtán recept

#szejtan-recept

By , 2021/7/3

Mi is pontosan a Szejtán vagy más néven búzahús. A magyar konyhában kevésbé elterjedt a búzahús vagy más néven a szejtán használata

A búzahús alapvetően a búzasikér, azaz a gabonafehérje, amely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadin — nyúlékonyság ért és ragadósságért felelős — és a glutenin ből —szilárdság ért és ellenállásért felelős. De ezek mellett még található a sikérben egyéb fehérje, zsír, cukor, keményítő és egyéb anyag is.

A búza húshoz kell

búzasikér

szódabikarbóna

vegamix/ízlés szerinti fűszerek

pici só

annyi víz — lehetőleg tisztított — amitől gumis labdává lehet gyúrni a masszát.

Ha teszünk a masszába szódabikarbónát akkor egy levegősebb, könnyebb állagú búzahúst kapunk. Ezt én tésztába betöltésre, rántás, pörköltbe, brassóiba, saslikra ajánlanám. Ha viszont kihagyjuk a szódabikarbónát akkor egy tömörebb állagú ételt kapunk, amit főleg pácolásra, grillezésre és hajszálvékonyan, fűszerekkel picit megpirítva pizza feltétre ajánlanék. Remélem kedvet kapnak mások is, hogy házilag maguk készítsék el a szejtánt és feldobják sokszínűségével a megszokott konyhai rutint.

Szejtán házilag

Hozzávalók

25 dkg sikér

10 dkg finomliszt

2.5 teáskanál só

bors ízlés szerint

1 e.k szójaszósz

3 dl víz

2 dkg szárított natúr zöldségkeverék (vagy vegamix fűszerkeverék)

Elkészítés

A sikért jól elkeverjük a liszttel, 1,5 t.k sóval, kevés borssal. Hozzáadunk 1 ek szójaszószt, valamint 3 dl vizet. Keverd össze jól , kicsit gumis állagú masszát kapsz, ezt 10 percig hagyd állni. Forralj közben kb 3 liter vizet 2 tk vega-mix fűszerkeverékkel és 1 tk sóval.

Vágd három darabba a szejtánt és tedd a forrásban lévő vízbe kb. 3 percre. Szedd ki a szejtánt Hagyd a vizet a tűzön.

A szejtán tömböket vágd 1 cm. vastagságú szeletekre tedd vissza a vízbe,főzd még 4 percig. Szűrőben hagyd el  csöpögni , és kihűlni.

Szejtános vegán babragu

Hozzávalók:

Fél kiló tarkabab

Babérlevél, só, bors

25 dkg szejtán

2 evőkanál olívaolaj

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb paradicsompüré

Csipet kakukkfű, rozmaring, oregano     

2 piros Kalifornia paprika

1 kisebb sárgarépa

1 kiskanál pirospaprika

Elkészítés:

Az előző este beáztatott babot  szűrd le és főzd félig puhára sóval, babérlevéllel. A kockázott hagymát kevés olajon pirítsuk le, tedd hozzá a zúzott fokhagymát és a paprikákat. A darált szejtánt is pirítsd le egy kicsit, majd öntsd fel kevés vízzel.

Tedd hozzá a félig megpuhult babot, a felkockázott sárgarépát, paprikát, végül add hozzá a paradicsompürét és a fűszereket. Főzd, amíg minden hozzávaló meg nem puhul. Ugyanezt elkészítheted gombával, vagy zöldborsóval is.

Szejtános brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

30 dkg natúr szejtán

1 kg burgonya

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 t.k pirospaprika

Só, bors, paradicsompüré

Olaj

Csipet majorana

Elkészítés:

Hámozd meg a burgonyát, vágd fel kockákra és kb. 5 percre tedd fel forró vízben főzni mielőtt sütöd. Szedd ki a vízből, töröld szárazra és forró olajban süsd  szép aranybarnára. Vágd kockára a szejtánt éa ezt is süsd meg forró olajban.

Vágd kis kockákra a vöröshagymát, pirítsd meg, tedd hozzá a zúzott fokhagymát, szórd pirospaprikával és önts rá kevés vizet. Tedd hozzá a szejtánt és öntsd fel a paradicsompürével.Ízesítsd a fűszerekkel. Mikor már elpárolgott a víz alóla és zsírjára sült, add hozzá a sült burgonyát, és amíg még meleg tálald.

Szejtán Paprikás 

Hozzávalók:

2 kis fej hagyma felkockázva

1 csomag Vegan Grill magyaros, vagy csípős hagymás szejtán

1-2 evőkanál pirospaprika

majoranna

kömény

1 dl növényi tejszín

1 teáskanál kukoricakeményítő

A tejfölhöz:

növényi tejszín

növényi joghurt

Elkészítés:

Dinszteld meg a hagymát kevés vízzel, sóval, szórd meg paprikával és kevergesd át párszor. Pár perc után tedd rá a szejtánt és hagyd pirulni.Közben forgasd át párszor. Ha nincs kész pácolt vegán szejtán,akkor készítsd el. Felcsíkozva hagymás-fokhagymás-paprikás pácban tárold legalább egy fél órán át.

A pác: 2 fej apróra vágott hagymát és 4 nagy gerezd aprított fokhagymát sózz és borsozz meg, tegyél hozzá egy teáskanál piros paprikát, egy teáskanál olajat, és annyi vizet, hogy kényelmesen el tudd vele keverni a szejtán csíkokat.

5-10 perc után öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Sózd, ha szükséges, és majorannaval, köménnyel ízesítheted. Ha felforrt, a növényi tejszínt és a kukoricakeményítőt összerázzuk egy kisebb befőttes üvegben. Ez a legegyszerűbb módja, hogy a keményítő tökéletesen el keveredjen a folyadékban.

Add hozzá a paradicsomot és várd meg, hogy kicsit besűrűsödjön. Ha kevesebb szafttal szereted, akkor ne adj hozzá ennyi vizet. Főtt krumplival, házi kovászos ubival, párolt lila káposztával ettük, amire növényi tejszín és joghurt keverékét teszel tejföl ként. Ha hígabban szereted, több tejszínt, ha sűrűbben, több joghurtot adj hozzá.

Grillezett szejtán szelet

Hozzávalók a szejtán szeletek pácolásához

1/2 bögre (2,5 dl) kókuszkrém / kókusztej

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál citromlé

1 kávéskanál currypor

1 evőkanál kókusz cukor vagy barna cukor (karamellizáló)

1 kávéskanálnyi reszelt vagy szárított gyömbér

2 gerezd fokhagyma

1 lapos kávéskanál só (a szójaszósz miatt már eleve sós a pác)

folyékony füst a szóráshoz

1. A szejtánhoz a búzasikér port és a lisztet keverjük össze. Egyszerre öntsük rá a vizet és gyúrjuk rugalmas tésztává.

2. Pihentessük 20-30 percig a hűtőben.

3. 1 óra 25 perc alatt főzzük ki ízesített főzővízben.

4. A hozzávalókból készítsünk páclevet.

5. Szeleteljük fel és egy éjszakára pácoljuk be.

6. Másnap, ha van grillserpenyő abban, ha nincs egy sima serpenyőben közepes lángon süssük ki a szeleteket. A végén a visszamaradt páclevet is futtassuk meg a serpenyőben. Ezt majd tálaláskor locsoljuk a tányérokra.

Rántott töltött szejtán szelet

Hozzávalók:

Szejtánhoz, tetszőleges mennyiségű szejtán, arra figyeljünk, hogy kb. 1 cm vastag szeletek legyenek tofu (ez ízlés szerint lehet sima, füstölt, ízesített) medvehagyma (olajban eltett) vagy spenót fokhagyma, só

fűszerek ízlés szerint (bors, curry, kardamom, stb.)

Panírhoz:

3/4 rész csicseriborsó vagy sárgaborsó liszt

1/4 rész zabliszt

3-4 ek szezámmag

víz

fűszerek (bazsalikom, fokhagyma granulátum, bors)

Liszt és olaj vagy kókuszzsír is szükséges lesz még.

Elkészítés:

Tedd aprítóba a tofut, fokhagymát, hagymát, sót és a fűszereket és aprítsuk össze. Kóstold meg és ha kell, akkor adj  még hozzá fűszert. A szejtán szeleteket egy éles késsel vízszintesen vágd  félbe úgy, hogy ne váljon el egymástól a két szelet teljesen de bele tudd tölteni a tofu  tölteléket. Ha ketté szelte  a búzahúst, akkor annyi tölteléket tegyél  bele, amennyivel még vissza tudod  hajtani a leválasztott részt.

Ezután forgassuk lisztbe és tegyük bele a csicseriborsó/sárgaborsó lisztes masszába. A száraz anyagokat a panírhoz  keverd össze, majd óvatosan annyi vizet adj  hozzá, amitől egy sűrűbb palacsintatészta állagú massza nem lesz. Forgasd bele a lisztezett töltött szejtánt és forró olajban aranybarnára sütöd.

Egyszerű és aránylag gyorsan elkészíthető ételről van szó. Mivel itt pár perc alatt kisül a panír így nem biztos, hogy a szejtán teljes mértékben átsül, emiatt lehet egy picit nyers íze. Ezen a töltés előtt egy gyors olajon pirítással segíthetünk.

Sült szejtán falatkák

Búzahús- szejtán -

Aki szeretne fogyni, azoknak mindig úgy mond fehérje vacsorát írnak elő. Viszont az állati eredetű fehérje, tehát a hús igen nehezen emészthető. Alternatívaként nyújthat lehetőséget a búzahús, szejtán, amit magunk is elkészíthetünk otthon. Ezek után pedig lehet pácolni, sütni és friss salátával fogyasztható.

Pác 1.

- olívaolaj

- oregánó,

- bazsalikom,

- borsikafű,

- kakukkfű,

- sűrített paradicsom

- fokhagyma

Ebbe beleforgatjuk a szejtán csíkokat és kisütjük.

Akár pár napig is elállhat a pácban és csak ki kell sütni.

Szejtán bolognai módra ebédre vagy vacsora

Hozzávalók

25 dkg szejtánpor

2 dl víz

2 evőkanál fűszersó

3 teáskanál fokhagymapor

2 evőkanál olívaolaj

Mézes-mustáros szejtán

Mézes-mustáros szejtán, hozzávalók:

Kívánt mennyiségű szejtán a fagyasztóból- méz-mustár-olívaolaj-fűszer

Elkészítés:

A mézet, mustárt, olívaolajat és a fűszersót egy tálban keverd  össze. Pácold  be vele a felengedett szejtán szeletek. Minél több ideig áll a páclében annál finomabb lesz. Jó este pácolni, és délben készítsd  el.

Szejtán steak

¾ bögre (bögre=2,4 dl) főtt, lecsepegtetett csicseriborsó

120 ml víz

1 evőkanál folyékony füst

130g (cukormentes) ketchup

1 evőkanál mustár

2 evőkanál szójaszósz

3 evőkanál sörélesztőpehely

1 kiskanál hagymapor, fokhagymapor

½ teáskanál oreganó

½ kiskanál csemege pirospaprika, füstölt pirospaprika

¼ kiskanál bors, kurkuma, őrölt kömény

1/8 teáskanál őrölt szerecsendió

265g búzasikér (kb. 1 és ¾ bögre, de ajánlott mérleggel kimérni)

Hozzávalók a páchoz

4 evőkanál cukormentes ketchup

¼ bögre szójaszósz

2 evőkanál balzsamecet

½ teáskanál fokhagymapor, hagymapor

½ kiskanál pirospaprika, füstölt pirospaprika

1/8 teáskanál bors

2 evőkanál eritrit – vagy más édesítőszer

1 evőkanál folyékony füst

Hiányzik 1-2 alapanyag? Vedd meg az éden prémium.hu-n 1

Tedd fel a vizet melegedni.

Késes aprítóban dolgozd  össze teljesen simára a steak összetevőit. A búzasikér kivételével. Gyúrjuk össze a búzasikért a többi, már összedolgozott hozzávalóval

a búzasikér kivételével. Gyúrjuk össze a búzasikért a többi, már összedolgozott hozzávalóval.

Ne gyúrd tovább 2 percnél, különben rágós, kemény lesz a steaknek. Formálj egy laposabb korongot – kb. kisebb pizza formát. Vágd 4 felé és óvatosan tapogasd el, de ne túl erősen, hiszen az is gyúrásnak számít.

Tedd úgy a pároló edénybe, hogy minél kevésbé legyenek átfedésben. Párolás fedő alatt 20 percig – meg fognak jól duzzadni

Készítheted el a pácot – egyszerűen keverd  össze minden hozzávalót egy tálban. Ha letelt a 20 perc, forgasd meg a szejtán szeleteket a pácban, és egy serpenyőben süssük mind a két oldalát pirosra pár perc alatt.

Vegán szejtán pörkölt

Pirítsd meg a vöröshagymát aranybarnára kevés olajon.Add hozzá a fokhagymát, paradicsomot, paprikát és pirítsd tovább. Ha már a paradicsom szétesik, vedd le a tűzről és fűszerezd ízlés szerint. Vissza téve a tűzre adj hozzá kevés vizet.Vigyázz  nehogy oda kapjon.

Addig főzöd, amíg a hagyma meg nem puhul. Egy botmixer segítségével turmixold össze a pörkölt alapot és szórd bele a kockára vágott Natúr Szejtánt. Főzd  tovább,míg a szejtán át nem veszi a finom ízeket. Tálald rizzsel, nokedlivel vagy tésztával.

Hozzávalók:

2 csomag Vegan Grill Natúr Szejtán

3 kis fej vöröshagyma apróra vágva

3 gerezd zúzott fokhagyma

1 darab közepes paradicsom nagyobb darabokra vágva

1 darab közepes tv paprika nagyobb darabokra vágva

só, fűszer paprika, köménymag

olaj