, 2022/5/5
Hűsítő és frissítő Cucumber Gazpacho joghurttal, korianderrel, korianderrel és lime-mal. Töltse meg garnélarákkal, vagy legyen vegetáriánus! Nagyon finom. | www.feasingathome.com A nyári hőségben semmi sem olyan frissítő, mint az uborka Gazpacho. A gazpacho hagyományosan lédús, érett nyári paradicsommal készül, de itt egyenesen a termelői piacról származó, hűsítő uborkával készül.
A gazpachót görög joghurttal, korianderrel, lime-mal és korianderrel selymesen krémes levessé turmixoljuk, majd lehűtjük. Csodálatosan frissítő és hidratáló a forró hónapokban. Tálaláskor a finomra vágott mogyoróhagymával, kockára vágott uborkával, korianderrel és újhagymával szórd meg a Cucumber Gazpacho-t az ízletes textúra és a gyönyörű szín érdekében.
Összetevők
1/3 jalapeno, szeletelve (nem kötelező)
1 evőkanál mogyoróhagyma, plusz több a díszítéshez ( vagy 1 zöldhagyma helyett)
1 kis gerezd fokhagyma
1 nagy angol uborka (12 uncia) felszeletelve (vagy török uborka, vagy bármilyen vékony héjú uborka - lásd a megjegyzéseket).
1/4- 1/2 csésze koriander (vagy friss kapor, olasz petrezselyem vagy akár bazsalikom).
1-2 evőkanál lime-lé (vagy citromlé)
1 csésze sima görög joghurt
1/4 csésze tejföl
3/4 teáskanál só
1/4 teáskanál bors vagy fehér bors
1 teáskanál koriander
1 evőkanál olívaolaj
Választható köretek:
lime-mal, olívaolajjal, sóval meglocsolva.
kockára vágott avokádó
kockára vágott uborka
1 -2 evőkanál mogyoróhagyma - nagyon apróra vágva
2 újhagyma ( vagy metélőhagyma) - átlósan vékonyan felszeletelve
koriander, finomra vágva
Lime héja
mikrozöldség vagy ehető virágok (koriandervirág, borsikafű, naspolya)
joghurt vagy 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál vízzel hígítva
Útmutató
Tedd az első 12 hozzávalót egy turmixgépbe, és turmixold simára. Tálalásig tedd hűtőbe. Egy nappal korábban is elkészítheted. Kóstold meg, és ízlésed szerint állítsd be a sót, a fűszerek szintjét és a savakat.
Készítsd elő a felhasznált köreteket, aprítsd fel az uborkát és a mogyoróhagymát, szeleteld fel az újhagymát stb.
Keverd össze a tejfölt és a vizet egy kis tálban (ha a turmixot készíted).
Tálalás: oszd el a lehűtött levest a tálak között, és díszítsd szépen.
Kanalazzunk egy nagy kört vagy "félholdat" a hígított tejfölből, majd a tetejére díszítésként uborkát, mogyoróhagymát, mogyoróhagymát, koriandert és mikrozöldséget, főtt garnélarákot vagy ehető virágokat.
Azonnal tálaljuk!
Uborka Gazpacho avokádóval és görög joghurttal
Hozzávalók
2 nagy uborka magok eltávolítva
1 mogyoróhagyma durvára vágva
1 avokádó
¼ csésze FAGE Total 5%-os sima görög joghurt
⅓ csésze olívaolaj
1 lime leve
1 lime héja
½-1 csésze víz
1 evőkanál pezsgőecet (fehérborecet vagy almaecet is megfelel)
½ teáskanál só és még több ízlés szerint
Útmutató
Tegyük az összes hozzávalót egy nagy sebességű turmixgépbe, kezdve ½ csésze vízzel. Turmixoljuk simára.
Ha hígabb állagot szeretnél, adj hozzá még vizet. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá több sót.
Tálalás előtt legalább 1 órán át hűtsük.
Uborka gazpacho parmezános pudinggal
Hozzávalók
4 uborka, durvára vágva
1 fej zeller, durvára vágva
2 zöld chili, durvára vágva
4 zöldpaprika, kimagozva és durvára vágva
100 g bébispenót
1/2 csokor koriander, durvára vágva
1/2 csokor petrezselyem, durván felaprítva
1/2 csokor bazsalikom, durván felaprítva
65 g zöld Tabasco
300 ml Chardonnay ecet
30 g porcukor
15 g Maldon só
5 szelet fehér kenyér, héjától megfosztva
100 ml víz
10 jégkocka
Parmezános puding
250 ml teljes tej
50 g parmezán, finomra reszelve
1 szelet fehér kenyér, héj nélkül, kockára vágva
1 csipetnyi Maldon só
2 felvert tojás
Bazsalikomolaj
25 g bazsalikomlevél
100 ml növényi olaj
Díszítéshez
50 g uborka, nagyon apró kockákra vágva
ehető virágok és fűszernövények, például citromfű és bébimenta levelek.
recept elmentése
recept kinyomtatása
Bevásárlólista
Felszerelés
Turmixgép
Főzési hőmérő
7 cm-es tepsik
Módszer
1
Kezdjük a bazsalikomolaj elkészítésével, mivel ezt előre is megtehetjük. Tegyük a turmixgép kancsóját legalább egy órára a hűtőszekrénybe, hogy lehűljön. Amikor már hideg, öntsd a növényi olajat egy serpenyőbe, és óvatosan melegítsd fel 110°C-ra.
100 ml növényi olaj
2
Tedd a bazsalikomleveleket a lehűtött turmixgép kancsójába, és öntsd rá a forró olajat. Pár percig pépesítsük, amíg teljesen sima nem lesz, majd finom szitán átpasszírozzuk egy jeges vízbe állított tálba (ez segít megőrizni a színét). Felhasználásig tedd félre a hűtőszekrényben.
25 g bazsalikomlevél
3
A gazpacho elkészítéséhez tedd vissza a turmixgép kancsóját a hűtőbe, hogy ismét legalább egy órán át hűljön. Ha kihűlt, tedd az összes hozzávalót a kancsóba, majd turmixold néhány percig, amíg sima lesz. Ellenőrizd az állagot - ha szeretnéd, hogy az állaga kissé sűrűbb legyen, adhatsz hozzá még kenyeret. A levest passzírozzuk át egy finom szitán, kóstoljuk meg a fűszerezést, és tálalásig tároljuk a hűtőben.
4 uborka, durvára vágva
1 fej zeller, durvára vágva
2 zöld chili, durvára vágva
4 zöldpaprika, kimagozva és durvára vágva
100 g bébispenót
1/2 csokor koriander, durvára vágva
1/2 csokor petrezselyem, durván felaprítva
1/2 csokor bazsalikom, durván felaprítva
65 g zöld Tabasco
300 ml Chardonnay ecet
30 g porcukor
15 g Maldon só
5 szelet fehér kenyér, héjától megfosztva
100 ml víz
10 jégkocka
4
A pudinghoz a tejet óvatosan felmelegítjük egy nagy lábasban, hozzáadjuk a parmezánt és a kenyeret, majd turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd finom szitán át egy tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
250 ml teljes tej
50 g finomra reszelt parmezán
1 szelet fehér kenyér, héjától megfosztva és kockára vágva.
1 csipetnyi Maldon só
5
Amíg a pudingalap kihűl, béleljünk ki 8-10 (kb. 8 cm átmérőjű vagy 90 ml térfogatú) kosárkaformát vagy tálat fóliával, és állítsunk fel egy nagy párolóedényt. Ha nincs elég formád, megpróbálhatod nagyobb edényekben párolni a pudingot, majd óvatosan kivágni 8-10 kört, de a legjobb megjelenéshez az egyedi formák a legjobbak.
6
Ha a pudingos krém kihűlt, keverd bele a tojásokat, és oszd el a keveréket a formák között - mindegyikben körülbelül 60 ml-t szeretne. Gőzöld a pudingokat 10-12 percig, amíg éppen csak megdermednek.
2 tojás, felvert tojás
7
Amíg a pudingok gőzölnek, oszd el a gazpachót a tálalótálkák között. Óvatosan forgasd ki a pudingokat mindegyik tál közepére, majd díszítsd egy csepp bazsalikomolajjal, a kockára vágott uborkával és az ehető virágokkal.