, 2022/4/30
Ha ismered a Mole szószt (ejtsd: MO-lay), akkor tudhatod, hogy ez Mexikó nemzeti étele! Az első találkozásom az igazi Mole Poblanóval akkor történt, amikor a mexikói Pueblában éltem, ahol a híres étel eredete található.
Az ott töltött időm alatt több különböző barátomnál/szakácsnál is voltam a konyhában Pueblában, és jegyzeteltem a különböző módszereket, hogy magam is el tudjam készíteni ezt az ételt az amerikai konyhámban található hozzávalók és felszerelés segítségével. Izgatottan várom, hogy megoszthassam veletek az én verziómat!
Mole Sencillo (Egyszerű vakond)
Hozzávalók
1 nagy (123 g) római paradicsom, kimagozva
1/4 nagy (71 g) fehér hagyma
6 közepes (60g) anchos chilipaprika, szárral és magokkal
1/3 csésze zsiradék vagy növényi olaj
1/3 csésze (22 g) állati keksz
1/4 csésze (40g) nyers mandula
1/4 csésze (35 g) mazsola
1 evőkanál (10 g) pirított szezámmag
1 egész csillagánizs
2 evőkanál Diamond Crystal vagy 3 1/2 teáskanál Morton (15g) kóser só
1 evőkanál (16 g) piloncillo vagy sötétbarna cukor
1 1/4 uncia (35 g) keserédes csokoládé, lehetőleg 75%-os vagy annál nagyobb kakaótartalmú csokoládé.
1 csipet pirított szezámmag, a díszítéshez
Útirányok
Béleljünk ki egy közepes méretű serpenyőt, lehetőleg öntöttvasat, két fóliával, és melegítsük magas hőmérsékleten, amíg nagyon forró nem lesz, körülbelül 2 percig. A paradicsomot és a hagymát időnként megforgatva addig sütjük, amíg minden oldalról el nem szenesedik, 12-14 percig. Tegyük át egy kis tányérra, és tegyük félre felhasználásig.
Melegítsünk fel 3 evőkanál zsírt egy nagy serpenyőben közepes lángon, amíg nagyon forró nem lesz, kb. 1 percig. Néhány adagban, a szardellákat megforgatva süssük a zsírban, amíg illatosak, barnák és mindkét oldalukon pirultak lesznek, kb. 30 másodpercig; tegyük át egy közepes tálba. Süssük az állati kekszet, gyakran megforgatva, amíg mély aranybarnára és ropogósra sül, 1-2 percig; tegyük át a tálba a csilivel együtt.
Adjuk hozzá a mandulát, a mazsolát, a szezámmagot és az ánizst ugyanabba a lábasba, és állandóan kevergetve süssük, amíg a mazsola megpuffad és kivilágosodik, a mandula pedig megbarnul, 1-2 percig. Adjuk hozzá a sót, a cukrot, 4 csésze vizet (vagy a gazdagabb íz érdekében alacsony nátriumtartalmú csirkealaplevet), a csilit, az állati kekszet, a paradicsomot és a hagymát a fazékhoz; forraljuk fel; fedjük le, csökkentsük a főzést, és főzzük, amíg a csili és a mandula nagyon puha lesz, körülbelül 30 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk lefedve 20 percig állni, hogy kissé lehűljön, mielőtt turmixoljuk.
Tegyük át a főtt chilikeveréket egy turmixgép üvegébe, és. óvatosan turmixoljuk magas fokozaton, amíg teljesen sima nem lesz. Öblítse le a chilifőzéshez használt serpenyőt, amíg tiszta nem lesz, törölje szárazra, és tegye félre.
A tiszta edényben a maradék 2 evőkanál zsírt közepes-magas hőfokon nagyon forróra hevítse, kb. 1 percig, vagy amíg apró füstfoszlányokat nem lát. Óvatosan öntsük a forró zsiradékba a kevert vakondot, a lábastól hátrébb állva; köpködni és fröcsögni fog! Keverjük meg, és kaparjuk fel az edény aljáról a megsült darabokat; mérsékeljük a hőfokot közepesre, és gyakori keverés mellett főzzük tovább, amíg a vakond teteje fényes és nagyon sűrű nem lesz, kb. 10 percig. Keverjük bele a csokoládét, majd vegyük le a tűzről, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Ha szükséges, további sóval vagy cukorral ízesítsük. Tálaljuk a sült csirkére, és a tetejére pirított szezámmagot szórjunk.
Hiteles Mole szósz
Hogyan készítsünk Mole szószt:
A mole elkészítése nem bonyolult. Csak egy kicsit munka- és időigényes, de a végtermék megéri! Ráadásul úgy fogod érezni magad, mint egy igazi ínyenc! Alapvetően csak annyit kell tenned, hogy minden egyes hozzávalót megpárolsz/pirítasz, összeturmixolod és leszűröd a szilárd anyagokat, majd az így kapott szószt felforralod.
Itt is van:
Készítsd elő a zöldségeket és a paprikát: A hagymát felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk, a chilit hosszában felnyitjuk ollóval, és lelapítjuk, eltávolítjuk az ereket és a magokat.
Pirítsd meg a szezámmagot egy nagy száraz serpenyőben közepes lángon. Folyamatosan kevergesd, és hagyd abba, amikor már megpirultak. Ne égjen meg! Tegyük félre.
Állítsunk fel egy nagy fazekat, hogy minden beleférjen: Tegyünk 2 csésze vizet egy nagy lábasba, és tartsuk közepes lángon. A legtöbb mindent menet közben fogsz hozzáadni.
Párold meg a chilit: Adj néhány evőkanál olajat a serpenyőbe közepes lángon. Amint az olaj a serpenyőben felforrósodott, egyszerre csak egy réteg chilit adjunk hozzá, mindkét oldalát csak néhány másodpercig pirítsuk, és vigyázzunk, hogy ne égessük meg őket. Tedd a csiléket a tartótartályba.
Piríts meg mogyorót, mandulát, mazsolát, állati kekszet, kukoricatortillát és kenyérszeleteket: Adj hozzá éppen annyi olajat, hogy a serpenyő alját bevonja. Ezt tedd meg minden egyes összetevő között. Pirítsd mindegyiket körülbelül 45 másodpercig, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjenek meg a tartálytartályba adva, a vízbe nyomva.
Párold meg a hagymát, a fokhagymát és a platánt: Kapcsold a serpenyő hőfokát közepesen magasra, és ha szükséges, adj hozzá még olajat, hogy bevonja a serpenyő alját. Pároljuk a hagymát 1-2 percig. Add hozzá a fokhagymát, és csak néhány másodpercig párold, mielőtt a hagymát és a fokhagymát a tartótartályba kanalazod. Adjunk hozzá még egy kis olajat, és amikor felforrósodott, adjuk hozzá a felszeletelt plantain-t. Pirítsuk meg mindkét oldalát, és tegyük a tartóedénybe.
Pirítsuk meg a magokat: (borsszemek, koriandermag, köménymag, ánizs és törött pirospaprika). Csökkentsd a hőfokot közepesre, és add a magokat a forró olajhoz. Pár másodpercig pirítsd állandóan kevergetve, majd add a nagy fazékhoz.
Add hozzá az oregánót, a fahéjat és a csirkelevest a nagy fazékhoz, és keverje bele.
Állíts fel egy második nagy fazekat: Adj 2 evőkanál zsírt vagy olajat egy másik nagy fazékba. Ha megolvadt, kapcsold le a hőt.
Pürésítsd és szűrd le a pirított hozzávalókat: Az első nagy fazékban szakaszosan dolgozva turmixolj össze mindent, amíg teljesen sima nem lesz. Szükség szerint adj hozzá tartalékolt csirkelevest, hogy megkönnyítsd a turmixolást. Önts minden egyes adagot a második fazékba egy finom szitán keresztül, és dobd ki a szűrőben maradt anyagot. Az egyik adag során adj hozzá ¼ csésze félretett pirított szezámmagot.
Olvaszd fel a csokoládét úgy, hogy meleg csirkelevest önt rá, és add a fazékhoz a barna cukorral együtt, ízlés szerint (kezdje egy evőkanállal).
Párold a vakondmártást közepesen alacsony lángon 30 perc és 1 óra között, gyakran kevergetve. Ha a keverék túl sűrű, adjunk hozzá még csirkelevest (én általában az összes megmaradt csirkelevest felhasználom). Kóstoljuk meg, és szükség szerint sózzuk vagy cukrozzuk meg.
Tálaljuk és tálaljuk. Tegyük a csirkét egy tányérra, és kanalazzunk rá egy nagy kanál mártást, majd díszítsük szezámmaggal. Mexikói rizzsel és meleg kukoricatortillával tálaljuk.
Csirke mole korianderes rizzsel
Hozzávalók
2 ancho chili
2 evőkanál napraforgóolaj
8 csontos csirkecomb, bőrétől megfosztva
2 hagyma, apróra vágva
2 teáskanál őrölt kömény
1 ½ teáskanál fahéj
3 gerezd fokhagyma, durvára vágva
50 g mazsola
2 evőkanál sima mogyoróvaj
2 evőkanál chipotle paszta
400 g konzerv apróra vágott paradicsom
25 g étcsokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú csokoládét keressünk)
1 kis lilahagyma , karikákra szeletelve
1 lime leve, plusz karikák a tálaláshoz (nem kötelező)
150 ml savanyított tejszín
A korianderes rizshez
600 g hosszú szemű rizs
nagy csokor koriander, finomra vágva
2 lime héja és 1 lime leve
Módszer
1. lépés
Tegyük a chilit egy tálba, és öntsünk hozzá annyi forró vizet, hogy éppen ellepje. Hagyjuk megpuhulni 20 percig. Ha nem találunk szardíniát, grillezzük a paprikát, amíg igazán megfeketedik és megpuhul. Hűtsük le, majd hámozzuk meg őket, és használjuk fel a receptben, 1 teáskanál füstölt paprikát és egy kis extra chipotle-t adva hozzá, hogy az édes, füstös ízt visszaállítsuk.
2. lépés
Közben egy tűzálló edényben felhevítjük az olajat, fűszerezzük a csirkét, majd minden oldalát barnára sütjük. Lehet, hogy ezt több részletben kell tennie, hogy ne legyen túlzsúfolt az edény. Tegyük ki egy tányérra. Adjuk hozzá a hagymát, és főzzük 5 percig, amíg megpuhul. Adja hozzá a fűszereket, és főzze 1 percig, amíg aromás lesz.
3.lépés
Vedd ki a chilit az áztatófolyadékból, a folyadékot tedd félre, és dobd ki a szárát és a magokat. Tegyük egy konyhai robotgépbe 4 evőkanál áztatófolyadékkal, a fokhagymával és a mazsolával együtt. Pépesítsük péppé, majd öntsük az edénybe. Add hozzá a mogyoróvajat, a chipotle-pasztát, a paradicsomot és 400 ml vizet (töltse fel a paradicsomos dobozt, és forgasd össze, hogy minden paradicsomdarabot kiszedjen). Tedd vissza a csirkét az edénybe, és fűszerezd. Fedjük le, és időnként megkeverve pároljuk 1 órán át.
4. lépés
Vedd ki a csirkedarabokat egy tányérra. 2 villa segítségével aprítsa fel a húst, és dobja ki a csontokat. Tegyük vissza a csirkét a mártásba, adjuk hozzá a csokoládét, és fedő nélkül főzzük tovább még 30 percig. Ha úgy tűnik, hogy a mártás túl sűrű, adjunk hozzá a chili áztatófolyadékából vagy egy kevés vizet.
5.lépés
Főzzük meg a rizst a csomagolás utasításai szerint. Közben tedd a lilahagymát egy kis tálba. Add hozzá a lime levét és egy csipet sót. Tálalásig hagyd pácolódni. Amikor a rizs megfőtt, adjuk hozzá a koriandert, a lime héját és levét, majd villával puffasszuk fel. Vedd le a vakondot a tűzről, szórd meg a savanyított lilahagymával, és tálald a rizs mellé, ha szeretnéd, savanyú tejszínnel és lime-szeletekkel.
Csirke Mole házi Mole mártással
Hozzávalók
A csirkéhez
2 evőkanál olívaolaj
5 font csirke - csont nélküli, bőr nélküli csirkemell, csirkecomb, csirkecomb, csirkecomb, egész csirke, kombinált csirke stb.)
3 csésze csirkeleves
3 csésze narancslé
A mártáshoz
1 evőkanál olívaolaj
2 közepes hagyma - apróra vágva
¼ csésze tökmag - vagy pepita, vagy szezámmag
⅓ csésze szeletelt mandula
8 gerezd fokhagyma - szeletelve
4 teáskanál köménymag
4 teáskanál koriandermag
1 teáskanál egész ánizsmag
4 egész szegfűszeg
5 uncia szárított pasilla chili - szár eltávolítva, kimagozva (opcionális), 1 hüvelykes darabokra tépve, leöblítve.
1 uncia szárított ancho chili - szár eltávolítva, kimagozva (nem kötelező), 1 hüvelykes darabokra tépve, leöblítve.
1 uncia szárított chipotle chili - szár eltávolítva, kimagozva (nem kötelező), 1 hüvelykes darabokra tépve, leöblítve.
1 fahéjrúd
2 babérlevél
½ csésze mazsola
1 teáskanál szárított majoránna
1 teáskanál szárított kakukkfű
2 teáskanál szárított oregánó
2 evőkanál paradicsompüré
3,1 uncia mexikói étcsokoládé (vagy csak étcsokoládé) - apróra vágva
Friss apróra vágott koriander - a tálaláshoz
Utasítások
Először főzzük meg a csirkét
Melegítsünk fel egy nagy, nehéz aljú lábast vagy holland sütőt közepesen magas hőfokon. Adja hozzá az olívaolajat a fazékhoz, kevergetve, hogy az egész felületét ellepje. A csirkét több részletben dolgozzuk meg, és süssük mindkét oldalát, amíg enyhén megbarnul, körülbelül 3-4 percig. Tegye át a csirkét egy nagy tálba. Süsd meg a maradék csirkemellet, szükség szerint további olívaolajat adjon a fazékhoz.
Tedd vissza a csirkét a szaftjával együtt a fazékba vagy a holland sütőbe. Add hozzá a csirkelevest és a narancslevet a fazékhoz, és forrald fel. Csökkentsd alacsony hőfokra, fedd le szorosan záródó fedővel, és párold addig, amíg a csirke teljesen meg nem fő. Körülbelül 25 percig.
Óvatosan szedd ki a csirkét egy tiszta tálba, és tedd félre. A húslevest tedd félre későbbi felhasználásra.
Ezután főzzük meg a mártást
Az olívaolajat egy különálló nagy, nehéz aljú serpenyőben közepesen magas hőfokon melegítsd fel. Add hozzá a hagymát, és pirítsa, amíg aranybarnára pirul, és éppen csak elkezd karamellizálódni, körülbelül 12 percig, gyakori kevergetés mellett. Csökkentsd a közepes hőfokot. Adjuk a serpenyőbe a tökmagot, a szeletelt mandulát, a fokhagymát, a köménymagot, a koriandermagot, az egész ánizsmagot és az egész szegfűszeget. 1-2 percig pirítsuk, amíg a fokhagyma illatos lesz, folyamatosan kevergetve.
Add hozzá a szárított csilit a fazékhoz, és keverd össze. Párold körülbelül 2-3 percig, vagy amíg a csilipaprikák elkezdenek megpuhulni.
Fogd meg a félretett csirke- és narancslevet, és óvatosan öntsd a folyadékot a hagymával és a csilivel együtt a serpenyőbe. Tedd félre az edényt későbbre. Add a fahéjrudat, a babérlevelet, a mazsolát, a majoránnát, a kakukkfüvet és az oregánót a serpenyőbe, és jól keverd össze. Forraljuk fel, fedjük le, és mérsékeljük a párolást. Főzzük, amíg a csilipaprikák nagyon puhák lesznek, körülbelül 30-35 percig.
Keverjük bele a paradicsompürét, és főzzük további 1-2 percig. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a csokoládét. Hagyjuk a mártást 10 percig hűlni, és hagyjuk, hogy a csokoládé megolvadjon.
Tételekben dolgozz, tedd át a mártáskeveréket egy turmixgép táljába, és pürésítsd simára. Kerüld a túltöltést. Tedd át a keveréket a fenntartott edénybe. Ismételd meg, amíg az összes mártást feldolgozod. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezd.