, 2022/9/6
Egyre több olyan élelmiszeripari vállalat, amely hagyományosan nem dolgozott fel növényi eredetű fehérjéket, lép át a piacra. A legtöbb esetben nem a meglévő üzemükben állítanak fel új gyártósorokat. Ehelyett megvásárolnak egy meglévő kisebb vállalatot, vagy leányvállalatot alapítanak.
Ebben az esetben új, modern berendezésekbe, például fagyasztókba fektetnek be. Ilyenkor fontos, hogy olyan fagyasztóberendezést válasszanak, amely egyrészt optimális a növényi alapú termékekhez, másrészt készen áll arra, hogy a jövőben a szakaszos gyártásról a soros gyártásra bővüljön. A JBT-nél sokéves tapasztalattal rendelkezünk a megfelelő, jövőbiztos fagyasztási megoldás biztosításában és fejlesztésében ügyfeleink és növényi alapú termékeik számára.
Ha már a folyamat korai szakaszában partnerségre lép velünk, segíthetünk megoldani a kihívásokat, és segíthetünk nagyszerű élelmiszereket előállítani. Ez a cikk tippeket ad a növényi alapú termékek fagyasztásához és a megfelelő berendezés kiválasztásához.
Kicsiben kezdeni és növelni a méreteket
Sok, a növényi alapú termelésre áttérő vállalat felvásárol egy már piacon lévő kisebb céget, vagy leányvállalatot alapít. Ez egy bölcs stratégia, amely lehetőséget kínál a termékek és folyamatok alapos tesztelésére és a piaci kereslet feltárására. De ha kicsiben kezdjük, elengedhetetlen, hogy már az első naptól kezdve nagyban gondolkodjunk. A méretnövelés ugyanis kihívást jelenthet, ha a felállított gyártósor nem áll készen rá.
A szakaszos gyártásról a folyamatos gyártósori termelésre való áttérés számos buktatót rejt magában. Kihívást jelent megtartani ugyanazt az ízt, a kezelési hőmérsékletet, a főzési időt és a beállításokat, valamint a jó fagyasztási folyamatot. A szintlépés fontos lépés, amely gyakran előre nem látható problémákat okoz, ha nem tervezik meg a kezdetektől fogva.
Ha idejekorán együttműködik velünk, a megfelelő berendezés kiválasztásában való segítséggel biztosíthatjuk, hogy az Ön folyamata készen álljon a méretnövelésre, amikor eljön az a nap. Kezdetben ez néha valamivel jelentősebb beruházást igényelhet, de hosszú távon a jobb hozam és a kevesebb kézi munka, amely a soros gyártásból adódik, kárpótolni fogja ezt. Ha pedig a te gyártósoraid nem alkalmasak erre, a méretnövelés végül még jelentősebb beruházásokat fog jelenteni.
Növényi alapú termékek fagyasztására szolgáló gyártósor felállítása
JBT12 mérleg
A növényi alapú fehérjetermékek általában más hőátadási képességgel rendelkeznek, mint a húsok. A főzési folyamat és a hőmérsékleti követelmények biztosítják, hogy a termék minősége megmaradjon, függetlenül attól, hogy a végtermék fagyasztva vagy hűtve készül. A növényi alapú termékeket az élelmiszer-összetétel miatt más hőmérsékleten dolgozzák fel, mint a húsalapúakat. Ezenkívül gyakran sok adalékanyagot tartalmaznak, mint például olaj és cukor, és több vizet tarthatnak magukban.
A fenti tényezők mindegyike befolyásolja a fagyasztási időt. Az olyan anyagok, mint a zsír, a sav és a cukor, valamint a hővezető képesség néha lassabbá teszik a hűtést és a fagyasztást. Emiatt elengedhetetlen a gyártósor tesztelése az optimális fagyasztási folyamat megtalálása érdekében. A termék szerkezetének, a zsír, a víz és a szénhidrátok mennyiségének elemzésével segíthetünk optimalizálni ezt a folyamatot. Mindig azt javasoljuk, hogy a végső tesztelést a tényleges gyártósoron végezze el, így biztos lehet benne, hogy a napi termelésben is megismételhető lesz.
Kezdetben sokat tesztelhet a laboratóriumban, de elengedhetetlen, hogy ipari környezetben tökéletesítsük. Ezért élelmiszeripari folyamat- és alkalmazási szakembereink készséggel állnak rendelkezésre, hogy meglátogassák a telephelyed, és segítsenek a folyamat optimalizálásában - és a jövőben is, ha a termékválaszték vagy a személyzet változik.
És bár maga a növényi alapú termék olcsóbb lehet, mint a hús, a fagyasztási folyamat összetettebb lehet, és a termék előállításába való befektetés is jelentősebb. Ezért elengedhetetlen a tesztelés az optimális hozam biztosítása érdekében, a dinamikai és mechanikai veszteségek minimalizálása mellett. Ezek a tényezők befolyásolják a folyamat és a termék hatékonyságát és nyereségét.
Élelmiszer-feldolgozó berendezések növényi alapú termékek fagyasztásához
A növényi alapú termék alakjától és formájától függően különböző fagyasztási módszereket kell alkalmaznia. A fluidizálás ideális az olyan kis darabokhoz, mint a kockák, csíkok és darált hús. A Frigoscandia FLoFREEZE IQF fagyasztónk valódi fluidizációval nagy kapacitással rendelkezik, és magas higiéniai minőséget biztosít. Szabadalmaztatott légáramlási rendszert használ, amely kíméletesen szétválasztja a kényes termékeket a kéregfagyasztási szakaszban, ami kivételesen jól alkalmazható a növényi alapú termékekhez, amelyek ragadósabbak lehetnek.
A termékágyon keresztül történő légáramlás beállításának képessége biztosítja a kíméletes, optimalizált fluidizálást a termék alakjától, méretétől és súlyától függetlenül. Lehetővé teszi az apró darabkák lefagyasztását is, minimalizálva az élelmiszerhulladékot. A Frigoscandia GYRoCOMPACT spirálfagyasztó önrakodó szalaggal számos előnnyel jár a nagyobb méretű termékek, például a filék esetében. Például az iparág egyetlen olyan önálló fagyasztási zónájával rendelkezik, amely 100%-ban tisztítható, és teljes testreszabhatóságával pontosan illeszkedik az Ön fagyasztási és hűtési igényeihez.
Az azonban, hogy te milyen fagyasztóberendezésre és feldolgozási megoldásokra van szükséged, számos különböző tényezőtől függ. Ezért a gyártósor megtervezésekor használja ki a növényi termékek feldolgozásában szerzett tapasztalatainkat. A JBT-nél rendelkezünk azzal a tudással és termékválasztékkal, hogy útmutatást adjunk, milyen fagyasztási módszerek és berendezések az optimálisak a termékeid számára, most és a jövőben is.