, 2022/9/6

Egyre több olyan élelmiszeripari vállalat, amely hagyományosan nem dolgozott fel növényi eredetű fehérjéket, lép át a piacra. A legtöbb esetben nem a meglévő üzemükben állítanak fel új gyártósorokat. Ehelyett megvásárolnak egy meglévő kisebb vállalatot, vagy leányvállalatot alapítanak.

Válassz jövőálló berendezést a növényi alapú termék fagyasztásához

Ebben az esetben új, modern berendezésekbe, például fagyasztókba fektetnek be. Ilyenkor fontos, hogy olyan fagyasztóberendezést válasszanak, amely egyrészt optimális a növényi alapú termékekhez, másrészt készen áll arra, hogy a jövőben a szakaszos gyártásról a soros gyártásra bővüljön. A JBT-nél sokéves tapasztalattal rendelkezünk a megfelelő, jövőbiztos fagyasztási megoldás biztosításában és fejlesztésében ügyfeleink és növényi alapú termékeik számára.

Ha már a folyamat korai szakaszában partnerségre lép velünk, segíthetünk megoldani a kihívásokat, és segíthetünk nagyszerű élelmiszereket előállítani. Ez a cikk tippeket ad a növényi alapú termékek fagyasztásához és a megfelelő berendezés kiválasztásához.

Kicsiben kezdeni és növelni a méreteket

Sok, a növényi alapú termelésre áttérő vállalat felvásárol egy már piacon lévő kisebb céget, vagy leányvállalatot alapít. Ez egy bölcs stratégia, amely lehetőséget kínál a termékek és folyamatok alapos tesztelésére és a piaci kereslet feltárására. De ha kicsiben kezdjük, elengedhetetlen, hogy már az első naptól kezdve nagyban gondolkodjunk. A méretnövelés ugyanis kihívást jelenthet, ha a felállított gyártósor nem áll készen rá.

A szakaszos gyártásról a folyamatos gyártósori termelésre való áttérés számos buktatót rejt magában. Kihívást jelent megtartani ugyanazt az ízt, a kezelési hőmérsékletet, a főzési időt és a beállításokat, valamint a jó fagyasztási folyamatot. A szintlépés fontos lépés, amely gyakran előre nem látható problémákat okoz, ha nem tervezik meg a kezdetektől fogva.

Ha idejekorán együttműködik velünk, a megfelelő berendezés kiválasztásában való segítséggel biztosíthatjuk, hogy az Ön folyamata készen álljon a méretnövelésre, amikor eljön az a nap. Kezdetben ez néha valamivel jelentősebb beruházást igényelhet, de hosszú távon a jobb hozam és a kevesebb kézi munka, amely a soros gyártásból adódik, kárpótolni fogja ezt. Ha pedig a te gyártósoraid nem alkalmasak erre, a méretnövelés végül még jelentősebb beruházásokat fog jelenteni.

Növényi alapú termékek fagyasztására szolgáló gyártósor felállítása

JBT12 mérleg

A növényi alapú fehérjetermékek általában más hőátadási képességgel rendelkeznek, mint a húsok. A főzési folyamat és a hőmérsékleti követelmények biztosítják, hogy a termék minősége megmaradjon, függetlenül attól, hogy a végtermék fagyasztva vagy hűtve készül. A növényi alapú termékeket az élelmiszer-összetétel miatt más hőmérsékleten dolgozzák fel, mint a húsalapúakat. Ezenkívül gyakran sok adalékanyagot tartalmaznak, mint például olaj és cukor, és több vizet tarthatnak magukban.

A fenti tényezők mindegyike befolyásolja a fagyasztási időt. Az olyan anyagok, mint a zsír, a sav és a cukor, valamint a hővezető képesség néha lassabbá teszik a hűtést és a fagyasztást. Emiatt elengedhetetlen a gyártósor tesztelése az optimális fagyasztási folyamat megtalálása érdekében. A termék szerkezetének, a zsír, a víz és a szénhidrátok mennyiségének elemzésével segíthetünk optimalizálni ezt a folyamatot. Mindig azt javasoljuk, hogy a végső tesztelést a tényleges gyártósoron végezze el, így biztos lehet benne, hogy a napi termelésben is megismételhető lesz.

Kezdetben sokat tesztelhet a laboratóriumban, de elengedhetetlen, hogy ipari környezetben tökéletesítsük. Ezért élelmiszeripari folyamat- és alkalmazási szakembereink készséggel állnak rendelkezésre, hogy meglátogassák a telephelyed, és segítsenek a folyamat optimalizálásában - és a jövőben is, ha a termékválaszték vagy a személyzet változik.

És bár maga a növényi alapú termék olcsóbb lehet, mint a hús, a fagyasztási folyamat összetettebb lehet, és a termék előállításába való befektetés is jelentősebb. Ezért elengedhetetlen a tesztelés az optimális hozam biztosítása érdekében, a dinamikai és mechanikai veszteségek minimalizálása mellett. Ezek a tényezők befolyásolják a folyamat és a termék hatékonyságát és nyereségét.

Élelmiszer-feldolgozó berendezések növényi alapú termékek fagyasztásához

A növényi alapú termék alakjától és formájától függően különböző fagyasztási módszereket kell alkalmaznia. A fluidizálás ideális az olyan kis darabokhoz, mint a kockák, csíkok és darált hús. A Frigoscandia FLoFREEZE IQF fagyasztónk valódi fluidizációval nagy kapacitással rendelkezik, és magas higiéniai minőséget biztosít. Szabadalmaztatott légáramlási rendszert használ, amely kíméletesen szétválasztja a kényes termékeket a kéregfagyasztási szakaszban, ami kivételesen jól alkalmazható a növényi alapú termékekhez, amelyek ragadósabbak lehetnek.

A termékágyon keresztül történő légáramlás beállításának képessége biztosítja a kíméletes, optimalizált fluidizálást a termék alakjától, méretétől és súlyától függetlenül. Lehetővé teszi az apró darabkák lefagyasztását is, minimalizálva az élelmiszerhulladékot. A Frigoscandia GYRoCOMPACT spirálfagyasztó önrakodó szalaggal számos előnnyel jár a nagyobb méretű termékek, például a filék esetében. Például az iparág egyetlen olyan önálló fagyasztási zónájával rendelkezik, amely 100%-ban tisztítható, és teljes testreszabhatóságával pontosan illeszkedik az Ön fagyasztási és hűtési igényeihez.

Az azonban, hogy te milyen fagyasztóberendezésre és feldolgozási megoldásokra van szükséged, számos különböző tényezőtől függ. Ezért a gyártósor megtervezésekor használja ki a növényi termékek feldolgozásában szerzett tapasztalatainkat. A JBT-nél rendelkezünk azzal a tudással és termékválasztékkal, hogy útmutatást adjunk, milyen fagyasztási módszerek és berendezések az optimálisak a termékeid számára, most és a jövőben is.