, 2021/7/3

Akár etikai okokból, akár az egészséges(ebb) táplálkozás jegyében döntöttél úgy, hogy vega leszel hosszabb, vagy rövidebb időre

Vega receptek

A kezdet sokszor nem könnyű. Épp ezért összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, amivel az első hét tutira úgy fog elröppeni, hogy eszedbe se jut majd a hús.

Paprikás sült tojás

Hozzávalók:

25dkg    leveles spenót   

5 dkg    vaj   

1 gerezd fokhagyma   

só   

bors   

2 db kaliforniai paprika   

2ek olívaolaj   

4 db tojás   

Elkészítés:

Egy tálban hagyd fel elengedni, majd le csepegni a spenótot, majd nyomkodd ki jól. Olvaszd fel a vajat, és  fonnyaszt  meg rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymát. Keverd hozzá a spenótot sózd, borsozd utána.

A megmosott paprikákat vágd félbe,csumázd ki és nagyobb lángon mindkét  oldalát pirítsd meg a felmelegített olajon.

Rakd egy tűzálló edénybe a paprikákat, töltsd  meg spenóttal és üss rá mindegyikre egy tojást.

Finoman sózd őket és 200 fokon süsd amíg a tojások megszilárdulnak. Bazsalikom levelekkel díszítve tálalhatjuk.

Négysajtos rakott kel

Hozzávalók:

50 dkg    édesburgonya   

1db    zöldségleveskocka   

0.5fej    kelkáposzta   

5 dkg    vaj   

5 dkg    liszt   

2dl    tej   

1 csip    só   

1 csip    bors   

1 csip    őrölt szerecsendió   

5 dkg    márványsajt   

5 dkg    füstölt  sajt   

5 dkg    mozzarella   

5 dkg    reszelt parmezán   

Elkészítés:

Karikázd fél az édesburgonyát úgy 5 cm. szélesre,keverd el a leveskockát a vízben és főzd meg benne puhára a burgonyát.Majd szűrd le.

Vágd csíkokra a kelkáposztát. Tedd 3 percig forrásban lévő vízbe, szedd ki jéghideg vízbe utána. Szűrd le.

A besamel mártás Olvaszd fel a vajat, folyamatosan keverve apránként add hozzá a lisztet. Először össze fog ugrani, számíts rá. Öntsd hozzá a tejet, közben habverővel folyamatosan keverd, amíg sima nem lesz. Ha már homogén sózd, borsozd szórd meg szerecsendióval, add hozzá a reszelt sajtot is.

Jénaiba kezd rétegezni a zöldségeket és a négysajtos besamelt. A tetején mindenképp sajt legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat.

Vörös lencse bolognai

Hozzávalók:

1 fej    vöröshagyma   

3 gerezd    fokhagyma   

1db  sárgarépa   

4 e.k olívaolaj   

só   

frissen őrölt bors   

1 e.k  édes-nemes pirospaprika   

20 dkg vörös lencse   

1 t.k morzsolt kakukkfű   

1 t.k morzsolt bazsalikom   

30 dkg spagetti   

40dkg hámozott, darabolt paradicsom   

5 dkg sűrített paradicsom   

parmezán   

1 t.k    morzsolt oregánó   

Elkészítés:

Vágd finomra a vöröshagymát, zúzd össze a fokhagymát.Reszeld apróra a sárgarépát. Egy nagyobb serpenyőben melegítsd az oliva olajat és párold üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sárgarépát, és sózd, borsozd.Szórd rá a piros paprikát és add hozzá a lecsót.

Fűszerezd bazsalikonnal, kakukkfűvel, oregánóval, majd önts rá 5 dl. vizet és fedő alatt 20 perc alatt majdnem puhára kell főzni.

A spagettid közben sós vízben főzd meg a megadott útmutató  szerint. Szűrd le és tartsd melegen. Add hozzá a raguhoz a kétféle paradicsomot,és fedő nélkül főzd puhára a lencsét Ha megkóstolod és úgy érzed fűszerezhető még.

A főtt spagettivel tálaljuk, és ízlés szerint megszórjuk reszelt parmezánnal.

Sajtos rakott karfiol

1db karfiol   

6ek zsemlemorzsa   

étolaj   

20 dkg kemény  sajt   

2dkg margarin   

1 pohár  tejföl   

1db    tojássárgája   

fehérbors   

szerecsendió

Szedd rózsáira a karfiolt és főzd meg sós vízben ropogósra. Hagyd kihűlni. A zsemlemorzsát kevés olajon pirítsuk aranybarnára. A sajtot reszeld le nem a legapróbb felén. Kend ki a kiválasztott edényt amibe késziteni szeretnéd margarinnal bőven.

Szórd bele a zsemlemorzsa felét, tedd bele a karfiol rózsákat. Keverd el a tejfölt a tojás sárgával, a fehér borral és a szerecsendióval.Nem kell só a sajt elég sós.

A karfiolra öntöd  a keveréket, majd elosztod  rajta a reszelt sajt kb. 2/3 részét. Egyenletesen rászórjuk a maradék morzsát, és megszórjuk a maradék sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép pirosra sül a tetején.

Sajtos rakottas zöldséggel

Hozzávalók

2db    paprika   

1db    padlizsán   

50 dkg    édesburgonya   

1db    cukkini   

2tk    olívaolaj   

2tk    római kömény   

2ek    olívaolaj   

só   

bors   

15 dkg    vörös lencse   

2.5dl    húsleves-alaplé   

25dkg    grill sajt   

1csok    petrezselyemzöld   

Elkészítés

A zöldségeket tisztítsd meg. A paprikát kimagozzuk, húsát nagyobb darabokra vágd, a padlizsánt és az édesburgonyát kockákra vágod, a cukkinit vékonyan felszeleteled. A tepsit olajozd ki, majd az előkészített  zöldségeket tedd bele és hintsd  meg köménnyel.

Sózd meg, borsozd és alaposan keverd össze. 200 fokon a sütőben 15 percig sütöd a zöldségeket. Öntsd hozzá a vöröslencsét és öntsd fel az alaplével.Tedd vissza a sütőbe újabb 15-20 percre.

Takard a zöldséges keveréket a felszeletelt sajttal, majd 5–8 perc alatt aranyszínűre grillezzük.  Forrón tálaljuk, néhány levél petrezselyemmel.

Jó étvágyat.

Tejszínes, spenótos rakott krumpli

Hozzávalók

60 dkg burgonya   

40dkg spenót   

só   

4 e.k vaj   

1 gerezd fokhagyma   

500ml  habtejszín   

frissen őrölt bors   

10 dkg    reszelt  sajt   

Elkészités

Főzd meg a burgonyát héjában. Hámozd meg, karikázd fel. A spenót szárát  le tépkedjük, a leveleket váltott vízben megmossuk, aztán forrásban lévő sós vízbe teszed és néhány percig főzd,le szűröd és a felesleges nedvet , a felesleges nedvességet  ki  nyomkodod belőle.

A vajat forrósítsd meg és megpirítom rajta a fokhagymát.

Tedd hozzá a spenótot, majd öntsd fel a tejszínnel. Sózd  és borsozd, végül keverd hozzá a sajtot, majd vedd le  a tűzről.

Tedd a burgonyát egy kivajazott kisebb tepsiben.Sózd meg, majd  locsold rá a tejszínes spenótot. Végül 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sül.

Kétsajtos rakott cukkini

Hozzávalók:

4db  cukkini   

1csok petrezselyem   

2ek olívaolaj   

1ek szárított kakukkfű   

4 gerezd fokhagyma   

3db tojás   

3dkg liszt   

10 dkg ementáli  sajt   

2dl. .tej   

1dl  tejszín   

2dkg  vaj   

20 dkg  mozzarella   

só   

bors   

szerecsendió

Elkészítés:

Megmosod a cukkinit, vágd le a végét, karikázd fel. Tégy félre pár karikát a díszítéshez, majd a többit 2ek felforrósított olajban, a felaprított petrezselyemmel és a kakukkfűvel együtt, 5 percig pirítod. Add hozzá a zúzott fokhagymát  és párold újabb 2 percig.

Szűrd le. Verd fel a tojásokat, add hozzá a lisztet és a lereszelt ementáli felét, végül a tejet és a tejszínt. A keveréket sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott üvegtálba rétegesen rakd le  a cukkini szeleteket és a felszeletelt mozzarellát.

Öntsd rá a tojásos keveréket, a tetejét megszórod  a maradék reszelt sajttal, majd díszíted a félretett cukkini karikákkal. 

180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük, amíg a teteje arany színű lesz. 

Zöldséges lasagne gazdagon

Hozzávalók:

250 dkg. lasagne lap   

2db    sárgarépa   

0.25db    zellergumó   

0.5db    póréhagyma   

2db cukkini   

3db húsos paradicsom   

0.5csok petrezselyem   

2 fej hagyma   

2 gerezd fokhagyma   

2ek napraforgó- vagy repceolaj + a formához   

1.25dl  zöldségleves-alaplé   

1 pohár  fehérbor   

fűszerpaprika   

bors   

só   

szerecsendió   

1.5dl    zsíros  tejföl vagy crème fraîche   

20 dkg    reszelt  sajt

Elkészítés:

A lasagne lapokat haraphatóan keményre főzd elő,majd szűrd és csepegtesd le. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sárgarépát és a zellert szálasra metéljük vagy durvára reszeljük, a pórét csíkokra vágjuk, a hosszában félbevágott cukkinit felszeleteljük

Forrázd le a paradicsomokat és húzd le a héját.A húsát kockákra vágod. A petrezselymet finomra aprítjuk, a hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk. A felforrósított olajon pároljuk a hagymát,a fokhagymát, 

Add hozzá a petrezselymet és az előkészített zöldségeket, majd felöntöd  az alaplével és a borral. Paprikával, sóval, borssal, szerecsendióval erőteljesen megfűszerezzük, és lassú tűzön főzzük 12-15 percig.

Végül belekeverjük a tejfölt, és szükség szerint után ízesítjük. Olajizz ki  egy felfújt formát vagy sütőtálat, és az alján eloszlatunk egy kevés zöldséges szószt. Megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük lasagne lapokkal, majd ebben a sorrendben folytatjuk a rétegezést.

A tetejére  valamivel több sajtot tartalékoljunk. Végül a lasagnét a 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt.

Sajttal, gombával töltött túrós lepény recept

A tésztához:

500 ml kefir

1 teáskanál szódabikarbóna

2 evőkanál kókuszolaj

40 dkg zabpehelyliszt

20 dkg csicseriborsó liszt

só ízlés szerint

A töltelékhez:

500 g túró

10 dkg trappista sajt

1 kis gomba konzerv

1 kis kukorica konzerv

1 kis fej lila hagyma

1 gerezd fokhagyma

só, bors ízlés szerint

A lepény tetejére:

50 g vaj

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Keverd össze a töltelék hozzávalókat egy tálban. Egy másikban a tészta tészta hozzávalókat.

A tésztát nyolc részre vágod, cipókat formázol belőle,és serpenyő méretre nyújtod őket.

A tészta felét megtöltöd, aztán a másik felét rá hajtod és alaposan össze nyomod a szélét.

A serpenyőt bekened  olajjal és egyesével süsd meg a lepényeket.

Mielőtt fogyasztod kend meg fokhagymás olvasztott vajjal.

Torta Pasqualina, a keresztény, tojásos csodapite

Spenótos töltelék

2 e.k olívaolaj

1 közepes fej vöröshagyma

700 g spenót

3 gerezd fokhagyma

700 g ricotta

6 db tojás

125 g parmezán sajt

1 ízlés szerint só

1 ízlés szerint bors

1 ízlés szerint szerecsendió

A leveles tészta

500 g finomliszt

2ek olívaolaj

280 g víz

10 g só

Elkészítés

Spenótos töltelék

Forró serpenyőbe csurgassunk egy kevés olívaolajat, amiben futtassuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Add  hozzá a megmosott spenótot, a fokhagymát, sózzuk meg. Soknak tűnhet először, de össze fog esni. Ha megpárolódott a spenót  csepegtesd le róla a felesleges folyadékot, majd hagyd  kihűlni.

Tedd egy tálba bele a ricottát, a spenótot, amit  előre felvágsz apróra. Reszelt  bele a parmezánt, a szerecsendiót. Sózd, és borsozd meg, végül üss bele egy tojást. Keverd össze. Tedd a hűtőbe felhasználásig.

A leveles tészta

Tedd egy tálba a lisztet, öntsd bele a vizet, az olajat és a sót. Keverd  össze, amíg összeáll valamennyire a tészta. Kezd el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Tekerd fóliával körbe, legalább egy órát pihenjen.

Vágd aztán 6 egyenlő részre. Az első hármat kb. 1,5 mm.vastagra,majd tedd egymásra úgy, hogy kend meg őket pár csepp olajjal. Szórj rá egy pici lisztet. Nyújtsd ki újra. 26 cm átmérőjű tortaformába helyezd  bele óvatosan a tésztát, simítsd el benne. A lelógó felesleges tésztát vágjuk le róla.

Rakd bele a spenótos-ricottás tölteléket. Készítsd  5 mélyedést mondjuk kanállal, majd üsd bele a tojásokat. Szórd meg parmezánnal.

A megmaradt 3 tésztával csináld  ugyanúgy, majd takard le a pitét vele. A lelógó felesleget vágd le. A tortaforma falára simult tésztát hajtsuk a piténk tetejére. Szurkáljuk meg villával a tetejét

Kend meg olívaolajjal a tetejét.

Tedd be az  előmelegített sütőbe, süsd meg aranybarnára. Mielőtt tálalod hagyd  teljesen kihűlni.

Borsó fasírt

Hozzávalók:

75 dkg zöldborsó, 35 dkg kenyér, 3 tojás, 1 kisebb csokor petrezselyemzöld, 2 kávéskanál só, zsemlemorzsa (szükség szerint), olaj. 

Elkészítés:

A zöldborsót enyhén sós vízben félpuhára főzni, majd leszűröd és kissé törd össze. A kenyeret kisebb darabokra vágod  késes aprítóba teszed, morzsásra dolgozod, majd egy nagy tálba öntsd bele.

A borsót, a tojást, az apróra vágott petrezselyem zöldet és a sót add a kenyérhez,majd az egészet keverd össze, és  gyúrd össze. Ha szükséges tehetsz hozzá zsemlemorzsát.

Forrósítsd az  olajat egy serpenyőben kb. egy ujjnyit.A formázott  fasírtot mindkét oldalán süsd meg mérsékelt lángon.

Tálaláskor salátát vagy valamilyen hagyományos köretet kínálhatsz  hozzá, de főzelék feltétnek is kitűnő.

Kínai tészta, ahogy a büfében készül 

Hozzávalók

20 dkg káposzta

1 kis db sárgarépa

3 gerezd fokhagyma

0.5 db újhagyma

2ek szójaszósz (fekete)

1 kis db vöröshagyma (fél)

250 g spagetti tészta

só ízlés szerint

5ek napraforgó olaj

Elkészítés

Vágd metéltre a káposztát és a vöröshagymát. Szeleteld a répát kis téglalap alakúra. Vágd közepesen vékony karikára az újhagymát. Tedd fel sós vízben főni a tésztát. Közben hevits olajat a serpenyőben és tedd bele a zöldségeket és tedd hozzá a fokhagymát is.

Legyen ropogósra  pirítva  a zöldség. Amikor megfőtt a tészta add hozzá. Ízlés szerint szója szósszal locsold meg.

Tejszínes, medvehagymás krémleves

Hozzávalók:

2 csokor friss medvehagyma (kb 100g)

350 g krumpli (tisztított mennyiség)

80 g vaj

1ek olaj só, bors

0.25 db szerecsendió

1.2 l zöldségalaplé

0.25 db citrom leve

200 ml tejszín

Elkészítés:

Fel aprítod a medvehagymát és a krumplit úgy 2-3 cm. darabokra. Egy edényben vaj és olaj keveréke van és ebben pirítod 3-4 percig. Sózod, borsozd és reszeld le a szerecsendiót. Azt is tedd hozzá. Öntsd fel az alaplével főzd puhára benne a krumplit.

Kb.l 20 percet vesz igénybe. Ezután a citromlével együtt l turmixolod, jó turmixold össze, hogy ne maradjon szálas a medvehagymától

Öntsd bele a tejszínt, majd ha újra felforrt, kész is. 

Tavaszi Fetás házi nudli.

Hozzávalók

400 g főtt burgonya

300 g liszt

1 db tojás

olaj

A feltéthez

1 fej hagyma (kisebb)

3 - 4 gerezd fokhagyma

1 db friss chili paprika

1 db cukkini

1 fej brokkoli (kisebb)

4 - 8ek olaj

só, bors

150 g zöldborsó (fagyasztott)

1 csomag szeletelt szalámi (100 g)

1 csokor friss petrezselyem

100 g vaj

A tálaláshoz

100 g feta sajt

1 kis doboz pirított hagyma 

Elkészítés:

A nudlihoz a burgonyát sós vízben megfőzzük, majd egy burgonyanyomón átnyomjuk, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt burgonyát, a lisztet és a tojást egy pár csipet sóval összedolgozzuk, majd kb. hüvelykujjnyi vastag roládokat formázunk a tésztából, és kb. 1 cm-es kis darabokra vágjuk. A kis darabokat egy enyhén meg lisztezett felületen nudli formára sodorjuk a kezünkkel.

A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát és a chilit vékonyra szeleteljük. A  cukkinit hosszában elnegyedeljük, kivágjuk a középső, szivacsos részét, majd ferdén kb. 0,5-1 cm-es csíkokra vágjuk. A brokkolit apró kis rózsáira bontjuk.

A nudlit sós, forrásban lévő, de nem zubogó vízben addig főzzük, amíg fel nem jöttek a víz felszínére, majd leszűrjük, de mentsünk meg kb. 2 merőkanál nyit a főzővízből. Meglocsoljuk egy pár evőkanál olajjal, összeforgatjuk, és félretesszük, amíg folytatjuk a többi hozzávalóval.

Egy tapadásmentes serpenyőbe öntünk 4-5 evőkanál olajat, majd felforrósítjuk, és jöhet rá a brokkoli, a cukkini, a hagyma, a fokhagyma és a chili. Sózzuk, borsozzuk, és pár perc pirítás után mehet rá a borsó is, amivel szintén pirítjuk 1-2 percig, majd nyakon öntjük a félretett főzőlével. Addig forraljuk, amíg a zöldségek meg nem főttek, de még azért van tartásuk, enyhén roppannak. 

Eközben egy másik serpenyőben közepes/magas hőfokon elkezdjük pirítani a tetszőlegesen felvágott szalámit, majd amikor kipirult a zsírja, hozzá dobjuk a nudlit, és nagyon magas hőfokon addig pirítjuk, amíg néhol kaptak egy kis pirosas, aranybarna színt.

Egy elég nagy tálba öntjük a nudlit, a zöldséges mixet, az aprított petrezselymet és a vajat, majd az egészet összeforgatjuk. Megkóstoljuk, és ha kell, ízesítjük. Tálalásnál rámorzsoljuk a fetát és megszórjuk ropogós hagymával.