, 2021/7/3
Akár etikai okokból, akár az egészséges(ebb) táplálkozás jegyében döntöttél úgy, hogy vega leszel hosszabb, vagy rövidebb időre
A kezdet sokszor nem könnyű. Épp ezért összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, amivel az első hét tutira úgy fog elröppeni, hogy eszedbe se jut majd a hús.
Paprikás sült tojás
Hozzávalók:
25dkg leveles spenót
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
só
bors
2 db kaliforniai paprika
2ek olívaolaj
4 db tojás
Elkészítés:
Egy tálban hagyd fel elengedni, majd le csepegni a spenótot, majd nyomkodd ki jól. Olvaszd fel a vajat, és fonnyaszt meg rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymát. Keverd hozzá a spenótot sózd, borsozd utána.
A megmosott paprikákat vágd félbe,csumázd ki és nagyobb lángon mindkét oldalát pirítsd meg a felmelegített olajon.
Rakd egy tűzálló edénybe a paprikákat, töltsd meg spenóttal és üss rá mindegyikre egy tojást.
Finoman sózd őket és 200 fokon süsd amíg a tojások megszilárdulnak. Bazsalikom levelekkel díszítve tálalhatjuk.
Négysajtos rakott kel
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
1db zöldségleveskocka
0.5fej kelkáposzta
5 dkg vaj
5 dkg liszt
2dl tej
1 csip só
1 csip bors
1 csip őrölt szerecsendió
5 dkg márványsajt
5 dkg füstölt sajt
5 dkg mozzarella
5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
Karikázd fél az édesburgonyát úgy 5 cm. szélesre,keverd el a leveskockát a vízben és főzd meg benne puhára a burgonyát.Majd szűrd le.
Vágd csíkokra a kelkáposztát. Tedd 3 percig forrásban lévő vízbe, szedd ki jéghideg vízbe utána. Szűrd le.
A besamel mártás Olvaszd fel a vajat, folyamatosan keverve apránként add hozzá a lisztet. Először össze fog ugrani, számíts rá. Öntsd hozzá a tejet, közben habverővel folyamatosan keverd, amíg sima nem lesz. Ha már homogén sózd, borsozd szórd meg szerecsendióval, add hozzá a reszelt sajtot is.
Jénaiba kezd rétegezni a zöldségeket és a négysajtos besamelt. A tetején mindenképp sajt legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat.
Vörös lencse bolognai
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1db sárgarépa
4 e.k olívaolaj
só
frissen őrölt bors
1 e.k édes-nemes pirospaprika
20 dkg vörös lencse
1 t.k morzsolt kakukkfű
1 t.k morzsolt bazsalikom
30 dkg spagetti
40dkg hámozott, darabolt paradicsom
5 dkg sűrített paradicsom
parmezán
1 t.k morzsolt oregánó
Elkészítés:
Vágd finomra a vöröshagymát, zúzd össze a fokhagymát.Reszeld apróra a sárgarépát. Egy nagyobb serpenyőben melegítsd az oliva olajat és párold üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát és a sárgarépát, és sózd, borsozd.Szórd rá a piros paprikát és add hozzá a lecsót.
Fűszerezd bazsalikonnal, kakukkfűvel, oregánóval, majd önts rá 5 dl. vizet és fedő alatt 20 perc alatt majdnem puhára kell főzni.
A spagettid közben sós vízben főzd meg a megadott útmutató szerint. Szűrd le és tartsd melegen. Add hozzá a raguhoz a kétféle paradicsomot,és fedő nélkül főzd puhára a lencsét Ha megkóstolod és úgy érzed fűszerezhető még.
A főtt spagettivel tálaljuk, és ízlés szerint megszórjuk reszelt parmezánnal.
Sajtos rakott karfiol
1db karfiol
6ek zsemlemorzsa
étolaj
20 dkg kemény sajt
2dkg margarin
1 pohár tejföl
1db tojássárgája
fehérbors
szerecsendió
Szedd rózsáira a karfiolt és főzd meg sós vízben ropogósra. Hagyd kihűlni. A zsemlemorzsát kevés olajon pirítsuk aranybarnára. A sajtot reszeld le nem a legapróbb felén. Kend ki a kiválasztott edényt amibe késziteni szeretnéd margarinnal bőven.
Szórd bele a zsemlemorzsa felét, tedd bele a karfiol rózsákat. Keverd el a tejfölt a tojás sárgával, a fehér borral és a szerecsendióval.Nem kell só a sajt elég sós.
A karfiolra öntöd a keveréket, majd elosztod rajta a reszelt sajt kb. 2/3 részét. Egyenletesen rászórjuk a maradék morzsát, és megszórjuk a maradék sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép pirosra sül a tetején.
Sajtos rakottas zöldséggel
Hozzávalók
2db paprika
1db padlizsán
50 dkg édesburgonya
1db cukkini
2tk olívaolaj
2tk római kömény
2ek olívaolaj
só
bors
15 dkg vörös lencse
2.5dl húsleves-alaplé
25dkg grill sajt
1csok petrezselyemzöld
Elkészítés
A zöldségeket tisztítsd meg. A paprikát kimagozzuk, húsát nagyobb darabokra vágd, a padlizsánt és az édesburgonyát kockákra vágod, a cukkinit vékonyan felszeleteled. A tepsit olajozd ki, majd az előkészített zöldségeket tedd bele és hintsd meg köménnyel.
Sózd meg, borsozd és alaposan keverd össze. 200 fokon a sütőben 15 percig sütöd a zöldségeket. Öntsd hozzá a vöröslencsét és öntsd fel az alaplével.Tedd vissza a sütőbe újabb 15-20 percre.
Takard a zöldséges keveréket a felszeletelt sajttal, majd 5–8 perc alatt aranyszínűre grillezzük. Forrón tálaljuk, néhány levél petrezselyemmel.
Jó étvágyat.
Tejszínes, spenótos rakott krumpli
Hozzávalók
60 dkg burgonya
40dkg spenót
só
4 e.k vaj
1 gerezd fokhagyma
500ml habtejszín
frissen őrölt bors
10 dkg reszelt sajt
Elkészités
Főzd meg a burgonyát héjában. Hámozd meg, karikázd fel. A spenót szárát le tépkedjük, a leveleket váltott vízben megmossuk, aztán forrásban lévő sós vízbe teszed és néhány percig főzd,le szűröd és a felesleges nedvet , a felesleges nedvességet ki nyomkodod belőle.
A vajat forrósítsd meg és megpirítom rajta a fokhagymát.
Tedd hozzá a spenótot, majd öntsd fel a tejszínnel. Sózd és borsozd, végül keverd hozzá a sajtot, majd vedd le a tűzről.
Tedd a burgonyát egy kivajazott kisebb tepsiben.Sózd meg, majd locsold rá a tejszínes spenótot. Végül 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sül.
Kétsajtos rakott cukkini
Hozzávalók:
4db cukkini
1csok petrezselyem
2ek olívaolaj
1ek szárított kakukkfű
4 gerezd fokhagyma
3db tojás
3dkg liszt
10 dkg ementáli sajt
2dl. .tej
1dl tejszín
2dkg vaj
20 dkg mozzarella
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
Megmosod a cukkinit, vágd le a végét, karikázd fel. Tégy félre pár karikát a díszítéshez, majd a többit 2ek felforrósított olajban, a felaprított petrezselyemmel és a kakukkfűvel együtt, 5 percig pirítod. Add hozzá a zúzott fokhagymát és párold újabb 2 percig.
Szűrd le. Verd fel a tojásokat, add hozzá a lisztet és a lereszelt ementáli felét, végül a tejet és a tejszínt. A keveréket sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott üvegtálba rétegesen rakd le a cukkini szeleteket és a felszeletelt mozzarellát.
Öntsd rá a tojásos keveréket, a tetejét megszórod a maradék reszelt sajttal, majd díszíted a félretett cukkini karikákkal.
180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük, amíg a teteje arany színű lesz.
Zöldséges lasagne gazdagon
Hozzávalók:
250 dkg. lasagne lap
2db sárgarépa
0.25db zellergumó
0.5db póréhagyma
2db cukkini
3db húsos paradicsom
0.5csok petrezselyem
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2ek napraforgó- vagy repceolaj + a formához
1.25dl zöldségleves-alaplé
1 pohár fehérbor
fűszerpaprika
bors
só
szerecsendió
1.5dl zsíros tejföl vagy crème fraîche
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lasagne lapokat haraphatóan keményre főzd elő,majd szűrd és csepegtesd le. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sárgarépát és a zellert szálasra metéljük vagy durvára reszeljük, a pórét csíkokra vágjuk, a hosszában félbevágott cukkinit felszeleteljük
Forrázd le a paradicsomokat és húzd le a héját.A húsát kockákra vágod. A petrezselymet finomra aprítjuk, a hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk. A felforrósított olajon pároljuk a hagymát,a fokhagymát,
Add hozzá a petrezselymet és az előkészített zöldségeket, majd felöntöd az alaplével és a borral. Paprikával, sóval, borssal, szerecsendióval erőteljesen megfűszerezzük, és lassú tűzön főzzük 12-15 percig.
Végül belekeverjük a tejfölt, és szükség szerint után ízesítjük. Olajizz ki egy felfújt formát vagy sütőtálat, és az alján eloszlatunk egy kevés zöldséges szószt. Megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük lasagne lapokkal, majd ebben a sorrendben folytatjuk a rétegezést.
A tetejére valamivel több sajtot tartalékoljunk. Végül a lasagnét a 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt.
Sajttal, gombával töltött túrós lepény recept
A tésztához:
500 ml kefir
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál kókuszolaj
40 dkg zabpehelyliszt
20 dkg csicseriborsó liszt
só ízlés szerint
A töltelékhez:
500 g túró
10 dkg trappista sajt
1 kis gomba konzerv
1 kis kukorica konzerv
1 kis fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
A lepény tetejére:
50 g vaj
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Keverd össze a töltelék hozzávalókat egy tálban. Egy másikban a tészta tészta hozzávalókat.
A tésztát nyolc részre vágod, cipókat formázol belőle,és serpenyő méretre nyújtod őket.
A tészta felét megtöltöd, aztán a másik felét rá hajtod és alaposan össze nyomod a szélét.
A serpenyőt bekened olajjal és egyesével süsd meg a lepényeket.
Mielőtt fogyasztod kend meg fokhagymás olvasztott vajjal.
Torta Pasqualina, a keresztény, tojásos csodapite
Spenótos töltelék
2 e.k olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
700 g spenót
3 gerezd fokhagyma
700 g ricotta
6 db tojás
125 g parmezán sajt
1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint bors
1 ízlés szerint szerecsendió
A leveles tészta
500 g finomliszt
2ek olívaolaj
280 g víz
10 g só
Elkészítés
Spenótos töltelék
Forró serpenyőbe csurgassunk egy kevés olívaolajat, amiben futtassuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Add hozzá a megmosott spenótot, a fokhagymát, sózzuk meg. Soknak tűnhet először, de össze fog esni. Ha megpárolódott a spenót csepegtesd le róla a felesleges folyadékot, majd hagyd kihűlni.
Tedd egy tálba bele a ricottát, a spenótot, amit előre felvágsz apróra. Reszelt bele a parmezánt, a szerecsendiót. Sózd, és borsozd meg, végül üss bele egy tojást. Keverd össze. Tedd a hűtőbe felhasználásig.
A leveles tészta
Tedd egy tálba a lisztet, öntsd bele a vizet, az olajat és a sót. Keverd össze, amíg összeáll valamennyire a tészta. Kezd el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Tekerd fóliával körbe, legalább egy órát pihenjen.
Vágd aztán 6 egyenlő részre. Az első hármat kb. 1,5 mm.vastagra,majd tedd egymásra úgy, hogy kend meg őket pár csepp olajjal. Szórj rá egy pici lisztet. Nyújtsd ki újra. 26 cm átmérőjű tortaformába helyezd bele óvatosan a tésztát, simítsd el benne. A lelógó felesleges tésztát vágjuk le róla.
Rakd bele a spenótos-ricottás tölteléket. Készítsd 5 mélyedést mondjuk kanállal, majd üsd bele a tojásokat. Szórd meg parmezánnal.
A megmaradt 3 tésztával csináld ugyanúgy, majd takard le a pitét vele. A lelógó felesleget vágd le. A tortaforma falára simult tésztát hajtsuk a piténk tetejére. Szurkáljuk meg villával a tetejét
Kend meg olívaolajjal a tetejét.
Tedd be az előmelegített sütőbe, süsd meg aranybarnára. Mielőtt tálalod hagyd teljesen kihűlni.
Borsó fasírt
Hozzávalók:
75 dkg zöldborsó, 35 dkg kenyér, 3 tojás, 1 kisebb csokor petrezselyemzöld, 2 kávéskanál só, zsemlemorzsa (szükség szerint), olaj.
Elkészítés:
A zöldborsót enyhén sós vízben félpuhára főzni, majd leszűröd és kissé törd össze. A kenyeret kisebb darabokra vágod késes aprítóba teszed, morzsásra dolgozod, majd egy nagy tálba öntsd bele.
A borsót, a tojást, az apróra vágott petrezselyem zöldet és a sót add a kenyérhez,majd az egészet keverd össze, és gyúrd össze. Ha szükséges tehetsz hozzá zsemlemorzsát.
Forrósítsd az olajat egy serpenyőben kb. egy ujjnyit.A formázott fasírtot mindkét oldalán süsd meg mérsékelt lángon.
Tálaláskor salátát vagy valamilyen hagyományos köretet kínálhatsz hozzá, de főzelék feltétnek is kitűnő.
Kínai tészta, ahogy a büfében készül
Hozzávalók
20 dkg káposzta
1 kis db sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
0.5 db újhagyma
2ek szójaszósz (fekete)
1 kis db vöröshagyma (fél)
250 g spagetti tészta
só ízlés szerint
5ek napraforgó olaj
Elkészítés
Vágd metéltre a káposztát és a vöröshagymát. Szeleteld a répát kis téglalap alakúra. Vágd közepesen vékony karikára az újhagymát. Tedd fel sós vízben főni a tésztát. Közben hevits olajat a serpenyőben és tedd bele a zöldségeket és tedd hozzá a fokhagymát is.
Legyen ropogósra pirítva a zöldség. Amikor megfőtt a tészta add hozzá. Ízlés szerint szója szósszal locsold meg.
Tejszínes, medvehagymás krémleves
Hozzávalók:
2 csokor friss medvehagyma (kb 100g)
350 g krumpli (tisztított mennyiség)
80 g vaj
1ek olaj só, bors
0.25 db szerecsendió
1.2 l zöldségalaplé
0.25 db citrom leve
200 ml tejszín
Elkészítés:
Fel aprítod a medvehagymát és a krumplit úgy 2-3 cm. darabokra. Egy edényben vaj és olaj keveréke van és ebben pirítod 3-4 percig. Sózod, borsozd és reszeld le a szerecsendiót. Azt is tedd hozzá. Öntsd fel az alaplével főzd puhára benne a krumplit.
Kb.l 20 percet vesz igénybe. Ezután a citromlével együtt l turmixolod, jó turmixold össze, hogy ne maradjon szálas a medvehagymától
Öntsd bele a tejszínt, majd ha újra felforrt, kész is.
Tavaszi Fetás házi nudli.
Hozzávalók
400 g főtt burgonya
300 g liszt
1 db tojás
só
olaj
A feltéthez
1 fej hagyma (kisebb)
3 - 4 gerezd fokhagyma
1 db friss chili paprika
1 db cukkini
1 fej brokkoli (kisebb)
4 - 8ek olaj
só, bors
150 g zöldborsó (fagyasztott)
1 csomag szeletelt szalámi (100 g)
1 csokor friss petrezselyem
100 g vaj
A tálaláshoz
100 g feta sajt
1 kis doboz pirított hagyma
Elkészítés:
A nudlihoz a burgonyát sós vízben megfőzzük, majd egy burgonyanyomón átnyomjuk, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt burgonyát, a lisztet és a tojást egy pár csipet sóval összedolgozzuk, majd kb. hüvelykujjnyi vastag roládokat formázunk a tésztából, és kb. 1 cm-es kis darabokra vágjuk. A kis darabokat egy enyhén meg lisztezett felületen nudli formára sodorjuk a kezünkkel.
A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát és a chilit vékonyra szeleteljük. A cukkinit hosszában elnegyedeljük, kivágjuk a középső, szivacsos részét, majd ferdén kb. 0,5-1 cm-es csíkokra vágjuk. A brokkolit apró kis rózsáira bontjuk.
A nudlit sós, forrásban lévő, de nem zubogó vízben addig főzzük, amíg fel nem jöttek a víz felszínére, majd leszűrjük, de mentsünk meg kb. 2 merőkanál nyit a főzővízből. Meglocsoljuk egy pár evőkanál olajjal, összeforgatjuk, és félretesszük, amíg folytatjuk a többi hozzávalóval.
Egy tapadásmentes serpenyőbe öntünk 4-5 evőkanál olajat, majd felforrósítjuk, és jöhet rá a brokkoli, a cukkini, a hagyma, a fokhagyma és a chili. Sózzuk, borsozzuk, és pár perc pirítás után mehet rá a borsó is, amivel szintén pirítjuk 1-2 percig, majd nyakon öntjük a félretett főzőlével. Addig forraljuk, amíg a zöldségek meg nem főttek, de még azért van tartásuk, enyhén roppannak.
Eközben egy másik serpenyőben közepes/magas hőfokon elkezdjük pirítani a tetszőlegesen felvágott szalámit, majd amikor kipirult a zsírja, hozzá dobjuk a nudlit, és nagyon magas hőfokon addig pirítjuk, amíg néhol kaptak egy kis pirosas, aranybarna színt.
Egy elég nagy tálba öntjük a nudlit, a zöldséges mixet, az aprított petrezselymet és a vajat, majd az egészet összeforgatjuk. Megkóstoljuk, és ha kell, ízesítjük. Tálalásnál rámorzsoljuk a fetát és megszórjuk ropogós hagymával.