, 2021/7/5

Vegetarianizmus alatt olyan étrendet értünk, amely nem tartalmaz állatok megölése árán nyert termékeket.

Vega reggeli

A vegetáriánus életmód egyre inkább elterjedőben van a világon, gyökerei a hindu és buddhista kultúrához köthetők de mára már bizonyítást nyert, hogy számos egészségügyi előnnyel számolhat az aki áttér erre az életmódra, mint ahogy az is, hogy jól megtervezve ez az étrend semmilyen káros következményt nem hordoz magában. Nem beszélve a spirituális és energetikai összefüggésekről, melyek a vegetáriánus étrenddel rendkívül hatékonyan fejleszthetők.

5 perces avokádós vega reggeli.

1 db érett avokádó

ízlés szerint Steakbors

1 db kifli

Elkészítés

A kifliket megpirítjuk, közben az érett avokádót meghámozzuk és villával összetörjük. A steak borsot a krémbe szórjuk, elkeverjük. Én koktélparadicsommal tálaltam.

Zöldséges hamis tojásrántotta.

2 adag

50 g zabpehely

100 ml víz

2 szál új  hagyma, felaprítva

1 db csiperke gomba, felaprítva

2 db aszalt paradicsom, felaprítva

2 marék spenót

fekete só (kala namak)

bors

Elkészítés

Áztasd be a zabpelyhet 100 ml. vízben , hagyd egy éjszakára. Másnap tisztítsd meg és apritsd fel a zöldségeket. Az új hagymát párold meg és tedd hozza a csiperke gombát azzal fonnyad meg. Tedd rá az aprított aszalt paradicsomot, és fonnyasszuk meg a spenótot is rajta

Amikor minden zöldség benne van öntsük rá a beáztatott zabpelyhet,szórd meg fekete sóval illetve borssal. Pirítsd  össze az összes hozzávalót, majd tálalható.

Gyümölcsös zabkása

Egy jó zabkása. Készülhet vízzel vagy tejjel is. Melegítsd fel a folyadékot, tegyél bele annyi zabkását, hogy épp elleoje a folyadék egy pici sót bele. Kis lángon 5 percig kevergesd és főzd. A tűzről levéve, lefedve 10 percig állni hagyod.

Ha durva zabpelyhet használsz, azt főzés előtt beáztathatod 15-30 percig, hogy könnyebben elkészüljön. Fahéjjal, kakaóval lehet ízesíteni picit. A kész zabkásához adhatsz gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket és granolát is, így izgalmasabb és tartalmasabb reggelit kapsz.

Vega omlett zöldségekkel

Vega omlett többféleképpen elkészíthető. íme egy recept. Fél csésze (1-1,5 dl) csicseriborsó lisztet és 1 ek finom zabpelyhet összekeverek egy tálban. Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával, cayenne borssal.

Keverj hozzá fél csomag sütőport vagy egy kis sörélesztő port egy keveset. Egy bögrében pedig 1,5 dl vízhez (vagy növényi tejhez) 2 ek olíva olajat keverj el. Ezt  lassan add  a porhoz és dolgozd össze , olyan palacsintatészta állagúra.

Ha van otthon zöldhagyma, petrezselyem, friss bazsalikom azt is tegyél  bele . Ezután néhány percre tedd a hűtőbe a masszát.

Készítsd el a zöldség feltétet. Olívaolajon,  pirított vagy szeletelt vörös vagy lila hagymát pirítsuk , rá egy kis paprikát, erős paprikát, gombát, sót  borsot. 5-7 percig gyakran forgatva, nagy lángon a wokban pirított, majd a végén dobj  rá egy felszeletelt paradicsomot, esetleg olívabogyó karikákat is és át forgasd  1-2 perc alatt.

Kész van, félreteszem. Egy olajozott serpenyőben a  csicseriborsó keveréket megsütöm, mintha omlett lenne. Mikor megfordítom az omlettet ráteszem az elkészített zöldségeket és így fejezem be a sütést.

Babkrémes pirítós mediterrán salátával

A csicseriborsó ismert, a humusz nevű arab krém alapjaként leginkább.Számtalan változata ismert a humusznak, viszont a vörös, tarka vagy fehér babból is kiváló, tápláló és egészséges krémeket készíthetünk.

Limeos, joghurtos babkrém: A 400-500 g megfőzött vagy konzerv babot mixerben, 1 lime levével, 2-3 gerezd fokhagymával, 1ek tahini pasztával  0,5 dl olívaolajjal, és 2 ek joghurttal, valamint a fűszerekkel (só, bors, pirospaprika, római kömény, őrölt koriandermag) összedolgozzuk. A kész paszta 1 nap összeérés után a legfinomabb, hűtőben több napig is eláll.

Rozsos pirítóssal nagyon finom és akár mediterrán salátával is fogyaszthatjuk.

5 egészséges vega pástétom reggelire.

Aszalt paradicsomos tökmagkrém

– 10 dkg tökmag

– 4-5 db aszalt paradicsom

– 1 gerezd préselt fokhagyma

– 2-3 e.k. hidegen sajtolt olíva vagy egy kevés tökmagolaj

– 1 csipetnyi tengeri só

Kevés vízben áztassuk az aszalt paradicsomot 20-30 percig. Tegyük aprító gépbe a tökmaggal együtt. Öntsünk hozzá egy kevés vizet, egy evőkanálnyi olajat, és keverjük krémesre. A pástétomot ízlés szerint fűszerezhetjük egy kevés sóval, és préselt fokhagymával, oregánóval, bazsalikommal.

Mediterrán csicseriborsó pástétom

– ¼ csésze csicseriborsó (lehet konzerv is)

– 1 t.k tahini (szezámmag krém) vagy 2 ek. növényi joghurt

– 1 e.k zöld olajbogyó 

– bazsalikom

– 1 t.k citromlé

– 1 csipetnyi tengeri só

Előző nap áztasd be a csicseriborsót, majd másnap főzd puhára. Ha megfőtt, szűrd le és add   hozzá a szezámmag pasztát  vagy a joghurtot, és az olajbogyókat. Keverjük krémes állagúra.

Ez a pástétom ízlés szerint fűszerezhető egy kevés sóval, bazsalikommal és citromlével.

Magyaros köles körözött

– 10 dkg köles

– 1 vöröshagyma

– pirospaprika

– őrölt bors

– őrölt kömény

– só

– 1 e.k. olívaolaj

A kölest megfőzzük, kétszer annyi víz hozzáadásával.Kb.10 perc alatt kész. Lefedve még hagyd állni egy kicsit.Ez alatt még  puhul.Utána add hozzá az apróra vágott hagymát,a fűszereket és botmixerrel keverd krémesre.

Fűszeres napraforgókrém

– 1 marék napraforgómag

– 1 csokor apróra vágott petrezselyem

– 1 e.k. hidegen sajtolt olívaolaj

– 1 szelet piros pritamin paprika

– 1 .citromlé

– só, bors, kurkuma

Az előző nap beáztatott napraforgó magról szűrd le a vizet.Kevés citromlével és olajjal turmixgéppel vagy botmixerrel keverd krémesre.

Adjuk hozzá a felaprított  pritaminpaprikát,petrezselyemzöldet és a fűszereket és turmixold jól össze.

Házi földimogyorókrém – isteni finom!

– 10 dkg sótlan, pörkölt földimogyoró

– 2-3 e.k Holland kakaópor

– kevés víz

– 1 e.k kókuszvirágcukor (vagy bármilyen édesítő/cukor/datolya)

A mogyorót kávédarálóval őröljük meg, adjuk hozzá kakaóport, a kókuszvirág cukrot és egy kevés vízzel keverjük simára botmixer segítségével vagy turmixgéppel. A házi mogyorókrémhez nagyon jól passzol a karamellás aromájú kókuszvirág cukor, isteni finom lesz tőle!

Az őrölt földimogyoró már önmagában is nagyon finom. Egy kevés vegán margarinnal kikeverve akár sós pástétom is készíthető belőle.