, 2021/7/5
A csoki ipar sajnos nem túl vegán barát, hiszen az üzletek polcain az esetek többségében tejcsoki található, vagy legalábbis tartalmaz tejszármazékot a csoki. Nagyon megnehezítik a csokiimádó vegánok életét, hiszen kicsi a választék
Összesen 18 ízben gyárt a Ritter márka csokoládét. A legtöbb azonban tejcsokoládés és én egyenlőre csak a piros csomagolású marcipános változatot találtam tejmentes, amit vegánként nyugodt szívvel fogyaszthatok. Persze a gyárban jelen lehetnek az állati eredetű összetevők, így már kizáró ok lehet.
Házi Bounty szelet vegán, gluténmentes
Hozzávalók:
200 g kókuszreszelék
65g olvasztott Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla
200ml jó minőségű bio krémes kókusztej (konzerv)
95g por állagú édesítő
200g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla
1 evőkanál Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla
ízlés szerint édesítő
Elkészítés:
Vegyünk elő egy aprító gépet és tegyük bele a kókuszreszeléket, olvasztott kakaóvajat, kókusz tejet és a választott édesítőt, majd jól dolgozzuk el benne a hozzávalókat. Ha szépen elkeveredtek, kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes adhatunk még hozzá édesítőt. A kész masszát kanalazzuk bele egy sütőpapírral kibélelt hosszúkás kenyér sütő vagy őzgerinc formába.
Ha megvagyunk, tegyük be 20 percre a fagyasztóba dermedni. Az idő elteltével, vegyük ki és szeleteljük fel, majd tegyük egy át egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára és tegyük vissza a hűtőbe, amíg olvasztjuk a csokoládét. Kezdjük el vízgőz felett felolvasztani a pasztillákat, ha szeretnénk édesíthetjük a csokoládét is por állagú édesítővel. Ha szépen megolvadt a csoki vegyük le a tűzről és a hűtőből kivett kókusz szeleteket kezdjük el bele mártogatni.
Egyesével fürdessük meg az olvadt csokiban, majd helyezzük vissza őket a sütőpapírra. Ha végeztünk tegyük vissza hűtőbe 5 percre. Ha letelt az idő, végül csurgassunk rájuk még a maradék olvadt csokiból, így elnyeri a Bounty formáját a csoki.
Ünnepi mini csoki falatok.
Hozzávalók
200g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla
75g kókuszolaj
7 evőkanál juharszirup
200g gyömbéres keksz (vagy bármilyen keksz)
100g aszalt vörös áfonya
50g pisztácia
4 db kardamom
Csipet só
Elkészítés
Vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládé pasztilla és a kókuszolaj felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a lángot. Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, majd szórjuk bele a csokoládé pasztillát és a kókuszolajat.
Adjuk hozzá a juharszirupot, csipet sót és a kardamom összezúzott magjait. Amíg olvad a csoki, addig egy tálba tördeljük bele a kekszet. Adjuk a kekszhez az aszalt vörös áfonyát és a pisztácia háromnegyedét. Egy kb. 20 cm hosszú tálat béleljünk ki sütőpapírral.
Ha megvagyunk, keverjük össze a csokit a kekszes keverékkel, majd öntsük bele a sütőpapíros tálba. Nyomkodjuk le a masszát egy kanál segítségével, hogy egyenletes legyen, szórjuk meg a maradék, kicsit összetördelt pisztáciával és tegyük be a hűtőbe 1-2 órára dermedni. Az idő elteltével vegyük ki a tálból és szeleteljük fel kis kockákra. Ha hirtelen betoppannak a vendégek, kihúzott a pácból, mert hűtőbe sokáig eláll.
Mindenmentes mogyorós csoki.
Hozzávalók.
50 g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla
8 g Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla (ettől lesz a csokoládé igazán jól formálható, selymes állagú és fényes, de enélkül is elkészíthető a csoki)
30g eritrit vagy 25g nyírfacukor, de használhatunk steviát, illetve mézet is. Aki a cukrot preferálja, 20g barna cukor. (Fontos, hogy a kristályos szerkezetű édesítőket őröljük porrá, mielőtt a csokoládé masszához keverjük. Mivel nem minden édesítő ugyanúgy édesít, bátran kóstolgasd a csokimasszánkat, hogy biztosan a kívánt eredményt kapjuk.)
Csipet só
Mogyoró
Elkészítés
Vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládépasztilla felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a lángot. Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, majd szórjuk bele a csokoládé pasztillát és a kakaóvajat. Adjuk hozzá az édesítőt és a csipet sót.
Folyamatosan kevergetve olvasszuk fel a pasztillákat és jól keverjük el az édesítővel. Amikor teljesen homogén állagúvá vált a masszánk, vegyük le a tűzről és öntsük csokoládé formába, de egy sima tálca is megteszi. Szórjuk bele a mogyorókat a csoki masszába.
Először hagyjuk a szabad levegőn kicsit hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, vagy melegebb időbe a fagyasztóba megdermedni. Így készíthetsz mindössze néhány perc alatt, isteni finom egészséges csokoládét magadnak.
Csokival bevont málna trüffel
Hozzávalók
100 g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla
10 g Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla (ettől lesz a csokoládé igazán jól formálható, selymes állagú és fényes, de enélkül is elkészíthető a recept)
60g eritrit vagy 50g nyírfacukor, de használhatunk steviát, illetve mézet is. Aki a cukrot preferálja, 50 g barna cukor. (Fontos, hogy a kristályos szerkezetű édesítőket őröljük porrá, mielőtt a recepthez keverjük. Mivel nem minden édesítő ugyanúgy édesítő, bátran kóstolgasd a masszát, hogy biztosan a kívánt eredményt kapjuk.)
90g kókuszliszt
260g fagyasztott vagy friss málna
Díszítéshez liofilizált málna
Elkészítés
Rakjuk a málnát a kókuszlisztet és a választott édesítőt az aprítógépbe. Keverjük addig, amíg homogén állagúvá válik. Ha esetleg túl száraznak vagy túl nedvesnek érezzük, akkor adjunk hozzá még kókuszlisztet vagy málnát. Ebben a fázisban még nyugodtan édesíthetjük is, ha esetleg túl savanyú lenne a málna.
Ha kész van a masszánk, akkor gyúrjunk tetszőleges méretű golyókat belőle, és helyezzük őket egy fóliával vagy sütőpapírral kibélelt tányérra, hogy le ne ragadjanak. Tegyük őket fagyasztóba, amíg olvasztjuk a csoki pasztillákat.
Vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládépasztilla felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a lángot.
Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, majd szórjuk bele a csokoládé pasztillát és a kakaóvajat. Ha édesíteni szeretnénk a csokoládét is, akkor adjuk hozzá édesítőt. Ha kész van a csokoládé, akkor a fagyasztóból kivett málna golyókat egyesével mártsuk bele, hogy minden oldalát szépen befedje.
Házi vegán csokoládé
Hozzávalók
150g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla
40g zabpehely
50g datolya
100g mandula
100g pörkölt sós földimogyoró
220g földimogyoróvaj
2 evőkanál agave szirup, juharszirup vagy méz
Elkészítés
A zabpelyhet tegyük bele az aprítógépbe és őröljük finomra, majd adjuk hozzá a datolyát is és őröljük tovább, amíg sima lisztes állagot nem kapunk. Ha meg vagyunk, tegyük egy tálba. A következő lépésben tegyük a mandulát és a földimogyorót is a gépbe és szintén aprítsuk őket, addig amíg szép krémes állagot nem kapunk.
Továbbá adjuk hozzá a földimogyoró vajat és az agave szirupot és jól dolgozzuk össze, majd mehet bele a zabos datolya is, és szépen keverjük el az összetevőket. Ha megvagyunk gyúrjunk apró golyócskákat a masszából egy sütőpapírral leterített tálcára és tegyük őket a hűtőbe, amíg felolvasztjuk a csokoládé pasztillát.
A csokoládé pasztillát vízgőz felett olvasszuk fel, ha szeretnénk édesíthetjük az általunk kedvelt édesítővel. Vegyük ki a hűtőből a golyócskákat és mártogassuk bele az olvasztott csokoládéba, majd helyezzük el őket egy sütőpapíros tálcára. Ha mindegyik golyócska meghempergetett a csokiba mehetnek be a hűtőbe dermedni.
5 perc alatt elkészíthető 100% kakaótartalmú házi csokoládé
Hozzávalók
100 g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla
20 g Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla (ettől lesz a csokoládé igazán jól formálható, selymes állagú és fényes, de enélkül is elkészíthető a csoki)
50g nyírfacukor, de használhatunk eritriet, steviát, illetve mézet is. (Fontos, hogy a kristályos szerkezetű édesítőket őröljük porrá, mielőtt a csokoládé masszához keverjük. Mivel nem minden édesítő ugyanúgy édesítő, bátran kóstolgasd a csokimasszánkat, hogy biztosan a kívánt eredményt kapjuk.)
Elkészítés
30g-ot a csokoládé pasztillából és a 20g kakaóvajat tegyük egy kis tálba, majd rakjuk a hűtőbe, amíg a maradék csoki pasztillákat felolvasztjuk. Tulajdonképpen ezekkel a kissé lehűlt pasztillákkal fogjuk majd temperálni (beoltás) a csokinkat, hogy szép sima és roppanós legyen.
Most vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládépasztilla felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük lejjebb a lángot. Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, és szórjuk bele a csokoládé pasztillát a porított édesítőt.
Nyers, vegán szupercsoki.
Hozzávalók
60g kakaóvaj
40g nyers kakaópor
20g lucuma por
2 e.k. agavé szirup
20g inka bogyó
20g vadrizs
pici csipet só
olajspray
Elkészítés
A puffasztott vadrizshez fújj egy kis olaj sprayt egy tapadásmentes serpenyőbe, és pattogtasd ki a vadrizs szemeket. Miközben kevered, szórj rá egy pici csipet sót. (Onnan tudod, hogy kész van, hogy egyre ritkábban pattognak már a szemek.)
Az inka bogyókat én 2-3 kisebb darabra vágtam, hogy jobban el tudom oszlatni a csokoládéban. Gőz felett olvaszd meg a kakaóvajat: vigyázz, hogy ne hevítsd túl - amikor már kb. ¾ része megolvadt, leveheted a gőzről, és kevergetés közben az egész meg fog olvadni.
A kakaó és lucuma port kézi habverővel keverd bele a kakaóvajba, majd mehet bele az agávé szirup is. Forgasd bele a bogyók és a vadrizs ⅔ részét, majd öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt formába (én egy feles méretű püspökkenyér formát használtam), és szórd meg a maradék bogyóval és rizzsel.
Hagyd pár órát, hogy teljesen megszilárduljon és szeletelhető is.
Krémes vegán házi csoki
A látványa élményt ad a kóstolásra.Jó érzés, hogy nincs benne színezőanyag,tartósítószer, cukor vagy állati eredetű hozzávaló.
A csokoládé összetevői:
-1 csésze kakaó (vagy karobpor)
-100-150 ml. kókusztej,
- fél csésze előre áztatott, apróra darabolt mandula
- fél csésze kókuszolaj
- 2 darab vízben előre puhított aszalt sárgabarack
A hozzávalókat jól turmixold össze, öntsd sütőpapírral kibélelt tálcára vagy szilikon tálba és tedd a hűtőbe, míg a kókuszolaj megszilárdul, és a csoki vágható vá válik. Melegben olvad, így két dézsmálás között is hűtőben a helye.
Mogyorós csoki házilag.
Vegán és cukormentes.
Hozzávalók:
10 dkg kesudió
5 dkg kakaóvaj
2 evőkanál kakaópor
3 teáskanál chia mag
6 darab datolya
5 dkg mogyoró
1 evőkanál tört kakaóbab
Elkészítése:
A kakaóvajat gőz fölött megolvasztjuk. A kesudiót, a kakaóport és a chiamagot turmixgépbe tesszük, és finomra őröljük. Amikor kész, kiöntjük egy edénybe. A datolyát aprítógépbe tesszük, és pépesre mixeljük, majd lassan hozzáöntjük a kihűlt kakaóvajat. Ezután a datolyás kakaóvajat is hozzáöntjük a kesudiós alaphoz, összemixeljük, és egy szilikon formába nyomkodjuk. Tetejére mogyorót és kakaóbabot szórunk, betesszük 1 órára a fagyasztóba, majd lehet is kóstolni!