, 2021/7/5

A csoki ipar sajnos nem túl vegán barát, hiszen az üzletek polcain az esetek többségében tejcsoki található, vagy legalábbis tartalmaz tejszármazékot a csoki. Nagyon megnehezítik a csokiimádó vegánok életét, hiszen kicsi a választék

Vegán csokiVega csoki

Összesen 18 ízben gyárt a Ritter márka csokoládét. A legtöbb azonban tejcsokoládés és én egyenlőre csak a piros csomagolású marcipános változatot találtam tejmentes, amit vegánként nyugodt szívvel fogyaszthatok. Persze a gyárban jelen lehetnek az állati eredetű összetevők, így már  kizáró ok lehet.

Házi Bounty szelet vegán, gluténmentes

Hozzávalók:

200 g kókuszreszelék

65g olvasztott Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla

200ml jó minőségű bio krémes kókusztej (konzerv)

95g por állagú édesítő

200g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla

1 evőkanál Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla

ízlés szerint édesítő 

Elkészítés:

Vegyünk elő egy aprító gépet és tegyük bele a kókuszreszeléket, olvasztott kakaóvajat, kókusz tejet és a választott édesítőt, majd jól dolgozzuk el benne a hozzávalókat. Ha szépen elkeveredtek, kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes adhatunk még hozzá édesítőt. A kész masszát kanalazzuk bele egy sütőpapírral kibélelt hosszúkás kenyér sütő vagy őzgerinc formába.

Ha megvagyunk, tegyük be 20 percre a fagyasztóba dermedni. Az idő elteltével, vegyük ki és szeleteljük fel, majd tegyük egy át egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára és tegyük vissza a hűtőbe, amíg olvasztjuk a csokoládét. Kezdjük el vízgőz felett felolvasztani a pasztillákat, ha szeretnénk édesíthetjük a csokoládét is por állagú édesítővel. Ha szépen megolvadt a csoki vegyük le a tűzről és a hűtőből kivett kókusz szeleteket kezdjük el bele mártogatni.

Egyesével fürdessük meg az olvadt csokiban, majd helyezzük vissza őket a sütőpapírra. Ha végeztünk tegyük vissza hűtőbe 5 percre. Ha letelt az idő, végül csurgassunk rájuk még a maradék olvadt csokiból, így elnyeri a Bounty formáját a csoki.

Ünnepi mini csoki falatok.

Hozzávalók

200g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla

75g kókuszolaj

7 evőkanál juharszirup

200g gyömbéres keksz (vagy bármilyen keksz)

100g aszalt vörös áfonya

50g pisztácia

4 db kardamom

Csipet só

Elkészítés

Vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládé pasztilla és a kókuszolaj felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a lángot. Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, majd szórjuk bele a csokoládé pasztillát és a kókuszolajat.

Adjuk hozzá a juharszirupot, csipet sót és a kardamom összezúzott magjait. Amíg olvad a csoki, addig egy tálba tördeljük bele a kekszet. Adjuk a kekszhez az aszalt vörös áfonyát és a pisztácia háromnegyedét. Egy kb. 20 cm hosszú tálat béleljünk ki sütőpapírral.

Ha megvagyunk, keverjük össze a csokit a kekszes keverékkel, majd öntsük bele a sütőpapíros tálba. Nyomkodjuk le a masszát egy kanál segítségével, hogy egyenletes legyen, szórjuk meg a maradék, kicsit összetördelt pisztáciával és tegyük be a hűtőbe 1-2 órára dermedni. Az idő elteltével vegyük ki a tálból és szeleteljük fel kis kockákra. Ha hirtelen betoppannak a vendégek, kihúzott a pácból, mert hűtőbe sokáig eláll.

Mindenmentes mogyorós csoki.

Hozzávalók.

50 g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla

8 g Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla (ettől lesz a csokoládé igazán jól formálható, selymes állagú és fényes, de enélkül is elkészíthető a csoki)

30g eritrit vagy 25g nyírfacukor, de használhatunk steviát, illetve mézet is. Aki a cukrot preferálja, 20g barna cukor. (Fontos, hogy a kristályos szerkezetű édesítőket őröljük porrá, mielőtt a csokoládé masszához keverjük. Mivel nem minden édesítő ugyanúgy édesít, bátran kóstolgasd a csokimasszánkat, hogy biztosan a kívánt eredményt kapjuk.)

Csipet só

Mogyoró

Elkészítés

Vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládépasztilla felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a lángot. Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, majd szórjuk bele a csokoládé pasztillát és a kakaóvajat. Adjuk hozzá az édesítőt és a csipet sót.

Folyamatosan kevergetve olvasszuk fel a pasztillákat és jól keverjük el az édesítővel. Amikor teljesen homogén állagúvá vált a masszánk, vegyük le a tűzről és öntsük csokoládé formába, de egy sima tálca is megteszi. Szórjuk bele a mogyorókat a csoki masszába.

Először hagyjuk a szabad levegőn kicsit hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, vagy melegebb időbe a fagyasztóba megdermedni. Így készíthetsz mindössze néhány perc alatt, isteni finom egészséges csokoládét magadnak.

Csokival bevont málna trüffel

Hozzávalók

100 g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla

10 g Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla (ettől lesz a csokoládé igazán jól formálható, selymes állagú és fényes, de enélkül is elkészíthető a recept)

60g eritrit vagy 50g nyírfacukor, de használhatunk steviát, illetve mézet is. Aki a cukrot preferálja, 50 g barna cukor. (Fontos, hogy a kristályos szerkezetű édesítőket őröljük porrá, mielőtt a recepthez keverjük. Mivel nem minden édesítő ugyanúgy édesítő, bátran kóstolgasd a masszát, hogy biztosan a kívánt eredményt kapjuk.)

90g kókuszliszt

260g fagyasztott vagy friss málna

Díszítéshez liofilizált málna

Elkészítés

Rakjuk a málnát a kókuszlisztet és a választott édesítőt az aprítógépbe. Keverjük addig, amíg homogén állagúvá válik. Ha esetleg túl száraznak vagy túl nedvesnek érezzük, akkor adjunk hozzá még kókuszlisztet vagy málnát. Ebben a fázisban még nyugodtan édesíthetjük is, ha esetleg túl savanyú lenne a málna.

Ha kész van a masszánk, akkor gyúrjunk tetszőleges méretű golyókat belőle, és helyezzük őket egy fóliával vagy sütőpapírral kibélelt tányérra, hogy le ne ragadjanak. Tegyük őket fagyasztóba, amíg olvasztjuk a csoki pasztillákat.

Vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládépasztilla felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük takarékra a lángot.

Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, majd szórjuk bele a csokoládé pasztillát és a kakaóvajat. Ha édesíteni szeretnénk a csokoládét is, akkor adjuk hozzá édesítőt. Ha kész van a csokoládé, akkor a fagyasztóból kivett málna golyókat egyesével mártsuk bele, hogy minden oldalát szépen befedje.

Házi vegán  csokoládé

Hozzávalók

150g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla

40g zabpehely

50g datolya

100g mandula

100g pörkölt sós földimogyoró

220g földimogyoróvaj

2 evőkanál agave szirup, juharszirup vagy méz 

Elkészítés

A zabpelyhet tegyük bele az aprítógépbe és őröljük finomra, majd adjuk hozzá a datolyát is és őröljük tovább, amíg sima lisztes állagot nem kapunk. Ha meg vagyunk, tegyük egy tálba. A következő lépésben tegyük a mandulát és a földimogyorót is a gépbe és szintén aprítsuk őket, addig amíg szép krémes állagot nem kapunk.

Továbbá adjuk hozzá a földimogyoró vajat és az agave szirupot és jól dolgozzuk össze, majd mehet bele a zabos datolya is, és szépen keverjük el az összetevőket. Ha megvagyunk gyúrjunk apró golyócskákat a masszából egy sütőpapírral leterített tálcára és tegyük őket a hűtőbe, amíg felolvasztjuk a csokoládé pasztillát.

A csokoládé pasztillát vízgőz felett olvasszuk fel, ha szeretnénk édesíthetjük az általunk kedvelt édesítővel. Vegyük ki a hűtőből a golyócskákat és mártogassuk bele az olvasztott csokoládéba, majd helyezzük el őket egy sütőpapíros tálcára. Ha mindegyik golyócska meghempergetett a csokiba mehetnek be a hűtőbe dermedni.

5 perc alatt elkészíthető 100% kakaótartalmú házi csokoládé

Hozzávalók

100 g Sambirano Gold 100% kakaótartalmú belga csokoládé pasztilla

20 g Sambirano Gold 100% tisztaságú belga kakaóvaj pasztilla (ettől lesz a csokoládé igazán jól formálható, selymes állagú és fényes, de enélkül is elkészíthető a csoki)

50g nyírfacukor, de használhatunk eritriet, steviát, illetve mézet is. (Fontos, hogy a kristályos szerkezetű édesítőket őröljük porrá, mielőtt a csokoládé masszához keverjük. Mivel nem minden édesítő ugyanúgy édesítő, bátran kóstolgasd a csokimasszánkat, hogy biztosan a kívánt eredményt kapjuk.)

Elkészítés

30g-ot a csokoládé pasztillából és a 20g kakaóvajat tegyük egy kis tálba, majd rakjuk a hűtőbe, amíg a maradék csoki pasztillákat felolvasztjuk. Tulajdonképpen ezekkel a kissé lehűlt pasztillákkal fogjuk majd temperálni (beoltás) a csokinkat, hogy szép sima és roppanós legyen.

Most vegyünk elő egy fazekat és egy fém- vagy üvegtálat, ami ráillik a fazékra. Tegyünk annyi vizet a fazékba, hogy ha ráhelyezzük a tálat, a víz ne érje el az alját, mert a csokoládépasztilla felolvasztáshoz csak a vízgőzre lesz szükségünk. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük lejjebb a lángot. Ha már gőzölög a víz, tegyük rá a tálat, és szórjuk bele a csokoládé pasztillát a porított édesítőt.

Nyers, vegán szupercsoki.

Hozzávalók

60g kakaóvaj

40g nyers kakaópor

20g lucuma por

2 e.k. agavé  szirup

20g inka bogyó

20g vadrizs

pici csipet só

olajspray

Elkészítés

A puffasztott vadrizshez fújj egy kis olaj sprayt egy tapadásmentes serpenyőbe, és pattogtasd ki a vadrizs szemeket. Miközben kevered, szórj rá egy pici csipet sót. (Onnan tudod, hogy kész van, hogy egyre ritkábban pattognak már a szemek.)

Az inka bogyókat én 2-3 kisebb darabra vágtam, hogy jobban el tudom oszlatni a csokoládéban. Gőz felett olvaszd meg a kakaóvajat: vigyázz, hogy ne hevítsd túl - amikor már kb. ¾ része megolvadt, leveheted a gőzről, és kevergetés közben az egész meg fog olvadni.

A kakaó és lucuma port kézi habverővel keverd bele a kakaóvajba, majd mehet bele az agávé szirup is. Forgasd bele a bogyók és a vadrizs ⅔ részét, majd öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt formába (én egy feles méretű püspökkenyér formát használtam), és szórd meg a maradék bogyóval és rizzsel.

Hagyd pár órát, hogy teljesen megszilárduljon és szeletelhető is.

Krémes vegán házi csoki

A  látványa élményt ad a kóstolásra.Jó érzés, hogy nincs benne színezőanyag,tartósítószer, cukor vagy állati eredetű  hozzávaló.

A csokoládé összetevői: 

 -1 csésze kakaó (vagy karobpor)

-100-150 ml. kókusztej,

- fél csésze előre áztatott, apróra darabolt mandula 

- fél csésze kókuszolaj 

- 2 darab vízben előre puhított aszalt sárgabarack

A hozzávalókat jól turmixold össze, öntsd sütőpapírral kibélelt tálcára vagy szilikon tálba és tedd a hűtőbe, míg a kókuszolaj megszilárdul, és a csoki vágható vá válik. Melegben olvad, így két dézsmálás között is hűtőben a helye.

Mogyorós csoki házilag.

Vegán és cukormentes.

Hozzávalók:

10 dkg kesudió

5 dkg kakaóvaj

2 evőkanál kakaópor

3 teáskanál chia mag

6 darab datolya

5 dkg mogyoró

1 evőkanál tört kakaóbab

Elkészítése:

A kakaóvajat gőz fölött megolvasztjuk. A kesudiót, a kakaóport és a chiamagot turmixgépbe tesszük, és finomra őröljük. Amikor kész, kiöntjük egy edénybe. A datolyát aprítógépbe tesszük, és pépesre mixeljük, majd lassan hozzáöntjük a kihűlt kakaóvajat. Ezután a datolyás kakaóvajat is hozzáöntjük a kesudiós alaphoz, összemixeljük, és egy szilikon formába nyomkodjuk. Tetejére mogyorót és kakaóbabot szórunk, betesszük 1 órára a fagyasztóba, majd lehet is kóstolni!