, 2021/7/3
A húsmentes táplálkozás évezredek óta ismert világszerte. A modern világban is akad egyre több híve. A vegetarianizmus egyik fajtája az úgynevezett veganizmus,ahol az elkötelezett követők nem egyszerűen a húsoktól, de mindenféle állati eredetű tápláléktól tartózkodnak.
Közülük nagyon sokan állatbőrből, szőrméből, gyapjúból, selyemből készült ruhaneműket sem viselnek. A veganizmus általában a tudatos táplálkozással párosuló szemléletmódot, életstílust jelenti. Egyesek etikai, mások környezetvédelmi vagy épp egészségügyi megfontolásból lesznek vegánná.
Az egészség záloga a vegán életmódban?
A kutatók szerint a jól megválasztott vegán étrend egészségmegőrző, jó közérzetet adó hatást gyakorol. Hozzátartozik az is, hogy akik ezt az életmódot választották emellett sokat mozognak, tornáznak a tudatos táplálkozás mellett.Sok élsportoló is közéjük tartozik.
A vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás csökkenti a már népbetegségnek számító elhízást, a szív és érrendszeri problémákat,a daganatos betegségek megelőzésében, leküzdésében is hatékonyak.
A kutatók szerint kimagasló eredményeket mutattak ki a vegán étrend híveinek, miszerint kevesebb a koleszterinszint emelkedés és a cukorbetegség kialakulása van ezeknél az embereknél.
Lehet, hogy meglepő, de az idősebb korosztályt érintő csontritkulás megelőzésében is orvosi eredmények támasztják alá a növényi alapú kalciumforrások hatékonyságát. A tej és a tejtermékek fogyasztásának mérséklésével, vagy azok teljes kiiktatásával a kalcium, a D-vitamin növényi eredetű táplálékokból is hasznosul a szervezetben.
A mozgás, valamint a változatos, ugyanakkor mértékletes jó minőségű alapanyagokra épülő, bőséges folyadékbevitellel párosított étrend jó közérzetet hoz mindenki életébe, aminek köszönhetően a betegségek is távol maradnak tőlünk.
Sokan azért nem adnak esélyt a kipróbálásának, mert az esszenciális aminosavakat, állati eredetű élelmiszerekben megtalálható fontos ásványi anyagokat, fehérjéket hiányolják ebből a konyhából. Pedig a megfelelő élelmiszerek társításával mindenhez hozzájut a szervezet.
Kellene vegán napot vagy hetet beiktatni azoknak sem, akik máskülönben csak egy jó csülkös bableves vagy paprikás csirke elfogyasztása után állnak fel elégedetten a terített asztaltól. Megéri – már a közérzet-javító hatásai miatt is és néhány felesleges kilótól is könnyedén le lehet adni.
Teljes értékű étrend vegán módra
A vegán étrendnél néhány fontos ásványi anyag és vitamin fokozott bevitelére mindenképp nagy figyelmet kell fordítani. Ezek közül is kiemelkedik a vörösvérsejtek képződéséhez és az idegsejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen B12-vitamin. Aki azonban biztosra menne, nem árt, ha vitamin komplex formájában is szed belőle.
A kalcium bevitelre szezámmag, szezámpaszta, mandula, magas kalciumtartalmú zöldségfélék, valamint kenyerek, kalciummal felturbózott gabonapelyhek, gyümölcslevek fogyasztásával lehet figyelni.
A létfontosságú vas megtalálható a dióban, mogyoróban, mandulában, aszalt és friss gyümölcsökben, zöld leveles zöldségfélékben. Jó tudni, hogy a növényi eredetű vas akkor hasznosul legjobban a szervezetben, ha C-vitamin is társul hozzá.
A teljes értékű fehérjék is nagyon oda kell figyelni
Egy jó tányér lencsekrémleves néhány szelet teljes kiőrlésű kenyérrel teljes értékű fehérjéhez juttat bárkit. A humusz némi péksüteménnyel szintén tökéletes és egészséges, nem mellesleg finom fogás. A rizs, elsősorban a hántolatlan típusok, babbal kiegészítve szintén biztosítják a megfelelő összetételű fehérjebevitelt.
Mit egyél és mit kerülj a teljes értékű növényi étrenden?
Zöldségek: levelesek, káposztafélék, hagyma félék, gyökérzöldségek, tökfélék.
Gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, citrusfélék ,pomelo, almatermésűek és csonthéjasok
Hüvelyesek, pl. vörös bab, vesebab, fekete bab, zöldbab, ceruzabab, csicseriborsó, zöldborsó, sárgaborsó, vörös lencse, főzelék lencse.
Teljes kiőrlésű gabonafélék és áll gabonák, pl. barna rizs, árpagyöngy/gersli, bulgur, rozs, zab, vadrizs, hajdina, quinoa, köles, amaránt, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tészta.
Magvak és diófélék, pl. napraforgómag, tökmag, dió, lenmag, chia mag, mák, brazil dió/paradió, mandula, kesudió, földimogyoró, török mogyoró
Egyebek: bár ezek egy része valamelyest feldolgozott, mégis belefér a legtöbb értelmezés szerint a teljes értékű növényi étrend, mert nagy részük nem tartalmaz hozzáadott olajat és cukrot, és egészséges forrást biztosít a makro- és mikro tápanyagok pótlására.
Inkább kerüld:
Zsíros készételek, gyors ételek, pl. olajban sült krumpli, chips, rántott zöldségek. Hozzáadott cukor és édesítőszerek, pl. üdítők, gyümölcslevek, gumicukor, sütemények, cukros gabonapehely. Finomított gabonafélék, pl. fehér rizs, fehér lisztből készült kenyér és tészta.
Feldolgozott készételek, pl. vegán hús- és sajt utánzatok, fagyasztott pizza.
Hogy biztosan vigyél minden szükséges tápanyagot.
Sokan aggódnak, hogy növényi étrendet követve tápanyaghiány alakulhat ki. Ez azonban igaz minden étrendre: fontos, hogy tudjuk, milyen tápanyag miben található meg. Ebben a részben felsoroljuk, mely tápanyagok pótlására figyelj oda, és hogy milyen növényi forrásokban találod meg ezeket.
Vitaminok és ásványi anyagok:
C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok a teljes értékű növényi étrendben alapélelmiszerek a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és hüvelyesek, amelyeket minden nap változatosan fogyasztva bőven pótolni tudjuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat, különösebb számolgatás és odafigyelés nélkül. Arra figyelj, hogy nyersen és főve is fogyaszd őket minden nap, mert néhányuk hő hatására bomlik. Mivel a szervezet tárolja, kúraszerű szedése ajánlott.
D-vitamin: napsütés által is kerül a szervezetbe, de a naposabb országokban is gyakran szenvednek D-vitamin-hiánytól, így mindenkinek ajánlott időnként tesztelnie, és alacsony szint esetében táplálékkiegészítőként szednie.
Kalcium, magnézium, vas, cink, szelén: a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék, tofu, olajos magvak, lenmag, chia mag és mák remek ásványi anyag- és nyomelem-források, tehát fogyaszd őket változatosan minden nap. Egyedül a szelén igényel pontos odafigyelést, aminek pótlására naponta fogyassz 1-2 szem paradiót/brazil diót.
További tápanyagok:
Fehérje: kiváló növényi fehérjeforrások a hüvelyesek, például az edamame, főzeléklencse, csicseriborsó, zöldborsó, vörösbab, az olajos magvak és diófélék, például a kesudió, mandula, dió, tökmag, napraforgómag, a gabonák és álgabonák, mint az árpagyöngy, rozs, zab, köles, hajdina, quinoa és amaránt; de lényegében minden növényi ételben megtalálható a fehérje. Az átlag ember napi fehérjeszükséglete 0.8-1g/tskg.
Rostok: remek rostforrás a legtöbb zöldség, gyümölcs és dióféle.
Esszenciális zsírsavak: egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsav források az avokádó, diófélék, olívabogyó, lenmag, dió és chiamag.
Nem túl drága a növényi étrend?
A vegán készételek, gourmet pástétomok, sajtpótlók, fagylaltok drágák. A gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök, napi egy-egy marék dióféle nem azok.
Így semmiképpen sem drágább, mint a hagyományos étrend. Sőt, a hús- és tejtermékek ára súlyukat nézve a gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök árát jóval megelőzi, így a növényi étrend még olcsóbb is.
Nem érzem jól magam növényi étrenden. Miért?
Az első egy-két hétben sokan fáradtnak érezzük magunkat, esetleg emésztési gondjaim vannak. Fontos megérteni, hogy a hagyományos étrendről a TÉNÉ-re való átállás nagy lépés, megváltoztatod az emésztő- és felépítő folyamatokhoz szükséges energia forrásait, és időre van szüksége a szervezetnek, hogy ezt megszokja.
Az emésztéssel ugyanez a helyzet: kell idő, hogy a szervezeted megszokja a magasabb rostmennyiséget, illetve a nagyobb mennyiségű hüvelyest, gabonafélét, gyümölcsöt. Kombináld a puffadást okozó ételeket kurkumával, gyömbérrel és fahéjjal.
11 Dolog ami 30 nap vegán életmóddal meg történhet veled.
1 Fogyás
Sokan meglepődnek, hogy mennyire könnyen beindul a fogyás, miután áttértek a vegán étrendre. Ez azért van, mert számos növényi fehérjeforrás kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a húsfélék. A másik oka, hogy vegánként nem könnyű bárhol ennivalót választani
2.Átalakul az ízlésed.
Sokkal kifinomultabbá válnak az ízlelőbimbók, mert az ízérzeted megemelkedik, ezt a tudomány is alátámasztja. Így az ételek természetes íze sokkal több örömet tud szerezni, és kifejezetten zavaróvá válik, ha valami túl édes.
3. Gáz és puffadás.
Az első napokban számíthatsz olyan tünetekre, mint a fokozott gáztermelés és puffadás, a testednek még hozzá kell szoknia a megnövekedett rostfogyasztás hoz.
4. Újra kell tanulnod főzni.
Sokaknak örömet szerez, másoknak fogalmuk sincs, hogy mi a fenét fognak enni. Érdemes beszerezni szakácskönyvet, felkutatni olyan blogokat, amelyek megkönnyítik az étrend kialakulását.Legyen legalább 5-6 étel, amit gyorsan, egyszerűen elkészíthetsz,amelyekhez vannak megfelelő hozzávalói a kamrában.
5.A barátok és a család kételkedni fognak.
A körülötted élő emberek először az hihetik, hogy megőrültél.Sokan próbálnak majd győzködni, hogy szörnyű ízű ételeket kell majd menned. Egyesek szerint maga a növényi táplálkozás is hiány betegségekhez vezethet. Meggyőzheted majd őket, ha párszor meghívod őket egy finom, vegán vacsorára.Lehet a receptjeidet is elkérik majd.
6.Energikusabbá válsz.
Hamar észreveheted majd az energiaszinted növekedését.Nincs tudományos magyarázat, de valószínűleg annak köszönhető, hogy az új életmóddal elkerülöd a cukros ételeket és a feldolgozott élelmiszereket is, amelyek a vércukorszint ingadozását okozzák.
7.Tisztább bőr.
Sok ember számolt be arról, hogy az újfajta táplálkozás a bőrére is csodás hatást gyakorolt. A legszembetűnőbb fizikai változás, hogy a korábbi bőrproblémák megszűnnek, tisztává, egészségessé válik a bőrünk.
8 Folyamatos éhség
A diéta bevezetése lemondásokkal jár, ezért sokszor akkor is éhesnek érezheted magad, amikor tele van a hasad.Ez körülbelül egy hónap alatt helyre fog állni minden.
9.Vitaminpótlás
Van néhány vitamin és ásványi anyag, amit érdemes pluszban bevinni a szervezetbe. Ilyen például a B12-vitamin, de az omega-3 zsírsav is hiányos lehet, bár megtalálható a lenmagban és a dióban is.
10A mikrobiomok átalakulása
A rostban gazdag étkezés jótékony baktériumokkal teli mikrobiómához vezethet, és ezek a változások már pár napon belül bekövetkezhetnek.
11 Csalások és kivételek
Amikor szeretnél teljesen vegán lenni, akár csak egy 30 napos kihívást követsz, lehet, hogy nem tudsz mindent teljesen betartani. Van, aki utálja a növényi tejet a kávéban, és csak egy kis tejszínnel tudja meginni. Ha néha megengedsz magadnak egy-egy kis kilengést, az segíthet abban, hogy az átmeneti diéta egy élethosszig tartó jó szokássá válhasson.
Intenset Vegán étrend.
Mint minden Inteset termék, ez a diéta is arra fókuszál elsősorban, hogy a céljaidhoz segítsen. Az egészségedet szem előtt tartva támogat, hogy bomba formába kerülj. Akármi is a célod, hogy fogyj, erősödj, izmosodj, ezt a növényi étrenddel is meg tudod tenni.
Úgy raktam össze a vegán étrendet, hogy minden módon támogasson. A testet a finom, kiegyensúlyozott növényi táplálékkal, a lelkedet pedig a tudattal, hogy úgy tudsz kiegyensúlyozottan étkezni, hogy közben a velünk itt, ezen a világon élő állatoknak és a környezetnek igaz barátja vagy.
Reggeli
Aszalt paradicsomos csicseriborsó krém wasa kenyérrel
Bazsalikomos zöldborsókrém teljes kiőrlésű kenyérrel
Humuszos szendvics zellerrel és répával
Körtés-zabpelyhes kókuszjoghurt
Mandulás-körtés zabkása
Kakaós-banános smoothie
Chia magos-almás köleskása
Sült cukkinis tofu friss petrezselyemmel
Avokádós-rukkolás zöldborsókrém
Almás smoothie
Erdei gyümölcsös smoothie kesudióval
Wasa kenyér brokkolikrémmel és vegán sajttal
Kókuszos köleskása fehérjével
Meggyes zabkása
Tízórai
Zabpelyhes fehérje shake lenmaggal
Fehérje Shake és humuszos
Fehérje Shake tökmaggal és sárgarépával
Fehérje Shake almával és mandulával
Fehérjeporos joghurtkrém zabpehellyel
Fehérje Shake almával és vegán mozzarellával
Fehérje Shake és humuszos szendvics
Fehérje Shake és vegán sajt keksszel
Fehérje Shake vegán sajttal, mandarinnal és keksszel
Banános fehérje shake kókusztejszínnel
Fehérje Shake és babkrémes szendvics
Chia magos-banános fehérje shake
Fehérje Shake répával
Fehérje Shake körtével és mandulával
Ebéd
Zöldbabfőzelék szejtánnal
Grillezett szejtán barnarizzsel és napraforgóval
Gombás-csicseriborsós sütőtök egytálétel
Sárgarépás lencsesaláta tökmaggal
Tortilla avokádóval, grillezett szejtánnal és kukoricával
Rakott brokkoli tofuval és vegán sajttal
Spenótfőzelék cukkini tócsnival
Gombás-tejszínes teljes kiőrlésű tészta
Vegán zöldségfasírt és sült tofu
Petrezselymes csicseri saláta aszalt paradicsommal
Avokádós csicseri saláta párolt kölessel
Vöröslencse saláta sült karfiollal és mandulával
Vöröslencse Fasírt friss salátával
Cukkinis vöröslencse édesburgonyával
Uzsonna
Fehérje Shake és narancs keksszel
Fehérje Shake vegán sajttal és mandarinnal
Fehérje Shake kesudióval
Fehérje Shake tökmaggal és zöldségekkel
Fehérjés-zabpelyhes joghurt
Fehérje Shake és gyümölcsös joghurt
Fehérje Shake és wasa kenyér humusszal, paradicsommal
Chia magos fehérje shake
Fehérje Shake fahéjas almával, kesudióval
Vaníliás–zabpelyhes
Fehérje Shake zellerszárral
Fehérje Shake és joghurtos mártogató
Fehérje Shake körtével és mandulával
Fehérje Shake és keksz
Vacsora
Cukkinis lecsó tofuval
Aszalt paradicsomos, újhagymás párolt tofu
Karfiolos, lila káposzta saláta
Cukkinis teljes kiőrlésű tészta grillezett szejtánnal
Vegán zöldborsófőzelék bazsalikommal
Quinoa Saláta paradicsommal és tofuval
Fehérbab-pástétom zöldség mártogatóssal
Bazsalikomos zöldborsókrém teljes kiőrlésű kenyérrel és avokádóval
Zöldborsóleves répával és póréhagymával
Rukkolás köles saláta grillezett, fűszeres tofuval
Szejtán olívás madársalátával és wasa kenyérrel
Chilis bab kukoricával
Rakott cukkini és padlizsán növényi sajttal
Rakott zelleres édesburgonya
Mit eszik egy vegán reggelire, ebédre, vacsorára.
Ahány vegán, annyi szokás. Nekem reggelire müzli, magvak, gabonák; ebédre a főtt étel; vacsorára a nyers csodák jöttek be. Hogyan van ez bővebben:
Mit eszik egy vegán reggelire
Reggelire müzlit eszek. Piacon és bio boltban vásárolom meg a hozzávalókat körülbelül két hetente és keverem otthon össze. Változó arányban van a reggelimben zabot, puffasztott barna rizst, puffasztott tönköly búzát és egyéb gabonákat; mandulát, mogyorót, kesudiót és egyéb magvakat ezeket kimérve vásárolom, sok aszalt gyümölcsöt,valamint az előre bekevert müzlihez minden reggel olyan apróságokat adok, mint a pattogatott amaránt, goji bogyó, lenmag, tökmag és hasonló apró magvak. Az apróbb magvakat vagy minimálisan hőkezelik, vagy beáztatom előre, hatékonyabb a felszívódást. Ezeket zab, kókusz vagy mandulatejjel öntöm fel. Brutális energiabomba!
Mit eszik egy vegán ebédre
Nekem az vált be, hogy ebédre jöhetnek a főtt ételek. Levesek, főzelékek minden mennyiségben, párolt és sült zöldségek, hagyományos magyar húsmentes és rakott ételek. Tápanyag bevitel szempontjából a köreten nagyon sok múlik és a megszokott krumpli, tészta, fehér rizs kombó nagyon kevés. Bátran készíts köretnek olyan, még mindig nem hétköznapinak számító ételeket, mint a bulgur, a csicseriborsó, quinoa, gersli, hajdina vagy a kuszkusz.
Mit eszik egy vegán vacsorára
Vacsorára a nyers dolgok jönnek.Gyümölcs és zöldsaláták vagy tálak; élő zöld és gyümölcs vegyes turmixok; zöldségből készült mártogatósok, melyet hosszában szelt répával, szárzellerrel vagy akár almával tunkolhattok; vagy bármilyen úgynevezett élő ételek, melyeket a nyers vegánok fogyasztanak. Számos szakácskönyv segíthet benne. De megteheted, hogy csak érzéssel beledobsz mindent a turmixgépbe.
Ami még lényeges, hogy nyersen magasabb a növények vitamin és ásványi anyag tartalma, mint főzve illetve sütve.
Egy hetes vegán étrend.
1. nap
Reggeli: Rizspuding eperrel vagy eperlekvárral
Ebéd:
Leves: Bableves
Főétel: Zöldbabfőzelék és mustáros tofu szeletek
Vacsora: Padlizsánkrémes
szendvics pritaminpaprikával
Nasi: Banánfagyi
Szejtán Paprikás
2. nap
Reggeli: Lekváros kenyér
Ebéd:
Leves: Reteklevél-krémleves
Főétel: Zöldséges egytál és gombafasírt
Vacsora: Hamis
libamájpástétom
Nasi: Vegán almás süti
3. nap
Reggeli: Tofu rántotta
Ebéd:
Leves: Póréhagyma-krémleves
Főétel: Rántott gomba rizibizivel
Vacsora: Tormás szendvicskrém
Nasi: Vegán piskóta
vegan carbonara spagetti
4. nap
Reggeli: Zöld turmix – Ne ijedj
meg a nevétől, ez lesz a kedvenced! :)
Ebéd:
Leves: Bableves
Főétel: Vegán carbonara spagetti
Vacsora: Vegán pizza
Nasi: Gesztenyés bonbon
Pirosra sütött répacsíkok ízletes lencsesalátával
5. nap
Reggeli: gyümölcssaláta
Ebéd:
Leves: Zöldségleves gazdagon
Főétel: Fűszeres sült répa, vegán krumplipüré és lencsesaláta
Vacsora: Tapenade-falatok
ne félj, csak a neve szokatlan! :)
Nasi: Epres, vegán “túró rudi” bonbon
vegán paradicsomos bab recept
6. nap
Reggeli: Kenyér humusszal (bolti csicseriborsókrém)
Ebéd:
Leves: Gombaleves
Főétel: Paradicsomos bab
Vacsora: Ajváros szendvics (bolti paprikakrém)
Nasi: Kókuszos bonbon
fokhagymakrémleves
7. nap
Reggeli: Mogyoróvajas-gyümölcsös pirítós
Ebéd:
Leves: Fokhagymakrémleves
Főétel: Töltött gomba és tésztasaláta
Vacsora: Sültpaprikás-diókrémes
zsemle
Kiegyensúlyozott és változatos vegán étrend.
Sokan azt gondolják, hogy a vegetáriánusok étrendje nem kiegyensúlyozott és nem is változatos. Csak egy kis kreativitásra van szükség.
A szénhidrátok étrendünkben nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen ezek fontos energiaforrások. A vegetáriánus étrend jó alapját a rizs, a burgonya, édesburgonya,a tészta, a kukorica jelenti.
Egy tipp: Főzés előtt hagyjuk fél órát ázni a rizst, majd még fél órán keresztül főzzük.
Egészséges és kiegyensúlyozott hozzávalók
Amikor megvan az étel szénhidrát alapja, jöhetnek az egészséges hozzávalók. Olvassunk utána, mely zöldség milyen értékes tápanyagokat tartalmaz. Vitaminok és ásványi anyagok előnyben.
A fűszerezés is fontos
Mártásokkal és fűszerekkel elérhetjük, hogy ízlelőbimbóink távoli, közeli tájakra kalauzol janak el bennünket. Mit szólnál egy kis rozmaringhoz, oreganohoz, curry-hez? Vegyük elő kreatív énünket!
A bioélelmiszerek bája, hogy olyan gazdák termesztik őket, akik szívüket, lelküket beleadva dolgoznak. A természet és a növények szeretete hajtja őket. Kétség sem fér ahhoz, hogy ezek a zöldségek és gyümölcsök sokkal ízletesebbek, mint a szupermarketben vásárolt áruk.
Tartsuk mindig szem előtt, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend szénhidrátokat, gyümölcsöket, zöldségeket, cukrokat, zsírokat és fehérjéket is tartalmaz.
Még hogy a vegetáriánus étrend nem lehet kiegyensúlyozott és változatos!