, 2021/7/5

A vegán pizza nem rosszabb, mint a hagyományos, ha tudod mivel kell feldobni.

Vegán pizza

Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgomba olaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely,  ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolni.

Vegán pizza alaprecept.

Hozzávalók:

(2 db 42 cm-es pizzához)

65 dkg liszt (lehet gluténmentes kenyér lisztkeverék)

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

350 ml víz

1 csomag szárított élesztő

3 evőkanál olívaolaj

feltét:

sűrített paradicsom

fűszerek (oreganó, borsi­kafű, kakukkfű, bors)

hagyma

paradicsom

grillezett zöldségek

spenótlevelek

aszalt paradicsom

olíva

fokhagyma

növényi sajt

Elkészítés

Gyúrd össze a hozzávalókat, mígnem egy egynemű, tömör tésztát kapsz. Takard le és hagyd úgy másfél órát kelni. Ha megkelt vedd két darabba és mindkét részét nyújtsd vékonyra. Sütőpapírral béleljük ki egy -egy nagy tepsit ezt befedi a tészta.

A paradicsom sűrítményt  keverd el a fűszerekkel, pici sóval és kend meg a pizza lapot. Párolt vagy grillezett zöldségeket vagy amit szeretnél. Rakd a pizzára és szórd meg reszelt növényi sajttal. 15 perc alatt 200 fokon süsd meg.

Jó étvágya

Vegán pizza

Aki az igazi vékony tésztájú pizzát szereti, annak szinte kötelező elkészíteni. Egyszerű, kevés összetevő kell hozzá, aránylag gyorsan megvan és olcsó is. Tehát ha nincs lehetőségünk külföldi nyaralás közben pizzázni vagy nem szeretnénk 30 cm átmérőjű felfújt tésztáért többszörös árat fizetni, akkor irány a konyha.

Hozzávalók (2 pizzához):

370 g liszt

8 g só

180 ml víz

30 ml olívaolaj (kb. 3ek)

Mérd ki a hozzávalókat, öntsd össze és gyúrd, amíg össze nem áll a tészta.

Kb. 3-4 perc gyúrás igényel.

Csomagold folpackba  és tedd a hűtőbe legalább egy órára. Ha kivetted vágd két darabba, az egyiket lisztezett deszkán a kezeddel kezd el nyújtogatni, húzogatni. Olyan 30 cm. átmérőjű korongot kell kapnunk. Tedd a sütőpapíros  tepsibe,kend meg a paradicsomszósszal és tedd rá a feltétet. 220-250 Celsius fokon 8-10 percig süssük a pizzát.

A paradicsomszószhoz egy doboz sűrített paradicsomot tegyünk egy fazékba és ízlés szerinti zöld fűszerekkel ízesítsük, illetve addig főzzük, amíg bugyogni nem kezd. Ez kb. 15 perc alatt el is készül. Amíg hűl a szósz, illetve a tészta a hűtőben pihen elkezdhetjük a zöldségek előkészítését és darabolását. Ha nincs olívaolaj sima napraforgó olajjal is készítheted a tésztát.

Ha egy éjszakára hagyod  pihenni  sokkal könnyebben lehetett kinyújtani, mint amikor csak 1 órát pihent, úgyhogy érdemes előre gondoskodni a gyúrásról, ami mindössze 5 percet vesz igénybe.

Zöldséges pizza 

Hozzávalók

A tésztához

80 g mandulaliszt

20 g tökmagliszt

10 g szezámliszt

10 g lenmagliszt

2 e.k sertészsír

1 kk só

0.5 kk szódabikarbóna

1 dl víz

1 db tojás (elhagyható)

A feltéthez

1 db cukkini

1 db paprika

1 db paradicsom

2 dl paradicsomlé

2 gerezd fokhagyma

0.5 kk só

0.5 kk oregánó

0.3 t.k bazsalikom

5 dkg edami sajt

5 dkg mozzarella

Elkészítés

A száraz hozzávalókat gyúrd össze, majd keverd bele a zsírt, a tojást és a vizet. Vékony kör alakú formára nyújtjuk a tésztát, majd kizsírozott tepsibe helyezzük. A zöldségeket vágd  apró kockára és serpenyőben az összenyomott fokhagymával paradicsomlében dinszteld meg.

Add hozzá a fűszereket, és még melegen helyezd  a tészta tetejére a masszát. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a reszelt sajtot és a mozzarellát rátesszük a tetejére, és további 20-25 perc alatt készre sütjük.

Pizza paradicsomos szardíniával és gomoly sajttal

Hozzávalók

20 dkg pizza tészta (1 db 23 cm-es pizza alap)

1 teáskanál olívaolaj

9 dkg szardínia (1 doboz paradicsomos szardínia)

1 ek paradicsomszósz

1 teáskanál chiliszósz

0.5 db hegyes erős paprika

0.5 db paradicsom

0.5 db újhagyma (zöldjével)

1 gerezd fokhagyma

6 db zöld olivabogyó (chilivel töltött)

3 db chili (ecetes olívaolajban eltett zöld chili)

1 db chili

só ízlés szerint

2 csipet fekete bors

1 teáskanál oregánó

5 dkg gomolya sajt

Elkészítés

A pizzalapot  helyezd egy tányérra,locsold olíva olajjal.kend el a paradicsomot, chiliszószt, tedd rá a szardiniát. Rakd rá az olívabogyót,chilipaprikát, felszeletelt paprikákat,fokhagymát, hagymát,paradicsomot és morzsold rá a gomolyát.

Szórd a fűszerekkel. Rakd  a mikroba 5 percre. És már kész is.

jó étvágyat.

Brokkolis pizza

Hozzávalók

A tésztához kenyérsütő gépben

150 ml víz (meleg, nem forró!)

1.5 e.k olívaolaj

125 g rétesliszt

125 g finomliszt (finom)

0.5 e.k cukor

2.5 dkg élesztő

1 e.k só

A feltéthez

0.5 dl főzőtejszín

100 g sűrített paradicsom

15 dkg brokkoli

10 db koktélparadicsom

3 db újhagyma

20 dkg sajt (reszelt)

Elkészítés

A tésztához kenyérsütő gépben. A tészta elkészítéséhez a hozzávalókat ebben a sorrendben bedobáljuk a kenyérsütőgépbe, és dagasztás programon elkészítjük a tésztát. Amíg kb. 1,5 óráig készül a tészta, bőven van időnk a feltétet elkészíteni.

A feltéthez kis rózsákra vágjuk, és megfőzzük a brokkolit, felszeleteljük a koktélparadicsomot, és csíkokra vágjuk az újhagymát. A tejszínt és paradicsomszószt összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt.

A tésztát kinyújtjuk, lisztezett tepsire tesszük, és megkenjük a szósszal, rádobjuk a koktélparti, újhagymát és a brokkolit, alaposan megszórjuk sajttal. A sütő legmagasabb fokozatán készre sütjük max. 10 perc alatt.

Pizza 4 főre

Hozzávalók

Tészta

500 g finomliszt

300 ml víz

3 e.k olívaolaj

25 g friss élesztő

1 t.k cukor

1 t.k só

1 t.k oregánó

Pizzaszósz

10 dl paradicsomlé

1 nagy db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 e.k olívaolaj

2 t.k bazsalikom (vagy 4 szál friss)

2 t.k oregánó (vagy 4 szál friss)

1 t.k cukor

1 kk só

Feltét

100 g olajbogyó (1 csomag, mag nélküli)

5 közepes db gomba

1 db vöröshagyma

9 l bazsalikom levél

10 db koktélparadicsom

100 g feta sajt

200 g mozzarella

Elkészítés

Tészta. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd kb. 15 percig félrerakjuk, hogy felfusson az élesztő.

A lisztet kimérjük, és elkeverjük benne a sót és az oreganot. Ha az élesztő felfutott, mehet a liszthez, hozzáadjuk az olívaolajat, és tésztává gyúrjuk. Áttesszük egy tiszta edénybe, és letakarva, meleg helyen 30 percig percig kelesztjük.

Ha letelt az idő, négy részre vágjuk, átgyúrjuk, és további 15 percig kelesztjük. Vékony pizzatésztát formázunk belőle, a leírt mennyiség 4 darab, kb. 26 cm átmérőjű pizzához elegendő.

Pizzaszósz

A hagymákat, a friss fűszernövények leveleit, 1 dl paradicsomlével és az olívaolajjal leturmixoljuk. A többi paradicsomlevet egy nagyobb edényben felrakjuk főni, majd hozzáadjuk a leturmixolt adagot is. Ha el kevertük, sóval, cukorral ízesítjük, illetve ha szárított fűszereket használunk, azokat is most rakjuk bele.

Alacsony hőfokon 15 percig főzzük. (Ha nem használjuk fel egyből: befőttesüvegben szedjük, leszorítjuk az üvegre a fedőt, és lefordítva pihentetjük 5 percig. Ezzel tartósítjuk. Felbontás után hűtőben 1-1,5 hétig eláll.)

Feltét

A gombát, a hagymát megtisztítjuk, és a paradicsommal együtt felszeleteljük. A fetát felkockázzuk, a mozzarellát vékony szeletekre vágjuk.

Először a pizzaszószt, majd a sajtokat tesszük a pizzára, majd mehetnek a zöldségek.

A sütőt, ha lehet, pizzasütős funkción, ha az nincs, alsó sütésen, ha az sincs külön, akkor alsó-felső sütésen 250 C fokon pizzánként 15 perc alatt készre sütjük. Ha a sütőnk magasabb hőfokra is képes, válasszuk azt. A bazsalikomlevelet sütés után, tálaláskor tesszük fel rá.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Pizzatészta ricottás-paradicsomos feltéttel

Hozzávalók

Hozzávalók a pizzatésztához:

175 g tejföl

1 dl víz

2 ek olívaolaj

450 g finomliszt

1 tasak instant élesztő

2 ek méz

1 kávéskanál só

Hozzávalók paradicsomszószhoz:

500 ml paradicsomszósz (vagy ketchup)

2 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

5 szál rozmaring

5 szál kakukkfű

5 db zsálya

10 bazsalikom levél

1 késhegynyi só

bors ízlés szerint

chilipehely ízlés szerint

Hozzávalók a feltéthez:

250 g ricotta

25 db koktélparadicsom

200 g parmezán sajt

0.5 csokor bazsalikom

Elkészítés

Hozzávalók a pizzatésztához:

A pizza tészta hozzávalóit belerakjuk a kenyérsütő gépbe kelt tészta programra, és másfél óra alatt kész is van – remek találmány ez a gép! Persze kenyérsütő gép hiányában kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát, majd meleg helyen megkelesztjük.

A sütőt 170°C- előmelegítjük. A kész pizza tésztát kétfelé osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk, akkorára, amekkora a gáztepsink (a miénk kb. 40 x 30 centiméteres). Ha ezzel megvagyunk, sodrófa segítségével sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk a tésztát.

Hozzávalók paradicsomszószhoz:

A paradicsomszószhoz nagyon-nagyon finomra aprítjuk a fokhagymát és a zöldfűszereket. Ha kész, a paradicsomszószba dobjuk, sózzuk-borsozzuk, chilivel megszórjuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, és alaposan elkeverjük.

Hozzávalók a feltéthez:

A pizza lapokat megkenjük a zöld fűszeres paradicsomszósszal, és feldíszítjük őket tetszés szerint. A ricottás-paradicsomos verzióhoz a ricottát kanalanként visszük fel a paradicsomszószba, és óvatosan szétterítjük.

A koktélparadicsomokat felkarikázzuk, és egyenletesen szétosztjuk a pizzán, amit végül jól megszórjuk reszelt parmezánnal. Bazsalikommal díszíthetjük. Az előmelegített sütőbe rakjuk, és nagyjából 12 perc alatt készre sütjük, 8 perc környékén megcserélve a két tepsit.

Jó étvágyat.

Gluténmentes, vegán pizza 

A pizza olyan hű társ, amely elkísér minket egész életünk során. Ott van a gyerekzsúrokon, a csapatsportok utáni ünnepségeken, az átbulizott éjszakák után másnap, egy laza filmezésnél a kettesben töltött esténk. Ennek apropóján nézzük, hogyan készül el a vegán, de sokkal inkább gluténmentes pizza.

3 összetevős pizza hozzávalók:

280g hajdina

fél bögre víz (bögre=2,3 dl)

1 kiskanál só

Házi pizzaszósz hozzávalók:

500 g paradicsompüré

fél tk fokhagymapor vagy egy gerezd fokhagyma passzírozva

fél tk hagymapor

pici bors

1 tk só

1 tk folyékony füst

2 ek sörélesztőpehely

1 tk bazsalikom

¼ tk őrölt babérlevél

Pizza vegánul

Tésztához:

50 dkg liszt (nálam 30-35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 15-20 dkg finomliszt)

kb. 1 dl olívaolaj

kevés fűszer (majorana, bazsalikom, kakukkfű, bors)

víz

Paradicsomszószhoz:

2 dl paradicsomlé

2 konzerv sűrített paradicsom

2-3 apróra vágott paradicsom

1-2 fej apróra vágott vöröshagyma

2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma

néhány evőkanál olívaolaj

fűszerek ízlés szerinti arányban: chili, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, snidling, majoranna, kakukkfű, só, bors

Vegán sajtszószhoz:

2-3 nagy marék kukorica (napraforgóból, mogyoróból, kesudióból is készíthető, de a kukorica is nagyon jól turmixolható és jó alap a szószhoz, főleg, ha feltétként is használunk kukoricát)

kb. 3-4 evőkanál sörélesztőpehely

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

citromlé

szerecsendió

Feltétnek:

Bármilyen zöldség lehet, nálam általában karikára vágott hagyma, paprika, fokhagyma és kukorica kerül rá, de tehetünk rá még a következőkből is: cukkini, padlizsán, sárgarépa, zöldborsó, gomba, brokkoli, kelbimbó, articsóka, bab és még bármi. Arra figyeljünk, hogy sokkal ízletesebb a pizza, ha feltételnek egyszerre 2-3 zöldségnél nem használunk többet.

1, Először is összeállítjuk a paradicsomos szószt: csak alaposan összekeverjük a hozzávalókat és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a pizza többi részét is. Így főzés nélkül gyorsabb a szósz elkészítése és ugyanolyan finom lesz.

2, A feltéthez szükséges zöldségeket előkészítjük, hámozzuk, mossuk és daraboljuk, ami épp szükséges.

3, A tepsi méretére sütőpapírt vágunk vagy előkészítjük a szilikonos sütőlapot (mindkettő megfelelő erre a célra) és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4, Jöhet a tészta: a hozzávalóit összegyúrjuk annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Igen, tapasztalataim szerint élesztő, sütőpor és minden egyéb nélkül lesz a tészta olyan finom, vékony és ropogós, ahogy az olaszoké. A fűszerezést itt el is hagyhatjuk, de szerintem így finomabb.

5, A tésztát kétfelé szedjük (lehet többfelé is, ha sok kis pizzát szeretnénk készíteni), a sütőpapíron vagy a sütőlapon kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagra, a széleit kicsit visszahajtjuk, hogy ne tudjon a szósz lefolyni róla és papírostul áthelyezzük a tepsibe.

6, A tésztára öntjük a paradicsomos szószt, megpakoljuk a zöldségekkel és már mehet is a sütőbe 20-25 percre.

7, Amíg sül, elkészítjük a sajtszószt: aprítóba vagy turmixgépbe pakoljuk az összes hozzávalót a sörélesztőpehely kivételével és alaposan összeturmixoljuk. Ha szükségét érezzük egy kevés vízzel hígíthatjuk. A sörélesztő pelyhet a végén keverjük hozzá, majd ha megsült a zöldséges pizza, a sajtszószt is eloszlatjuk rajta és még 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt pirulni nem kezd a tetején.

8, A pizzát felszeleteljük és zöld levelekkel vagy salátával tálaljuk. Én rukkolával bőségesen megszórva fogyasztottam.