, 2021/7/4

A legjobb vegán rakott krumpli recept, ami után mindenki megnyalja mind a 10 ujját Nem feltétlen csak hússal lehet jókat alkotni.

Vegán rakott krumpli

A rakott krumpli az egyik kedvenc vegán ételek. Elsőre lehetetlennek tűnt a vegán verzió kidolgozása ebből a csupa tejföl, csupa sajt, csupa tojás ételből, de sikerült megalkotni azt, amire még a mindenevő családtagjaim is azt mondták, jobb, mint az eredeti.

A Legjobb Vegán Rakott Krumpli 

Hozzávalók:

1 kg krumpli

2 doboz rizstejszín (szója- vagy zabtejszín is lehet)

1 tömb natúr tofu

150 g növényi sajt

fél fej vöröshagyma karikázva

150-250 g (fél-egy rúd) gabonakolbász

fél gerezd fokhagyma (vagy fél kávéskanál fokhagyma-granulátum)

2 teáskanál fekete só

1 teáskanál kurkuma

nagyon kevés kókuszolaj a tepsi kikenéséhez

A tofut vágd kb. 1 centis lapokra. Végy egy akkora tálat, amiben kényelmesen elfér majd. Az aprított fokhagymát, a kurkumát és a fekete sót keverd el egy deci vízzel.

Akkor jó, ha intenzív tojás íze van. Kóstold meg. A bekevert páclébe laponként tedd bele a tofut. Azért kell laponként, hogy közé menjen a páclé, és finom, főtt tojás íze legyen. Ha esetleg kevés lenne a páclé önts hozzá vizet annyit, hogy ellepje,hist rá még fekete sót.

Hűtőben legalább egy órát hagyd állni. Tanácsos előző este elkészíteni, akkor egy éjszakát benne állhat. 

Mosd meg jól a krumplit és főzd meg annyira, hogy ne legyen omlós,majd szeletelni fogod. Hámozd meg, karikázd fel. Olyan 1 cm. karikákra. A hagymát és a gabonakolbászt karikázd fel. Fogj egy kb. 40×25 cm-es tepsit, vagy egy 30 cm átmérőjű jénai edényt, és vékonyan kend ki kókuszolajjal.

Tegyél az aljára egy réteg krumplit, néhány karika hagymát sózd meg a réteget, majd mehet rá a pár szelet tofu, amit kézzel kisebb darabokra törzs. Néhány kolbászkarikával, és egy alapos rizstejszínlocsolással fejezd be ezt a réteget. Ez után jöhet még egy réteg krumpli, kevés hagyma, só, tofu darabkák, kolbászkarikák, végül a rizstejszín.

Annyi réteget csinálj, amennyi elfér a tepsiben, és amivel felhasználta az összes alapanyagot. A végén egy bőséges rizstejszín adaggal locsold meg az ételt, és reszelt, vagy csíkokra vágott növényi sajttal borítsd be. Én sok sajttal szeretem, mert szépen ráolvad és ropogós, nyúlós réteg lesz.

Vegán rakott krumpli 

Hozzávalók

10 db burgonya (nagyobb)

15 dkg szójagranulátum)

6 közepes db vöröshagyma

1 kávéskanál só

fehér bors ízlés szerint

1 kávéskanál füstölt pirospaprika

római kömény ízlés szerint

curry por ízlés szerint

fokhagymapor ízlés szerin

1 teáskanál majorana

40 g sűrített paradicsom (1 kis konzerv)

Elkészítés

A krumplit mosd meg, karikázd fel és sós vízben tedd fel főni. Főzd majdnem puhára. A szójagranulátumot szórd meg a felsorolt fűszerekkel, majd öntsd le görrásban lévő vízzel. Hagyd állni. Vágd laskára a vöröshagymát  és kevés olajon pirítsuk üvegesre.

Add hozzá a szóját és fűszerezd utána a használt fűszerekkel. Sózd és , önts rá annyi vizet,, amennyi ellepi. Keverd bele a  sűrített paradicsomot, és pár percig potyogtasd.

Kicsit sűrűbb ragut kapunk. Kiolajozott jénai aljára karikázott krumplit teríts, majd ragu, és rétegezzük, amíg van alapanyag, a tetejére ragu kerüljön. Sütőben magas hőmérsékleten 20-30 perc alatt össze sütjük.

Vegán rakott krumpli.

Elkészítés:

Héjában főzd meg a krumplit, hagyd kihűlni. Ha meghámoztam vágd vékony szeletekre. A vegan Grill Füstölt kolbászt is vágd vékony szeletekre. A csicseri borsó levét verd habbá egy habverővel, majd tedd hozzá a fekete sót.

A habosra felvert csicseriborsó leve tojásfehérje ként funkcionál, a fekete sótól pedig tojás íze is lesz. A jénait olajozd ki, majd kezd el felépíteni a rétegeket: fektess le egy sor krumplit, rá a kolbász szeleteket majd egy réteg hamis „tojáskrémet”, majd ismét krumplit, és folytasd, míg el nem fogynak az alapanyagok.

A fokhagymát vegán tejföllel keverd össze sózd borsozd ahogy szereted, majd tedd rá a krumpli tetejére. Fóliával  letakarva hideg sütőbe teszed. Süsd 200 fokon 45 percig, félidő után vedd le a fóliát és szórd meg vegán sajttal.

Hozzávalók:

1 csomag Vegan Grill Füstölt Száraz Bászka

1 kilogramm burgonya

1 konzerv csicseriborsó leve

1 kávéskanál Himalaya Fekete só

1 csomag vegán tejföl

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

reszelt vegán sajt

só, bors

Babos rakott krumpli

Egyszerű, de mégis nagyon látványos és finom, laktató fogás a rakott krumpli. A vendégek kik nem vegák ők is ezt kapták és  nem panaszkodtak, hogy micsoda ízetlen, unalmas ez a vegán étkezés, és jól is laktak.

Itt babot használhatsz, de lehet füstölt tofuval is készíteni. Vagy gabona kolbásszal, vegán virslivel ahogy tetszik. Akár gombával, padlizsánnal is készítheted. Krumpli helyett édesburgonyával is elkészíthető. Egy nagy adag salátát is szervírozzunk hozzá.

Hozzávalók

1,5 kg főzni való krumpli (kb. 8 db közepes) vékonyabb karikákra vágva (nyersen)

2 közepes hagyma hosszúkás szeletekre vágva

1 konzerv bab leöblítve, lecsöpögtetve vagy 1,5 bögre főtt bab (el is hagyható)

választható: gabonakolbász, tofu, vegán virsli, zöldségek, vegán sajt, stb.

friss fűszernövények díszítésnek

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Készítsd el a kesu szószt.  Magas fordulatszámon, turmixgépben – tegyünk bele minden hozzávalót, és dolgozzuk el simára – először nagyon híg lesz, de így  fog majd megfőni benne a krumpli, és a végére besűrűsödik.

Szeleteld fel vékony karikákra a krumplit, hagymát. Kezd el rakni a sütőedénybe  a felvágott krumpli felét, hagymát, babot, - vagy amilyen hozzávalót választottunk - , és öntsd tejet  a tetejére,majd ismételd amíg elfogy a hozzávaló.

Süsd kb. 60-70 percig letakarva vagy fedő alatt - a sütési idő a függ a krumpli vastagságától, és fajtájától is – a lényeg, hogy puhának és aranybarna színűnek kell lennie-. 10 percig hagyd pirulni a tetejét. 10 percig hagyd  állni a sütés után,  esetleg szórd meg pl. friss petrezselyem zölddel. Ha egy adag salátával tálalod  teljes értékű fogást tehetsz  az asztalra.

Hozzávalók - kesu mártás

1 bögre (bögre = 2,3 dl) kesudió éjszakára beáztatva

2 bögre növényi alapú tej

1,5 bögre zöldség alaplé vagy víz

2 evőkanál rizsecet /almaecet

1 kiskanál frissen facsart citromlé

2 evőkanál tápióka keményítő

só, bors

1/2 teáskanál füstölt pirospaprika

3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor

1 hagyma vagy egy kiskanál hagymapor

4 evőkanál sörélesztőpehely

1/4 kávéskanál kurkuma

1/2 kiskanál fekete só

Békebeli rakott krumpli.

Hozzávalók 

2 szem krumpli parázson alufóliában/a sütőben, nagyjából 45 perc alatt puhára főzve, majd karikákra vágva

kocka tofu vékony szeletekre vágva (kb. 150 g)

1 nagy fej vöröshagyma meghámozva, vékonyan felkarikázva

1 csomag gabonakolbász szeletekre vágva

olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

bors

pirospaprika

0.5 konzerv kókuszkrém (ha drága/nincs, a „pótszer” otthon is könnyen  elkészíthető: kókuszreszeléket finom porrá őrlik a kávédarálóban,  majd összekutyultam vízzel és olívaolajjal)

Elkészítés

Vágd fél centis szeletekre a krumplit és forró vízbe tedd fel főni. Közben melegszik a sütő 190 fokra.

Elkészítheted a szószt.

Végy egy sütőtálat  és alaposan locsold meg  olívaolajjal, hintsd sóval, borssal és pirospaprikával, majd – mintha kirakót játszanál   – végig rakom  a krumpli szeletekkel, aztán ezeket is kissé meg sózom-borsozom-paprikázom.

Jöhet rá egy réteg tofu, egy kis olívaolaj, majd a hagymakarikák következnek,  utána a gabonakolbász. Ha megvan egy réteg  mindenből, bőkezűen locsold   az öntet félével, úgy, hogy mindenhol érje, és ameddig van alapanyagom, ismétlődik  a méretezés. A legfelső kolbászkarika-réteget különös műgonddal rendezd el, majd  öntsd rá a maradék öntetet.

Mehet a sütőbe, ahol mintegy ½ óra alatt összeérnek az ízek. Illik hozzá a kovászos uborka, uborka saláta vagy ecetes paradicsom paprika. Ha hiányolod a tejfölt van már növényi tejföl is.

Vegán rakott krumpli

Hozzávalók

2 kg burgonya

30 dkg füstölt gabonakolbász

3 db újhagyma

2 dl rizstejszín

2 ek vegamix

só, fekete só, bors, majoranna

Vegán rakott krumpli tetejére

1 doboz Joya szójatejföl

2 ek inaktív élesztőpehely

1 kis csokor petrezselyem

friss citromlé (elhagyható)

szezámmag (elhagyható)

só, bors

Vegán rakott krumpli elkészítése

Tisztítsd meg a burgonyát és tedd fel főni. A tetejére keverd ki a szójatejfölt a finomra aprított petrezselyemmel, az élesztő pehely.

Sózd, borsozd, majd adj hozzá egy fél citrom levét.

Vegán rakott krumpli összeállítása

A tepsi alján oszd szét egyenletesen a főtt burgonya 1/2 részét. A krumplira jöhet a gabonakolbász és a karikára vágott újhagyma.

2 dl. rizs tejszinnel locsold meg, szórd meg majoranaval, 3 csipet fekete sóval szórd meg. Vigyázz, mert a fekete sónak erősen kénes íze van, viszont kiváló tojáshelyettesítő. A krumpli másik felét  tedd a kolbászos réteg fölé.

Kend meg a tetejét az előzőleg ízesített és kikevert szója tejföllel. Megszórhatod szezámmaggal is.

Minden mentes rakott krumpli brokkolival

Hozzávalók

1 kg krumpli

450 g brokkoli

1 csomag füstölt tofu (180g, Lunter vagy Lidl saját márkás)

400 ml házi növényi tejföl

4 e.k. gluténmentes élesztőpehely

2 kk. fekete só

½ kk. kurkuma

Elkészítése

A krumplit főzd meg a héjában. A brokkolit szedd rózsáira és főzd meg annyira, hogy a vastag részek is puhák legyenek. A tejfölt  jól keverd el a fekete sóval, élesztőpehely- el, kurkumával.  Kockázd a tofut .Hűtsd le a krumplit, hámozd meg és vágd 1 cm. vastagra.

A kiválasztott edénybe rakd egymásra a krumplit, brokkolit, tofut, lehet kicsit borsozni, majd öntsd rá a tejfölt. 180 fokos légkeveréses sütőben süsd addig, amíg a teteje, széle megpirul.